• Ελλάδα

    Πώς ο Μητσοτάκης κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις καλές σχέσεις Κατάρ – Τουρκίας


    Η χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ηγέτη του Κατάρ, τον εμίρη Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, είχε μία αξιοσημείωτη ιδιαιτερότητα: ήταν μία από τις σπάνιες συναντήσεις του Al Thani με προσωπικότητες που δεν είναι αρχηγοί κράτους, και μάλιστα από τις συναντήσεις εκείνες που απολαμβάνουν και τηλεοπτικής κάλυψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά τη συνάντηση, ο Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Petro Poroshenko.

    Και μόνο το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δεκτός στην Ντόχα από τον ίδιο τον Al Thani συνιστά μεγάλη επιτυχία και ενισχύει σημαντικά το διεθνές προφίλ του προέδρου της ΝΔ. Όμως δεν αρκέστηκε σε αυτό, αλλά φρόντισε ώστε η συνάντηση αυτή να έχει και ουσία, και να μην είναι απλά για το θεαθήναι.

    Η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον ηγέτη του Κατάρ διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, και στη διάρκεια αυτής ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν κρατούμενοι στην Αδριανούπολη εδώ και δύο εβδομάδες. Μπορεί κάποιους να ξενίζει αυτή η αναφορά και να φαίνεται άσχετη, όμως δεν είναι καθόλου άσχετη: το Κατάρ αποτελεί σύμμαχο της Τουρκίας και ο ίδιος ο Al Thani είναι προνομιακός συνομιλητής του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan. Επομένως, μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για ένα θέμα για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δε φαίνεται να ασχολείται όσο θα έπρεπε.

    Αξιοποιώντας αυτήν την προνομιακή σχέση του συνομιλητή του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του ζήτησε να παρέμβει για την υπόθεση. Βέβαια, θα πει κανείς ότι “σιγά μην παρέμβει ο Al Thani για χάρη της Ελλάδας”. Κι όμως, δεν είναι καθόλου παράλογο: το Κατάρ βρίσκεται σε διαμάχη με τα άλλα αραβικά κράτη που το έχουν απομονώσει και αναζητά συμμάχους σε ευρωπαϊκά κράτη. Και γιατί να μην είναι ένα από αυτά και η Ελλάδα, για την οποία άλλωστε ο ίδιος και η οικογένειά του δεν έχουν κρύψει την αγάπη τους, αλλά και το επενδυτικό τους ενδιαφέρον;

    Είναι φανερό ότι ο πρόεδρος της ΝΔ πήγε “διαβασμένος” στην Ντόχα, και αυτό σίγουρα έκανε καλή εντύπωση στον εμίρη του Κατάρ…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Φίλης για ΣτΕ: Σκοταδισμός, μεσαίωνας και αναχρονισμός η απόφαση για τα Θρησκευτικά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας – Καμμένος: Ο Ερντογάν προελαύνει και αυτοί άδουν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσίπρας-Καμμένος δίνουν 1,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των F-16



    ΣΧΟΛΙΑ