• Business

    ΤΙΤΑΝ: Αύξηση τζίρου και EBITDA στο 9μηνο – Αποχωρεί ο Τάκης Αράπογλου

    • NewsRoom
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΙΤΑΝ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΙΤΑΝ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ


    Αύξηση των πωλήσεων του Ομίλου ΤΙΤΑΝ κατά 31,6% σε €1.661,8 εκ. το εννεάμηνο του 2022, με ισχυρή αύξηση κατά 41,8% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

    Η αύξηση των πωλήσεων προήλθε από τους αυξημένους όγκους πωλήσεων και τα υψηλότερα επίπεδα τιμών, τα οποία αντιστάθμισαν τις πιέσεις του κόστους ενέργειας και μεταφορών.

    Το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ ενίσχυσε την αύξηση των πωλήσεων.

    • Aνάκαμψη του ΕΒΙΤDΑ το τρίτο τρίμηνο 2022 σε €95,4 εκ., 23,9% υψηλότερα σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2021 και βελτίωση των περιθωρίων κέρδους σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) το εννεάμηνο του 2022 ανήλθαν σε €234,5 εκ., αυξημένα κατά 6,8% σε σχέση με το 2021.

    • Η επιτυχής εισαγωγή προϊόντων μειωμένου CO2 στην αγορά της Αμερικής έφερε συνολική αύξηση των πράσινων προϊόντων και λύσεων στο 19% του συνολικού όγκου πωλήσεων.

    • Οι επενδυτικές δαπάνες για έργα ανάπτυξης και από-ανθρακοποίησης ανήλθαν σε €158 εκ. για τους πρώτους εννέα μήνες.

    • Επίσπευση του ψηφιακού μετασχηματισμού της παραγωγικής διαδικασίας και της επικοινωνίας με τους πελάτες στις ΗΠΑ και σε άλλες κύριες αγορές. Σε αυτό
    συμπεριλαμβάνεται και η εφαρμογή ψηφιακών λύσεων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) για τη προγνωστική συντήρηση της παραγωγικής διαδικασίας.

    • Σημαντική μείωση των άμεσων ειδικών εκπομπών CO2 κατά 5,5%, 90 δράσεις σε εξέλιξη, ανακοίνωση νέων στόχων CO2 που ευθυγραμμίζονται με το κλιματικό πλαίσιο των 1,5°C.

     Ανασκόπηση αποτελεσμάτων Εννεαμήνου 2022

    Όλες οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ κατέγραψαν σημαντική αύξηση των πωλήσεων κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, χάρη στους υψηλούς όγκους πωλήσεων, ειδικότερα σε τσιμέντο, αλλά και χάρη στις ισχυρές αυξήσεις τιμών.

    Οι αυξήσεις των τιμών αντιστάθμισαν τη συνεχή άνοδο του κόστους ενέργειας και μεταφορών.

    Οι ισχυρές πωλήσεις ενισχύθηκαν από την ισχυρή ζήτηση στις Πολιτείες των ΗΠΑ στις οποίες δραστηριοποιούμαστε και τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Το πολύ υψηλό κόστος ενέργειας έπληξε την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επηρεάζοντας την ζήτηση και την κερδοφορία σε κάποιες από τις αγορές μας.

    Η μακροοικονομική αστάθεια στην Τουρκίας συνεχίστηκε με τις τιμές να σημειώνουν σημαντική αύξηση και τις εξαγωγές από τις μονάδες μας να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Οι όγκοι πωλήσεων στην Αίγυπτο παρουσίασαν αύξηση ενώ στη Βραζιλία φέτος καταγράφουν πτωτική πορεία.

    Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις του Ομίλου το εννεάμηνο του 2022 κατέγραψαν αύξηση 31,6% και διαμορφώθηκαν στα €1.661,8 εκ. Οι τιμές της ενέργειας έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδά τους στις αρχές του τρίτου τριμήνου του 2022.

    Ωστόσο, ο Όμιλος κατάφερε να αυξήσει τις τιμές αλλά και να συνεχίσει να εργάζεται για την βελτίωση του ενεργειακού μείγματος συμβάλλοντας στη βελτίωση των κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA). Κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν σημαντικά κατά 23,9% έναντι του 2021 και διαμορφώθηκαν σε €95,4 εκ., ενώ κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου αυξήθηκαν κατά 6,8% έναντι του 2021 και
    διαμορφώθηκαν σε €234,5 εκ.

    Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, για το εννεάμηνο του 2022 ανήλθαν σε €89,1 εκ. έναντι €81,9 εκ. κατά το ίδιο διάστημα του 2021, σημειώνοντας αύξηση 8,7%.

    Χρηματοδότηση & Επενδύσεις

    Το φετινό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από αντίξοες εξωτερικές μακροοικονομικές συνθήκες, πληθωρισμό και δυσκολίες που δημιουργούν οι υψηλές τιμές ενέργειας. Παρά ταύτα καταγράφουμε βελτιωμένα αποτελέσματα και οικονομικές επιδόσεις και η κύρια προτεραιότητά μας εξακολουθεί να είναι η εξυπηρέτηση των πελατών μας, η βελτίωση του κόστους και η ενίσχυση της θέσης μας στις κύριες αγορές δραστηριοποίησης. Παράλληλα εστιάζουμε σε επενδύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της παραγωγικής διαδικασίας, την βελτίωση των δυνατοτήτων εφοδιασμού και διανομής και την χρήση καυσίμων με χαμηλότερη περιεκτικότητά σε διοξείδιο του άνθρακα.

    Οι επενδυτικές δαπάνες του Ομίλου κατά το εννεάμηνο του 2022 διαμορφώθηκαν σε €158,1 εκ. και λόγω αυξημένων πωλήσεων και πληθωρισμού το κεφάλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά €157,5εκ.

    Ως αποτέλεσμα, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στο τέλος του τρίτου τριμήνου είναι υψηλότερος κατά €177 εκ. σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2021 ενώ αναμένεται να μειωθεί κατά το τέταρτο τρίμηνο. Ο Όμιλος δεν έχει ανάγκες αναχρηματοδότησης μέσα στην επόμενη διετία και περισσότερο από το 80% του δανεισμού είναι είτε σε σταθερά επιτόκια είτε με κάλυψη του επιτοκιακού κόστους με μακροπρόθεσμες πράξεις αντιστάθμισης.

    Το καθαρό κόστος χρηματοδότησης του Ομίλου για τους πρώτους εννέα μήνες 2022 διαμορφώνεται σε €26,6 εκ., €1,3 εκ. χαμηλότερα σε σχέση με το 2021.

    Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της TITAN Cement International, κατά τη συνεδρίαση της 9ης Νοεμβρίου 2022 αποφάσισε να διορίσει τον κ. Marcel Constantin Cobuz ως εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από την 1η Ιανουαρίου 2023, στη θέση του κ. Ευστράτιου-Γεώργιου (Τάκη) Αράπογλου. Ο κ. Ευστράτιος-Γεώργιος (Τάκης) Αράπογλου θα αποχωρήσει από τη θέση του ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου την ημερομηνία αυτή. Ο κ. Marcel Constantin Cobuz διορίζεται για το υπόλοιπο της θητείας του κ. Ευστράτιου-Γεώργιου (Τάκη) Αράπογλου.

    Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τον Ιούνιο του 2022, ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος θα αναλάβει τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου την 1η Ιανουαρίου 2023.

    Διαβάστε επίσης

    O Όμιλος ΤΙΤΑΝ δεσμεύεται σε στόχους μείωσης άμεσων και έμμεσων εκπομπών (Scope 1, Scope 2, Scope 3)



    ΣΧΟΛΙΑ