• Business

    Τι θα δείξουν τα stress tests της ΕΚΤ – Ποιες τράπεζες θα περάσουν και ποιες όχι


    Τις αντοχές των ευρωτραπεζών θα ανακοινώσει σε λίγα 24ωρα απο τώρα, δηλαδή τη Παρασκευή το βράδυ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών της Ευρωζώνης, χωρίς ωστόσο να συμπεριλαμβάνονται οι ελληνικές.

    Αυτό που αποτελεί “αγκάθι” για όλες τις τράπεζες είναι το “ιδιωτικό χρέος” με το οποίο επιβαρύνονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες και του οποίου μόνο ένα μέρος είναι τα “κόκκινα δάνεια”, γεγονός που βάζει στο στόχαστρο την Ιταλία, την Ελλάδα και πρόσφατα την Πορτογαλία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την HSBC, την Barclays αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τώρα και η Moody’s “χτυπάει καμπανάκι” για τις πορτογαλικές τράπεζες, υπενθυμίζοντας στις αγορές ότι μπορεί όλοι να έχουν επικεντρωθεί στην τραπεζική κρίση της Ιταλίας, ωστόσο ένας νέος πονοκέφαλος έχει αρχίσει και εξελίσσεται στην Ευρωζώνη.

    Όπως επισημαίνει η Moody’s, οι πορτογαλικές τράπεζες είναι από τις πιο αδύναμες κεφαλαιακά στην ευρωζώνη και δεν βλέπει “σημαντικό περιθώριο βελτίωσης της κατάστασης μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες”. Σύμφωνα με την Moody’s οι κίνδυνοι στο πορτογαλικό τραπεζικό σύστημα περιλαμβάνουν την πιθανότητα ότι η πώληση της Novo Banco θα οδηγήσει σε χαμηλότερα έσοδα από ότι αναμενόταν.

    bank of Spain

    Εν τω μεταξύ, οι έξι Ισπανικές τράπεζες που περιλαμβάνονται στα πανευρωπαϊκά stress tests, θα περάσουν εύκολα τα tests, σύμφωνα με πηγές της El Pais.

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ισπανική εφημερίδα, αν και τα αποτελέσματα δεν θα ανακοινωθούν επισήμως πριν από την Παρασκευή, αυτές οι πηγές επιβεβαίωσαν ότι οι Santander, BBVA, BFA-Bankia, CaixaBank, Sabadell, Popular, θα πάρουν καλή βαθμολογία στην αξιολόγηση, που στόχο έχει να συγκρίνει και να αξιολογεί την ανθεκτικότητα των τραπεζών της ΕΕ στις οικονομικές κρίσεις.

    Σε ένα δυσμενές σενάριο, η BFA-Bankia θα έχει τον καλύτερο δείκτη common equity tier 1 (κοντά στο 10%), και οι CaixaBank, BBVA, Sabadell και Santander θα είναι κοντά στο 8%-9% και η Popular κοντά στο 7%, αν και αυτά τα στοιχεία δεν λαμβάνουν υπόψη μια αύξηση κεφαλαίου τον Ιούνιο, που μπορεί να οδηγήσει το τελικό ποσοστό στο 10%.

    Foto LaPresseFOTO FUORI ABBONAMENTO.PER IL PREZZO CONTATTARE massimo.zanotti@lapresse.itAn external view of a Monte Dei Paschi di Siena bank in Milan, Italy, Wednesday, May 9, 2012. Italian bank Monte dei Paschi di Siena have tumbled Shares of the Italian bank Monte dei Paschi di Siena have tumbled after financial police searched its offices in connection with a market rigging probe in the 2007 acquisition of Banca Antonveneta SpA. (AP Photo/Luca Bruno)

    Πιο αναλυτικά, η Banca Monte dei Paschi di Siena έχει ζητήσει από τουλάχιστον οκτώ τράπεζες να εγγυηθούν  την ανακεφαλαιοποίηση της ύψους 5 δισ. ευρώ, καθώς προσπαθεί να αποφύγει τη μερική κρατικοποίησή της. Η JPMorgan και η Mediobanca, οι οποίες έχουν αναλάβει την άντληση κεφαλαίων ως παγκόσμιοι συντονιστές, έχουν μέχρι στιγμής έλθει σε επαφή με μια ομάδα τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Unicredit και Banca IMI, όπως αναφέρει το Reuters. H UBS εργάζεται ήδη για το σχέδιο διάσωσης της Monte dei Paschi παράλληλα με τη Citi.

    Η Monte dei Paschi ευελπιστεί να λάβει το “πράσινο φώς” για την προτεινόμενη αύξηση του κεφαλαίου της πριν από την δημοσίευση των stress tests.

    deutche bank

    Εν τω μεταξύ, λίγο πιο βόρεια απο την Ιταλία, η Deutsche Bank έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τις περισσότερες τράπεζες. Η γερμανική τράπεζα μειώνει το κόστος και προσπαθεί να ανταποκριθεί στις νέες, πιο αυστηρές κεφαλαιακές απαιτήσεις στα επόμενα τρία χρόνια. Η τράπεζα προσπαθεί επίσης να διευθετήσει τις έρευνες των ρυθμιστικών αρχών που αναμένεται να καταλήξουν σε μεγάλα πρόστιμα, που θα αποτελέσει άλλη μία αβεβαιότητα για τους επενδυτές.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, πτώση 98% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Deutsche Bank στο β΄ τρίμηνο, και διαμορφώθηκαν στα 20 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα του β΄ τριμήνου μειώθηκαν 20% και διαμορφώθηκαν στα 7,4 δισ. ευρώ. Η μετοχή της εταιρείας έχει υποχωρήσει 43% από την έναρξη του έτους, σε σχέση με την πτώση κατά 27% του τραπεζικού δείκτη του Stoxx Europe. Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές πουλούν τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου μετά από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την Ευρωπαϊκή ένωση.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

     

    http://www.mononews.gr/o-varoufakis-vgazi-sti-fora-ta-praktika-tou-eurogroup-ke-sikoni-ganti-gia-tin-exetastiki/64065

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ