• Business

    Ανάλυση: Τι σημαίνουν για τις εταιρίες (ΑΕ – ΙΚΕ) τα μέτρα της ΝΔ

    • NewsRoom


    Σημαντικά θα είναι τα οφέλη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και για την ελληνική οικονομία εν γένει, από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή που εξήγγειλε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το 29% στο 20%. Το προφανές όφελος είναι αυτό των επιχειρήσεων (ΑΕ, ΙΚΕ κλπ.), οι οποίες εκτιμάται ότι θα ελαφρυνθούν σημαντικά από περίπου 1,35 δισ. ευρώ που χωρίς τη μείωση θα κληθούν να πληρώσουν ως φόρο. Με την ελάφρυνση αυτή θα μπορέσουν να πάρουν μία βαθιά “ανάσα” και, αναλόγως με τις ανάγκες τους, είτε να αποπληρώσουν κάποιες οφειλές τους, είτε να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.

    Στη μεν πρώτη περίπτωση, κερδισμένοι θα βγουν το Δημόσιο και οι τράπεζες που θα δουν ένα μέρος των οφειλομένων να επιστρέφει στα ταμεία τους, με τις τράπεζες να περιορίζουν το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων και να μπορούν και πάλι να αρχίσουν να δίνουν δάνεια στον ιδιωτικό τομέα. Στη δε δεύτερη περίπτωση, κερδισμένοι θα βγουν οι εργαζόμενοι που θα κληθούν να καλύψουν τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν οι νέες επενδύσεις.

    Φυσικά, ο χαμηλότερος συντελεστής θα προσελκύσει και περισσότερους νέους επενδυτές από το εξωτερικό, δημιουργώντας ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας. Η εξέλιξη αυτή θα μειώσει περαιτέρω την ανεργία και θα δημιουργήσει ένα αναπτυξιακό “σοκ”, κάνοντας τη μηχανή της οικονομίας να λειτουργήσει και πάλι μετά από μία δεκαετία δυσλειτουργικότητας, και δίνοντας το έναυσμα για να επανέλθει η Ελλάδα στην κανονικότητα.

    Όλα αυτά που υπόσχεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δε φαίνονται όμως να αγγίζουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που εμφανίζεται αποφασισμένος να δώσει και φέτος κοινωνικό μέρισμα, αντί να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 26%, όπως προβλεπόταν στο μεσοπρόθεσμο. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δε δείχνει καμία πρόθεση να μειώσει τον υψηλό συντελεστή φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών (15%), ο οποίος αποτρέπει την προσέλκυση επενδυτών και τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε να μειώσει στο 5%.

    Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραμένει σταθερά εχθρική προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, προτιμώντας την εξοντωτική φορολογία και τις ανελέητες εισφορές από τα αναπτυξιακά μέτρα, έστω κι αν είναι προφανές ότι αυτός ο δρόμος οδηγεί όχι απλά σε αδιέξοδο, αλλά σε ένα καταστροφικό σπιράλ για την ελληνική οικονομία.

    Η θέση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα για να επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι ένα νέο μοντέλο, φιλικό προς τις επιχειρήσεις, που θα επιτρέψει στους επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους, προσλαμβάνοντας περισσότερους υπαλλήλους και στηρίζοντας έτσι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, διασφαλίζοντας τόσο το εργασιακό μέλλον των σημερινών νέων, όσο και τις συντάξεις των σημερινών και των επόμενων γενεών. Ένα μοντέλο πραγματιστικό, δοκιμασμένο και εντελώς διαφορετικό από αυτό που πρεσβεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τα γνωστά αποτελέσματα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Βγαίνει» το οικονομικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φωκίων Καραβίας: Αισιόδοξος ότι η Eurobank θα μειώσει τα NPEs στα 15,3 δισ. ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κρατικοδίαιτα επιδόματα VS κίνητρα για εργασία και επιχειρηματικότητα: Περνά το crash test των αγορών ο Κ.Μητσοτάκης



    ΣΧΟΛΙΑ