• Top Stories

    Κρατικοδίαιτα επιδόματα VS κίνητρα για εργασία και επιχειρηματικότητα: Περνά το crash test των αγορών ο Κ.Μητσοτάκης

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της ΝΔ


    Η δήλωση του προέδρου της ΝΔ από το βήμα της ΔΕΘ για «την εμμονή της κυβέρνησης να υπερφορολογεί, να απαλλοτριώνει την παραγωγική Ελλάδα για να μοιράζει στη συνέχεια κρατικοδίαιτη επαιτεία» είναι αυτό που διαφοροποιεί το σχέδιο Μητσοτάκη από τις εξαγγελίες Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε περιγράφοντας το δικό του σχέδιο με τη φράση: «Αυτό και θα κάνουμε, μειώνοντας παντού φορολογία και εισφορές και επαναφέροντας στην οικονομία τα κίνητρα για εργασία και επιχειρηματικότητα, που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο εισόδημα και προπαντός θα πυροδοτήσουν ανάπτυξη, επενδύσεις και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας».

    Η πρόταση Μητσοτάκη σε σχέση με την πρόταση Τσίπρα είναι πιο ελκυστική για τις επιχειρήσεις και τις αγορές, καθώς δίνει προτεραιότητα στη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα που συνεχίζει τη στήριξη στις κατώτερες οικονομικά τάξεις και στους ανέργους μέσω των επιδομάτων.

    Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ:

    • την πλήρη κατάργηση των capital controls
    • τη μείωση στο 9% του εισαγωγικού φορολογικό συντελεστή από 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ
    • τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, άμεσα, στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων
    • την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια
    • τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% τα επόμενα δύο χρόνια
    • τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες στο 10%
    • τη μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα στο 24%, από 40% σήμερα
    • την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος έως το 2021

    Ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε μείωση για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19. Παράλληλα, εξήγγειλε μείωση εισφορών στις επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ/μήνα.

    Η πρόταση Μητσοτάκη περιλαμβάνει μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, στο 15%. Το μέτρο αφορά όλους τους εργαζομένους και θα εφαρμοστεί σταδιακά εντός τετραετίας με εμπροσθοβαρή τρόπο.

    Ως προς τη φορολογία ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς, καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19, αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.

    Η πρόταση Μητσοτάκη περιλαμβάνει δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα. Επίσης:

    • Μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 15%. Ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για την φορολόγηση των επιχειρήσεων θα περιοριστεί δραστικά στο 24% από 40% που είναι σήμερα.
    • Πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις.
    • Άμεση μείωση του ΦΠΑ σε όλο το κλάδο της εστίασης στο 13% από 24%.
    • Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης.
    • Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή μόλις 10% ως κίνητρο για την ένταξη όσο περισσότερων αγροτών σε αυτά και πλήρη κατάργηση του φόρου στο κρασί.

    Ο Αλέξης Τσίπρας είχε παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων που κοστολογείται στα 3,5 δισ. ευρώ, αλλά περιλάμβανε και 1 δισ. για καταβολή αναδρομικών σε δικαστικούς και ένστολους. Ο Μητσοτάκης στις εξαγγελίες του δίνει μεγάλη βαρύτητα στον επιχειρηματικό κόσμο μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και κινήτρων. Εκτιμάται ότι τα μέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη κοστολογούνται 3,5 δισ. τα οποία θα αντληθούν από την μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ.

    Για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε μείωση ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. μικρές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το ’19 και το ’20. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% τα δύο πρώτα χρόνια με τρόπο που θα ελαφρυνθούν τα μεσαία στρώματα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Από τη «Συμφωνία Αλήθειας» στο «Μπορούμε»: Το σχέδιο Μητσοτάκη για τη χώρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μητσοτάκης: H Ελλάδα είναι εκτός αγορών και ο κ. Τσίπρας είπε περίπου ότι δεν τον νοιάζει

     

    [playbuzz-item undefined=”WordPress 4.9.7″ undefined=”mononews.gr” undefined=”” undefined=”” undefined=”935bebf7-4e0f-4bde-9797-a23be4b663cb” undefined=”false” undefined=”false” undefined=”true” undefined=”” undefined=”auto” undefined=”auto” undefined=”0″ item=”935bebf7-4e0f-4bde-9797-a23be4b663cb” info=”false” shares=”true” undefined=”true” undefined=”WordPress 4.9.7″ undefined=”mononews.gr” undefined=”” undefined=”” undefined=”935bebf7-4e0f-4bde-9797-a23be4b663cb” undefined=”false” undefined=”false” undefined=”true” undefined=”” undefined=”auto” undefined=”auto” undefined=”0″ item=”935bebf7-4e0f-4bde-9797-a23be4b663cb” info=”false” shares=”true” undefined=”e97a5f92-996d-4075-a1c0-bff1d86f1e70″]



    ΣΧΟΛΙΑ