• Business

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Πού "κολλάει" το μεγαλύτερο υβριδικό ενεργειακό έργο της Ευρώπης

    Γιώργος Περιστέρης. Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

    Γιώργος Περιστέρης. Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή


    Σε… νομοθετικό κενό και σε γραφειοκρατικά προβλήματα πέφτουν μέχρι στιγμής οι προσπάθειες της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την υλοποίηση του μεγαλύτερου υβριδικού ενεργειακού έργου της Ευρώπης (και ίσως και του κόσμου), στο Αμάρι Κρήτης, με τη διοίκηση της εταιρείας να εκφράζει πάντως αισιοδοξία ότι το φιλόδοξο έργο θα αδειοδοτηθεί και θα υλοποιηθεί εν τέλει.

    Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μανώλης Μαραγκουδάκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ετήσιας τακτικής συνέλευσης, η περιφέρεια Κρήτης γνωμοδότησε αρνητικά για τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, μία γνωμοδότηση την οποία ο ίδιος απέδωσε στις αντιδράσεις μίας μικρής μερίδας κόσμου. Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι το έργο θα πάρει την άδεια περιβαλλοντικών όρων, ενώ επεσήμανε πως υπάρχει και ενδιαφέρον από ξένους οίκους για το εγχείρημα (93 ΜΣ υδροηλεκτρικό και 90 MW αιολικό).

    Ο ίδιος εξήγησε ωστόσο ότι ένα επιπλέον πρόβλημα είναι το πώς θα λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις της εταιρείας, καθώς σχετική νομοθεσία δεν υπάρχει, κι έτσι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή βρίσκεται σε συζητήσεις με τις αρμόδιες αρχές για να λυθεί και αυτό το θέμα.

    Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του ομίλου, Γιώργος Περιστέρης, η Ελλάδα είναι μία από τις πλέον προικισμένες χώρες στον κόσμο για αντλησιοταμίευση και υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως “δεν πρέπει να χάσουμε το τρένο και τις επενδύσεις” στα συστήματα αποθήκευσης, τονίζοντας πως πρόκειται για επενδύσεις με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία σε σχέση με τις εισαγόμενες μπαταρίες. Κάλεσε δε την πολιτεία να νομοθετήσει εγκαίρως το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο, ώστε η εταιρεία να ξεκινήσει τις επενδύσεις της.

    Ο Μ. Μαραγκουδάκης προανήγγειλε ακόμα επενδύσεις σε μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος 300 MW σε Ελλάδα και ΗΠΑ, οι οποίες θα έρθουν να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες μονάδες της εταιρείας, που πέρυσι έσπασαν το φράγμα των 1.000 MW, εκ των οποίων τα 552 στην Ελλάδα, τα 298 στις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα σε Βουλγαρία και Πολωνία.

    Όσον αφορά στα παλαιότερα αιολικά πάρκα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που λειτουργούν από το 1999, η εταιρεία γνωστοποίησε την απόφασή της να επεκτείνει τον χρόνο λειτουργίας τους στα 25 χρόνια (από 20 που ήταν το όριο ωφέλιμης ζωής τους), προχωρώντας στις απαραίτητες επενδύσεις για τη συντήρησή τους.

    Ο Γ. Περιστέρης αναφέρθηκε εξάλλου στα δύο έργα ισχύος 680 MW της εταιρείας στην Αμφιλοχία, τονίζοντας πως έχει λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες, ενώ όσον αφορά στη διαχείριση απορριμμάτων ο κ. Μαραγκουδάκης σημείωσε πως η μονάδα διαχείρισης της Ηπείρου θα λειτουργήσει δοκιμαστικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και κανονικά από τον Ιανουάριο του 2019, ενώ ανέφερε πως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή περιμένει την υπογραφή του ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου, που αναμένεται να γίνει το αργότερο την επόμενη εβδομάδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τέλος οι ανώνυμες μετοχές για τις ΑΕ – Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Nέος αυξημένος ΕΝΦΙΑ για 1 εκατ. ιδιοκτήτες: Δείτε ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ξένοι ομολογιούχοι κατά της Folli, το παιχνίδι στο Υγεία και η απάντηση στο ερώτημα για Θεοχαράκη – Sixt



    ΣΧΟΛΙΑ