• Business

    Χαμηλό δεκαετίας για τις τιμές στο πετρέλαιο

    • NewsRoom


    Τον περασμένο χρόνο, ο ακήρυχτος πόλεμος ανάμεσα στον OPEC και τους Αμερικανούς παραγωγούς εμπορίου πετρελαίου είχε φτάσει στην κορύφωση του. Κάθε πλευρά έβγαζε πολύ μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από το έδαφος, με την ελπίδα ο αντίπαλος να περιορίσει την παραγωγή και κατ´επέκταση τα μερίδια της αγοράς. Αποτέλεσμα ; Το αργό πετρέλαιο έγινε φθηνότερο.

    Μέλη του OPEC – από διαφορετικές πλευρές ο καθένας και για το δικό τους συμφέρον – είχαν κάνει πολλές προτάσεις για περιορισμό της παραγωγής, αλλά δεν είχαν συμφωνήσει ποτέ ομόφωνα. Στην τελευταία συνεδρίαση, το περασμένο Σαββατοκύριακο, για πρώτη φορά δεν αποφασίστηκε να τεθεί ανώτατο όριο στην παραγωγή πετρελαίου, με τη διαφωνία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν να σημαίνει ότι ο οργανισμός για πρώτη φορά δεν έκανε καν αναφορά σε όριο παραγωγής, το οποίο προηγουμένως ήταν στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

    oil 10 years chart

    «Τα παλαιότερα ανακοινωθέντα τουλάχιστον περιελάμβαναν δηλώσεις για συμμόρφωση ή διατήρηση της παραγωγής σύμφωνα με τον στόχο της παραγωγής (30 εκατ. βαρέλια την ημέρα). Αυτό ξεκάθαρα δεν είχε επιτευχθεί»ανέφερε η Barclays.

    «Ο ΟΠΕΚ στέλνει ένα τελεσίγραφο στους ανταγωνιστές του: η μείωση της παραγωγής του πετρελαίου θα πρέπει να προέλθει από αυτούς», ανέφερε η τράπεζα OCBC. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, ο OPEC «πιστεύει ότι η στρατηγική του σιγά σιγά λειτουργεί».

    Το  φθηνό πετρέλαιο έχει ήδη επηρεάσει τις διεθνείς αγορές και την παγκόσμια οικονομία με αναρίθμητους τρόπους , από το να παρέμβει καταλυτικά στις εκλογές της Βενεζουέλας μέχρι την πολιτική κατάσταση στη Ρωσία και εισάγοντας τον κόσμο στον αποπληθωρισμό.

    Σε σημείωμα προς τους πελάτες, η Citi επισήμανε  ότι ακόμα και οι μεγαλύτερες διαχειριστές κεφαλαίων είχαν παραιτηθεί από τις πρόβλεψεις για μακροπρόθεσμες τιμές εν μέσω μεγαλύτερης μεταβλητότητας.

    Αν και η διχόνοια του OPEC εξακολουθεί να υφίσταται, τότε οι δυνατότητες για περαιτέρω διάσπαση θα μπορούσαν να είναι, όπως και η παραγωγή αργού του καρτέλ, απεριόριστες.

    Το αμερικανικό αργό υποχώρησε μέσα στη μέρα έως τα 38,06 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας απώλειες 40 σεντς. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του brent υποχωρούσαν κατά 20 σεντς, στα 42,80 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές βρίσκονται στα χαμηλά δεκαετίας, κάτω δηλαδή και από τα επίπεδα, κατά το αποκορύφωμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008/2009.



    ΣΧΟΛΙΑ