• Business

    Στο μυαλό του Σπύρου Θεoδωρόπουλου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος:

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος


    Το πλάνο του για τη δημιουργία ενός μεγάλου Ομίλου τροφίμων με ευρύ αποτύπωμα και έντονη εξαγωγική δραστηριότητα φαίνεται ότι ξεδιπλώνει σταδιακά ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Ο οποίος και προχωρά δυναμικά σε νέες επιχειρηματικές κινήσεις, έναν σχεδόν χρόνο μετά το «χρυσό deal» για την εξαγορά της Chipita από την αμερικανική Mondelez ύψους 2 δισ. δολαρίων.

    Αν και ακόμα δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για το deal εξαγοράς της σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ της οικογένειας Κωτσιοπούλου, εντούτοις, πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για ένα, επί της ουσίας, «κλειδωμένο» deal το οποίο, εκτός απροόπτου, δεν θα αργήσει να λάβει σάρκα και οστά.

    Ενταγμένο κι αυτό, στο πλαίσιο του νέου ρόλου που θα κληθεί να διαδραματίσει ο Όμιλος Νίκας, ως «ομπρέλα» συμμετοχής και σε άλλες επιχειρήσεις. Άλλωστε στην αγορά σχεδόν προεξοφλείται, ότι θα υπάρξουν κι άλλες κινήσεις από την πλευρά του κ. Θεοδωρόπουλου, εστιασμένες κατά κύριο λόγο στον τομέα των τροφίμων και των αλλαντικών.

    Τις προθέσεις του είχε επιβεβαιώσει ο ίδιος ο κ. Θεοδωρόπουλος μιλώντας πριν από μερικές μέρες στο mononews κάνοντας λόγο για 7-8 προτάσεις που είχε στα χέρια του,  τις οποίες μελετούσε και συζητούσε για ενδεχόμενες εξαγορές.

    Την περασμένη εβδομάδα εξάλλου, γνωστοποιήθηκε η καταρχήν συμφωνία εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας Ελληνικοί Χυμοί Α.Ε. από κοινού με την EOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη. Ενώ προηγουμένως,  το περασμένο καλοκαίρι, στην πρώτη του επιχειρηματική κίνηση μετά τη συμφωνία Chipita – Mondelez ο κ. Θεοδωρόπουλος είχε μπει στο μετοχικό σχήμα της ΜΕΒΓΑΛ μαζί με την οικογένεια Χατζάκου, μετά την αποεπένδυση του CVC. 

    Τα σενάρια για το deal με την ΙΟΝ

    Όπως όλα δείχνουν, στο διαφαινόμενο deal με την ΙΟΝ ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα έχει μαζί του και άλλους επενδυτές με τους οποίους συνεργάζεται ή έχει συνεργαστεί στο παρελθόν.

    Στο τιμόνι της σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ που ιδρύθηκε το 1930 με την επωνυμία «Αδελφοί Ι. Κωτσιόπουλοι» από τον Γιάννη Κωτσιόπουλο σήμερα βρίσκεται σήμερα η Τίνα Κωτσιοπούλου, ανιψιά του αείμνηστου ιδρυτή της.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Κωτσιοπούλου κατά το παρελθόν και μέχρι σήμερα εμφανιζόταν αρνητική σε πώληση της εταιρείας απορρίπτοντας τις προτάσεις εξαγοράς που είχε δεχθεί από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

    Ακολουθώντας ως προς αυτό, τα «βήματα» του αείμνηστου θείου της. Ωστόσο επί του παρόντος, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της ιδίας, σε ένα μελλοντικό σχήμα, είτε ως μάνατζερ, είτε μέτοχος.

    Σημειώνεται πως η ΙΟΝ σήμερα συγκαταλέγεται στις 60 μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας ενώ ο κύκλος εργασιών της το 2020 ανήλθε σε 118,9 εκατ. ευρώ.

    Οι επόμενες κινήσεις του κ. Θεοδωρόπουλου

    Τα βήματα του επιχειρηματία έως τώρα δείχνουν ήδη την πρόθεσή  του να δραστηριοποιηθεί σε διάφορους τομείς που αφορούν στα τρόφιμα. Καθώς, πέραν των παραπάνω δραστηριοτήτων ο κ. Θεοδωρόπουλος επιπλέον είναι συνιδρυτής και μέτοχος της Wonderplant, εταιρείας με αντικείμενο την υδροπονική καλλιέργεια τομάτας. Η οποία και καταγράφει  επιτυχημένα αποτελέσματα και σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια.

    Ακόμη βεβαίως είναι πρόωρο να εκτιμηθεί το πότε μπορεί να ολοκληρωθεί ο κύκλος των εξαγορών που θα ισχυροποιήσουν τον Όμιλο Νίκας, έτσι ώστε να καρπωθεί τις υπεραξίες, μπαίνοντας στο Χρηματιστήριο.

    Καθώς υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα η Cryred Investments – εταιρεία συμφερόντων του κ. Θεοδωρόπουλου που κατέχει πλέον ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου άμεσα και έμμεσα περίπου 98,86%– προχώρησε σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση των κοινών μετοχών της Νίκας.

    Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται βέβαιο ότι το επιχειρηματικό «story» του Σπύρου Θεοδωρόπουλου θα θελήσουν να το αγοράσουν αρκετοί διαχειριστές ξένων funds που ψάχνουν ευκαιρίες.

    Άλλωστε όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, την περίοδο «ηρεμίας» του 2020, λόγω πανδημίας, διαδέχθηκε μία χρονιά επαναφοράς στη σταθερότητα σε επίπεδο επιχειρηματικών κινήσεων και ήδη από τα τέλη του 2021, η κινητικότητα στην αγορά – και κυρίως στον κλάδο των τροφίμων- φαίνεται πως καταγράφεται ιδιαίτερα έντονη.

    Διαβάστε επίσης:

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Σχεδιάζει και νέα deals στα τρόφιμα μετά την Ελληνικοί Χυμοί



    ΣΧΟΛΙΑ