• Business

    Σοφία Εφραίμογλου (ΕΒΕΑ) στο mononews: Πώς θα ανοίξει o δρόμος για περισσότερες επενδύσεις

    • Άννα Διανά
    Σοφία Εφραίμογλου, ΕΒΕΑ

    Σοφία Εφραίμογλου, ΕΒΕΑ


    Στα εμπόδια που βάζουν τροχοπέδη στην περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αναφέρεται η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου σε συνέντευξή της στο mononews.

    Εκτιμά ότι η επιτάχυνσης απονομής δικαιοσύνης, η μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και η ψηφιοποίηση του Δημοσίου θα ανοίξουν τον δρόμο για την ενίσχυση των επενδυτικών εισροών ενώ καθοριστικής σημασίας θεωρεί και ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον.

    Αναφορικά με το μείζον πρόβλημα για τις επιχειρήσεις της εξεύρεσης του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού τονίζει ότι η σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την εκπαίδευση θεωρείται εκ των ουκ άνευ για την αντιμετώπιση του θέματος κάτι στο οποίο θα πρέπει η Πολιτεία να συμβάλλει αναπροσαρμόζοντας τα προγράμματα σπουδών των Πανεπιστημίων.

    Η κ. Εφραίμογλου με μια πολυσχιδή δράση, καθώς εκτός από πρόεδρος του ΕΒΕΑ είναι και πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) και εκτελεστική αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού αναφέρεται και στις δράσεις της για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. «Οραμά μου είναι η Ελλάδα να γίνει μέσα στην επόμενη δεκαετία, οικονομία-πρότυπο για ολόκληρη την Ευρώπη, σε θέματα γυναικείας επιχειρηματικότητας, ισότητας και ψηφιακής προόδου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

    1.Ποιες είναι οι βασικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση ώστε να διαμορφωθεί ένα πιο φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα; Ποια είναι τα «αγκάθια» που εκτιμάτε ότι βάζουν τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας;

    Η Ελλάδα έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σαφώς πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα. Όμως μένουν ακόμη κάποια βήματα, τα οποία αν ολοκληρωθούν με τον κατάλληλο τρόπο μπορούν να αναβαθμίσουν συνολικά την ελληνική οικονομία, αυξάνοντας σημαντικά τις επενδυτικές εισροές. Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων καθοριστικό ρόλο παίζει η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης.

    Οι επενδυτές φοβούνται ότι θα μπλέξουν σε έναν αέναο κύκλο δικαστικών διαδικασιών που μπορεί να διαρκέσει πάρα πολλά χρόνια, καθιστώντας στην ουσία «νεκρή» την επένδυση. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται επίσης ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να έχουν καθαρό οικονομικό ορίζοντα.’

    Η μείωση της γραφειοκρατίας μέσα στην επόμενη τετραετία είναι ένας επίσης βασικός στόχος. Το Δημόσιο έχει ψηφιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο τα διοικητικά βάρη εξακολουθούν να επιβαρύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Χρειάζεται οι υπηρεσίες και διαδικασίες να απλοποιηθούν.

    Τέλος, θα πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, ώστε η ελληνική οικονομία να καταστεί πιο ανθεκτική και βιώσιμη.

    2.Πρόσφατη έρευνα του ΕΒΕΑ έχει αναδείξει το πρόβλημα της εύρεσης του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού ως πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσεις. Ως σύμβουλος της Πολιτείας τι θα προτείνατε ώστε να μετριαστεί το πρόβλημα;

    Όπως έδειξε η σχετική έρευνα του ΕΒΕΑ, υπάρχει μεγάλη ανάγκη εφαρμογής προγραμμάτων κατάρτισης των εργαζόμενων ώστε οι επιχειρήσεις να αναβαθμιστούν τεχνολογικά. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις ζητούν από την Πολιτεία μέτρα για να γίνει η αγορά εργασίας πιο ευέλικτη, ως προς τη διαδικασία πρόσληψης και απόλυσης.

    Στο ίδιο πλαίσιο, οι επιχειρήσεις τονίζουν ότι είναι δύσκολο να βρουν καλά καταρτισμένους εργαζόμενους σε τεχνικές (μη πανεπιστημιακές) ειδικότητες. Επομένως, θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι να υλοποιηθούν δράσεις κατάρτισης στα συγκεκριμένα πεδία.

    Ο επιχειρηματικός κόσμος ζητάει τη συμβολή της Πολιτείας στην προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για να αποκτήσουν στενότερη σχέση με την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα.

    3.Είμαστε πολύ κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Εκτιμάτε ότι αυτό θα δώσει ώθηση στις επιχειρήσεις και με ποιο τρόπο;

    Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί μία πολύ σημαντική εξέλιξη-στόχο για την ελληνική οικονομία, καθώς το κόστος δανεισμού για τον ιδιωτικό τομέα και τις τράπεζες θα μειωθεί. Η χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού Δημοσίου αντικατοπτρίζεται στα επιτόκια των ελληνικών κρατικών αλλά και εταιρικών ομολόγων. Με την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου, θα βελτιωθούν οι όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις, δίνοντας ώθηση στην οικονομία.

    Η επενδυτική βαθμίδα, σε συνδυασμό με τη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα διευκολύνει τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Θα δοθεί επίσης ώθηση στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις από τη στιγμή που ξένοι επενδυτές δεν θα έχουν τους περιορισμούς που θέτει η μέχρι σήμερα χαμηλή αξιολόγηση της χώρας.

    4.Η ροή χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένει από φειδωλή έως απαγορευτική. Πώς μπορεί να διευρυνθεί η περίμετρος των επιχειρήσεων που μπορούν να αντλήσουν δάνεια και να προχωρήσουν σε επενδύσεις;

    Είναι αλήθεια ότι ενώ τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν, παραμένουν το μεγάλο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους. Κατά συνέπεια, εξακολουθούν να αποκλείονται πολλές μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις από τον τραπεζικό δανεισμό. Είναι όμως θετικό ότι αυξάνονται τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρονται μέσω του ΕΣΠΑ και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που αφορούν σε δάνεια ρευστότητας επιχειρήσεων, πράσινα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια και δάνεια ψηφιακής αναβάθμισης.

    Καθοριστικός είναι και ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς το αξιοποιούν οι μισές από τις ενεργές επενδυτικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όσο η οικονομία αναπτύσσεται και η πιστωτική εικόνα των επιχειρήσεων βελτιώνεται, τόσο θα διευρύνεται και η περίμετρος των επιχειρήσεων που μπορούν να αντλήσουν δάνεια και να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

    5.Η δράση σας για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας είναι γνωστή και μέσα από τη θεσμική σας θέση ως πρόεδρος της ΕΕΔΕΓΕ. Ποιες είναι οι συνέργειες που έχετε πετύχει όντας πια στην υψηλότερη θέση του Επιμελητηρίου; Ποιες είναι οι κινήσεις που έχουν γίνει για την εξωστρέφεια της γυναικείας επιχειρηματικότητας;

    Το ΕΒΕΑ είναι ένας φορέας που σε όλη την ιστορία του, αντιλαμβάνεται και εκφράζει τα αιτήματα της αγοράς και των επιχειρήσεων. Αντιλαμβάνεται ότι η προώθηση της έμφυλης ισότητας δεν αποτελεί απλά δικαίωμα, αλλά και κρίσιμη προϋπόθεση για ισόρροπη, βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη.

    Ως το επιμελητήριο που εκπροσωπεί τις 120.000 επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ελληνικό ΑΕΠ, έχουμε λόγο, έχουμε όμως και ευθύνες. Γι’ αυτό βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Πολιτεία, για να συμβάλλουμε από τη δική μας πλευρά έτσι ώστε να θεσπιστούν μέτρα που θα κινητροδοτούν τις γυναίκες να ασχοληθούν με τον ψηφιακό κόσμο και να κατακτήσουν τις κορυφές που αξίζουν.

    Όραμά μου είναι να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των Ελληνίδων που ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα και κατέχουν ψηφιακές δεξιότητες και γιατί όχι, η Ελλάδα να γίνει μέσα στην επόμενη δεκαετία, οικονομία-πρότυπο για ολόκληρη την Ευρώπη, σε θέματα γυναικείας επιχειρηματικότητας, ισότητας και ψηφιακής προόδου.

    Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η συμμετοχή μας στο «Κέντρο Καινοτομίας για Γυναίκες» του Υπουργείου Εργασίας, στο οποίο το ΕΕΔΕΓΕ θα υλοποιήσει τις δράσεις επιχειρηματικότητας.

    Επιπλέον, υλοποιούμε ήδη ένα πανελλαδικό πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανεκπαίδευσης που καλύπτει 5.300 άνεργες γυναίκες και συνοδεύεται από θέσεις πρακτικής σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, στα πεδία των νέων τεχνολογιών, της εικονικής πραγματικότητας και της πράσινης ενέργειας, σε κλάδους δηλαδή που οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται.

    Στο ΕΒΕΑ είμαστε υπερήφανοι για την ένταξη στη Θερμοκοιτίδα μας «ΘΕΑ» γυναικείων startups, στις οποίες δίνουμε όλες τις υπηρεσίες που χρειάζονται, από γραφεία και εξοπλισμό μέχρι την παροχή συμβουλών και ευκαιρίες εκπαίδευσης από το Alba Business School, αλλά και την εξεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων.

    Διαβάστε επίσης

    Αριθμός ρεκόρ στις ενάρξεις επιχειρηματικής δραστηριότητας το α’ 6μηνο

    Εφραίμογλου (ΕΒΕΑ): Θετικά τα μηνύματα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης για την αγορά

    Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ΕΒΕΑ και ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ



    ΣΧΟΛΙΑ