• Business

    Σκάνδαλο Theranos: Την πόρτα της φυλακής βλέπει η Ελίζαμπεθ Χολμς

    • NewsRoom
    theranos_ Ελίζαμπεθ Χολμς

    Ελίζαμπεθ Χολμς, ιδρύτρια Theranos


    Στη φυλακή φαίνεται ότι οδηγηθεί τελικά η «εκδιωγμένη» ιδρύτρια της Theranos, Ελίζαμπεθ Χολμς, καθώς έληξε η περίοδος που ήταν εκτός με εγγύηση. Πρέπει ακόμη να καταβάλει από κοινού με τον συνεργάτη της, 452 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση στα θύματά της.

    Σημειώνεται ότι η Χολμς είναι συνυπεύθυνη για αυτό το ποσό με τον πρώην εραστή της και κορυφαίο στέλεχος της Theranos, Σάνι Μπαλουάνι, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη φυλακή αφού καταδικάστηκε για ένα ευρύτερο φάσμα κακουργημάτων σε ξεχωριστή δίκη.

    Ο Μπαλουάνι, 57 ετών, ξεκίνησε να εκτίει μια ποινή σχεδόν 13 ετών τον Απρίλιο, αφού καταδικάστηκε για 12 κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας τον περασμένο Ιούλιο. Φυλακίστηκε σε φυλακή της Νότιας Καλιφόρνια τον περασμένο μήνα, αφού έχασε μια παρόμοια προσπάθεια να παραμείνει ελεύθερος με εγγύηση, ενώ άσκησε έφεση επί της απόφασης.

    Η απόφαση του Ένατου Περιφερειακού Εφετείου σχετικά με την προσπάθεια της Χολμς να αποφύγει τη φυλακή, έρχεται σχεδόν τρεις εβδομάδες αφότου πραγματοποίησε νομικό ελιγμό την τελευταία στιγμή για να καθυστερήσει την έναρξη της 11χρονης ποινής της.

    Είχε προηγουμένως διαταχθεί να παραδοθεί στις αρχές στις 27 Απριλίου από τον Davila, ο οποίος την καταδίκασε τον Νοέμβριο. Ο Davila θα ορίσει τώρα μια νέα ημερομηνία για την Χολμς, να φύγει από το σπίτι της στην περιοχή του Σαν Ντιέγκο και να παρουσιαστεί στη φυλακή.

    Η ετυμηγορία εναντίον του Χολμς ήρθε μετά από μια πολύκροτη δίκη 46 ημερών που επικεντρώθηκε στην “απληστία” που μολύνει τη Silicon Valley, την ώρα που η τεχνολογία έγινε πιο αισθητή στην κοινωνία και την οικονομία τα τελευταία 20 χρόνια.

    Οι πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της δίκης εκτυλίχθηκαν όταν κατέθεσε η ίδια η Χολμς.

    Εκτός από το πώς ίδρυσε την Theranos ως έφηβη, αφού εγκατέλειψε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 2003, η Χολμς κατηγόρησε την Μπαλουάνι ότι την κακοποίησε συναισθηματικά και σεξουαλικά.

    Είπε επίσης ότι δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει ότι η Theranos θα έφερνε την επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη με μια τεχνολογία που υποσχέθηκε ότι θα μπορούσε να ανιχνεύσει εκατοντάδες ασθένειες και άλλα πιθανά προβλήματα με λίγες μόνο σταγόνες αίματος.

    Υπενθυμίζεται ότι, επιδιώκοντας το “άπιαστο” όνειρό της, η Χόλμς, συγκέντρωσε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια από μια λίστα με καλούς επενδυτές, που περιελάβανε τον συνιδρυτή της Oracle Λάρι Έλισον και τον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοκ.

    Οι επενδυτές έχασαν όλοι τα χρήματά τους, καθώς μια έρευνα της Wall Street Journal και οι ρυθμιστικές αναθεωρήσεις αποκάλυψαν επικίνδυνα ελαττώματα στην τεχνολογία της Theranos και την απάτη πίσω από αυτό το εγχείρημα.

    Ωστόσο, Χολμς και Μπαλουάνι, καλούνται τώρα να αποζημιώσουν τους εξαπατημένους επενδυτές, προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη.

    Τόσο η Χολμς, της οποίας το μερίδιο στην Theranos αποτιμήθηκε κάποτε στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, όσο και ο Μπαλουάνι, του οποίου οι συμμετοχές κάποτε αποτιμήθηκαν περίπου στα 500 εκατομμύρια δολάρια, έχουν δηλώσει ότι είναι σχεδόν πια χρεοκοπημένοι, προσπαθώντας να αποδείξουν την αθωότητά τους.

    Οι δικηγόροι της Χολμς δε, μάχονται για την αθωότητά της, επικαλούμενοι υποτιθέμενα λάθη και καταχρηστική συμπεριφορά, κατά τη διάρκεια της δίκης της. Αιτήθηκαν ακόμη την παραμονή της εκτός φυλακής μέχρι την απόφαση της έφεσης, η οποία έχει κατατεθεί.

    Ωστόσο, το αίτημα απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

    Διαβάστε επίσης: 

    Theranos: 11 χρόνια φυλάκιση στην Ελίζαμπεθ Χολμς αποφάσισε το δικαστήριο

    Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή 2023: Public & MediaMarkt ΜΑΖΙ και στην εξοικονόμηση ενέργειας του σπιτιού μας

    Έλον Μασκ: Έρχονται δύσκολοι καιροί στην οικονομία – Αλλαγή «πλεύσης» στην Tesla



    ΣΧΟΛΙΑ