• Business

    Theranos: 11 χρόνια φυλάκιση στην Ελίζαμπεθ Χολμς αποφάσισε το δικαστήριο

    • NewsRoom


    Ο ομοσπονδιακός δικαστής Έντουαρντ Νταβίλα καταδίκασε  σε 11 χρόνια και 3 μήνες φυλάκιση την ιδρυτή της Theranos, Ελίζαμπεθ Χολμς,  για εξαπάτηση επενδυτών.

    H 38χρονη Χολμς, η οποία είναι έγκυος στο δεύτερό της παιδί, καταδικάστηκε για τρεις κατηγορίες απάτης επενδυτών και μία κατηγορία συνωμοσίας.  Η εισαγγελία είχε προτείνει ποινή φυλάκισης 15 ετών, ενώ η υπεράσπιση είχε παροτρύνει τον δικαστή να μην επιβάλει ποινή φυλάκισης, λόγω της εγκυμοσύνης της. Ο δικηγόρος της Χολμς, Κέβιν Ντάουνεϊ, είχε ζητήσει να περάσει την ποινή της με κατ’ οίκον περιορισμό, μέχρι την έφεση, υποστηρίζοντας πως η επιείκεια δικαιολογείται επειδή σε αντίθεση με κάποιον που διέπραξε ένα “μεγάλο έγκλημα” δεν είχε κίνητρο την απληστία.

    Η Χολμς, η οποία άκουσε κλαίγοντας την ετυμηγορία, δήλωσε «συντετριμμένη από τις αποτυχίες της» και πως θα ήθελε να είχε κάνει πολλά πράγματα διαφορετικά αν είχε την ευκαιρία.

    «Ένιωσα βαθιά ντροπή για όσα πέρασαν οι άνθρωποι επειδή τους απογοήτευσα», ανέφερε.

    Ο δικαστής Νταβίλα χαρακτήρισε την υπόθεση «ανησυχητική σε πολλά επίπεδα». «Πρόκειται για μια υπόθεση απάτης όπου ένα συναρπαστικό εγχείρημα προχώρησε με μεγάλες προσδοκίες μόνο και μόνο για να διαψευστεί από αναλήθειες, παραποιήσεις, απλή ύβρη και ψέματα», ανέφερε.

    Η εισαγγελέας των ΗΠΑ Στέφανι Χιντς δήλωσε ότι η ποινή για τη Χολμς «αντικατοπτρίζει το θράσος της τεράστιας απάτης της και τη μεγάλη ζημιά που προκάλεσε».

    Το πρώην κορίτσι-θαύμα της Silicon Valley, είχε καταφέρει να εξαπατήσει ένα μεγάλο πλήθος επενδυτών, οδηγώντας την εταιρεία της, Theranos, σε αποτίμηση 9 δισ. δολάρια. Η Theranos υποστήριζε πως έχει δημιουργήσει ένα «μυστηριώδες»  μηχάνημα εξέτασης αίματος, το οποίο ονόμαζε Edison, το οποίο ήταν σε θέση να εκτελέσει μια σειρά από εξετάσεων από λίγες σταγόνες, προσφέροντας διάγνωση μέχρι και για τον καρκίνο.

    Στην πραγματικότητα, η συσκευή δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει παρά ελάχιστες, απλές εξετάσεις, ενώ τα αποτελέσματα της που παρουσίαζε στους επενδυτές βασίζονταν σε κρυφά συμβατικά μηχανήματα άλλων εταιρειών. Μεταξύ των επενδυτών που είχαν εξαπατηθεί ήταν και η μεγάλη αλυσίδα φαρμακείων των ΗΠΑ, Walgreens.

    Η Χολμς υποστήριξε πάντως, κατά τη διάρκεια της δίκης, πως πίστευε ότι οι δηλώσεις της ήταν ακριβείς τον καιρό που τις έκανε.

    Διαβάστε επίσης:

    Elizabeth Holmes: Η ώρα της καταδίκης – Αντιμέτωπη με ποινή έως 20 ετών η CEO της Theranos

    Σκάνδαλο Theranos: Ένοχη για απάτη η ιδρύτρια Elizabeth Holmes

    Elizabeth Holmes – Η ώρα της Δικαιοσύνης για την ιδρύτρια της Theranos που ήθελε να γίνει ο νέος Steve Jobs



    ΣΧΟΛΙΑ