Ναυτιλία

Σε εξέλιξη κόντρα μεταξύ Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας – Παραμένουν οι εκκρεμότητες

Σε εξέλιξη κόντρα μεταξύ Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας – Παραμένουν οι εκκρεμότητες

Γιώργος Προκοπίου – Πάνος Ξενοκώστας


Την προσεχή Τετάρτη 18 Ιανουαρίου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η προσφυγή του Δήμου Χαϊδαρίου για την τέταρτη προβλήτα.

Με την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου δεν μπορεί να υλοποιήσει το σχέδιο του για την ανάπτυξη του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά εξαιτίας της δικαστικής εμπλοκής.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι αγωνιούν για το μέλλον τους, ενώ η ναυτιλιακή κοινότητα παρακολουθεί με αμηχανία και προβληματισμό για την συνέχεια της υπόθεσης, δεδομένου ότι υπήρξαν μεγάλες προσδοκίες για ανάταξη των εργασιών στα Ναυπηγεία και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Ανάλογος προβληματισμός υπάρχει και στο θέμα των Ναυπηγείων Ελευσίνας όπου παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση, σε σχέση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που εκπροσωπούν 600 εργαζόμενου, με νεότερη επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τους συναρμόδιους υπουργούς, Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, αναρωτιούνται για ποιο λόγο δεν έχει υπογραφεί ακόμη το σχέδιο εξυγίανσης του Ναυπηγείου Ελευσίνας.

Παρατηρητές των εξελίξεων σχολίασαν ότι η επιστολή επί της ουσίας αφήνει αιχμές εναντίον του υπουργού Ν. Παναγιωτόπουλου με τα ερωτήματα που θέτουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος είχε δηλώσει σε συνάντηση του με τους συνδικαλιστές ότι «πρώτα θα βάλουν χρήματα οι επενδυτές και μετά θα υπογράψω για τις κορβέτες και την ρύθμιση οφειλών».

Αίσθηση προκαλεί η ερώτηση που απευθύνεται στον υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο στην επιστολή αν «υπάρχει πρόβλημα για την κατασκευή των τριών από τις τέσσερις κορβέτες σε ελληνικά ναυπηγεία» και «αν υπάρχουν αντιρρήσεις να ναυπηγηθούν αυτές στα Ναυπηγεία Ελευσίνας».

Οι εργαζόμενοι, εκτιμούν ότι υπάρχουν πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις που προκρίνουν την λύση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έναντι των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οίκος αξιολόγησης Ernst & Young έχει ολοκληρώσει την πρότασή του για το σχέδιο εξυγίανσης.

Συγκέντρωση την Τρίτη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Με δήλωση του προς το MONONEWS ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ναυπηγείου Ελευσίνας Νίκος Παπανικολάου τονίζει ότι «στείλαμε την επιστολή και περιμένουμε απαντήσεις. Την προσεχή Τρίτη θα πάμε όλοι οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να συναντήσουμε τον υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο και να πάρουμε υπεύθυνες απαντήσεις».

Όλη η επιστολή έχει ως εξής:

«Ως Έλληνες εργαζόμενοι και Έλληνες πολίτες που εδώ και 15 χρόνια βρισκόμαστε σε μια δίνη χρεών, καταστροφής και απαξίωσης που δημιούργησε η προηγούμενη ιδιοκτησία, μαζί με μια συντεχνία που διαπλέκονταν με συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που ακόμα και σήμερα προσπαθούν άμεσα η έμμεσα να διαμορφώνουν καταστάσεις και εξελίξεις, σας στέλνουμε την παρούσα επιστολή ως μια τελευταία, απέλπιδα  αλλά και κραυγαλέα φωνή απόγνωσης, αφού είμαστε για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές…

Παρατηρούμε δηλαδή πως ενώ ο ειδικός εμπειρογνώμονας Ernst & Young εκ μέρους του νέου επενδυτή έπραξε αυτό που και εσείς ο ίδιος μας είχατε πει πως έπρεπε να γίνει, δηλαδή να σας υποβάλει το βιώσιμο σχέδιο εξυγίανσης, για την συγκατάθεσή σας σε αυτά που σας αφορούν, και την μετέπειτα υποβολή του στα ελληνικά δικαστήρια για επικύρωση, αυτό από τις 23 Δεκεμβρίου 2021 λιμνάζει σε γραφεία αρμοδίων του ΠΝ και του Υπουργείου αντί να έχει ήδη υπογράφει και επαναπροωθηθεί στην Ernst & Young για να προχωρήσει η διαδικασία.

Παράλληλα καταλαβαίνουμε από συνάδελφους μας στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά και από μέσα μαζικής ενημέρωσης, πως ανώτατα στελέχη της ΓΔΑΕΕ αλλά και του ΠΝ έχουν εξαπολύσει μια καμπάνια να «πείσουν» τον κύριο Προκοπίου, να δεχθεί να κατασκευαστούν κορβέτες στα ναυπηγεία που θα αποκτήσει (όταν) , αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να προμηθευτεί πλοία από την Γαλλία ή την Ολλανδία, ενώ ο ίδιος είχε από την αρχή ξεκάθαρη θέση περί μη εμπλοκής του σε αυτά τα προγράμματα. Δηλαδή κάποιοι θέλουν να τον μετατρέψουν σε «νέο Πριόβολο», οι ίδιοι δηλαδή που ωθούσαν το καλοκαίρι όλες τις κατασκευάστριες εταιρίες σε αυτόν τον κύριο προ λίγων μηνών ως μελλοντικό ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, πριν εμφανιστεί ο κύριος Προκοπίου.. Ενημερώνοντας τους παράλληλα πως τα ναυπηγεία Ελευσίνας θα κλείσουν..!

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η πρόταση της Fincantieri που είχε υποδεχθεί ως «μάνα εξ’ουρανού» από τον ίδιο τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο, η οποία συνεπικουρείται από την πρόσφατη νομοθέτηση του Αμερικανικού κοινοβουλίου για την χρηματοδότηση της ΟΝΕΧ από το DFC, αντιμετωπίζονται ως περίπου ανύπαρκτα γεγονότα από τους επιτελείς σας, ενώ η Ευρωπαϊκή και διεθνής αγορά τα αντιμετωπίζει ως κορυφαία γεγονότα για την κλάδο.

Καταλαβαίνουμε πως η ελληνογαλλική συμφωνία και συνεργασία είναι κάτι πολύ σπουδαίο για την πατρίδα μας και είναι άλλη μια μεγάλη επιτυχία του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησής σας. Το χαιρετίζουμε και σας συγχαίρουμε για αυτό.

Αυτό όμως για το οποίο δεν μπορούμε να σας συγχαρούμε είναι ότι ενώ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας περιμένουμε τις εγκρίσεις του σχεδίου εξυγίανσης και φυτοζωούμε, οι επιτελείς σας  με χρήματα του ελληνικού λαού συμμετέχουν σε φιέστες των Γαλλικών Ναυπηγείων στα οποία, κατά δήλωση τους, τα συμβόλαια του ελληνικού ΠΝ διατηρούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας ενώ στην Ελλάδα, παρόλο που υπάρχει λύση, κάποιοι μας κρατάνε έρμαια και εγκλωβισμένους μέσα από μια συμφωνία του 2016, που έγινε για να σωθούν ημέτεροι και όχι για να σωθεί το ναυπηγείο ή οι εργαζόμενοί του. Γιατί εμείς θέλουμε το δικαίωμα μας στην κανονική δουλειά. Θέλουμε να προχωρήσει η εξυγίανση τώρα!

Σας ερωτούμε λοιπόν  κύριε Υπουργέ :

⁃ Ποιοί και για ποιο λόγο δεν προχωρούν την διαδικασία εξυγίανσης που εμείς έχουμε ήδη εγκρίνει και αναμένουμε εδώ και χρόνια;

⁃ Ποτέ θα εγκριθεί και θα προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης;

⁃ Γνωρίζετε αν κάποιοι έχουν πάρει απόφαση να κλείσουν το ναυπηγείο μας παρόλο που υπάρχει η πλέον αξιόπιστη λύση με συμμετοχή και υποστήριξη κορυφαίων οργανισμών παγκοσμίως; Έχετε πάρει εσείς τέτοια απόφαση; Θέλετε να κλείσουμε;

⁃ Ισχύει η δημόσια δέσμευσή σας για κατασκευή των 3 από τις 4 κορβέτες σε ελληνικά ναυπηγεία; Έχετε πρόβλημα εσείς ή οι επιτελείς σας να γίνει αυτό στα ναυπηγεία Ελευσίνας;

Εμείς θέτουμε αυτά τα ερωτήματα και την άλλη εβδομάδα ειρηνικά θα έρθουμε όλοι οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου στο Υπουργείο σας, για να σας ερωτήσουμε με πάσα ειλικρίνεια:

⁃ Οι Γάλλοι εργάτες των Ναυπηγείων χάρη σε εσάς έχουν δουλειά, εμείς οι Έλληνες εργάτες των Ναυπηγείων θα έχουμε δουλειά;

Ελπίζουμε να γίνεται κατανοητό πως εμείς ούτε τραμπούκοι είμαστε, ούτε εκβιαστές, ούτε συνδικαλιστές παλαιάς κοπής.  Δεν είμαστε ντίλερ οπλικών συστημάτων ούτε πλασιέ συμβολαίων όπως κάποιοι άλλοι.. δεν είναι δουλειά μας, ούτε ζητάμε αμυντικά συμβόλαια. Αυτά τα αποφασίζει η Ελληνική κυβέρνησή με γνώμονα το συμφέρον του Ελληνικού λαού. Είμαστε απλοί άνθρωποι, απλοί εργαζόμενοι που κουραστήκαμε να βλέπουμε το παράλογο. Δηλαδή ένα κράτος που έχει κοπεί και φτιαχτεί στα μέτρα των «Ταβουλάρηδων» και μόνο. Θέλουμε να προχωρήσει η εξυγίανση ΤΩΡΑ, είναι κάτι που το έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας, κάτι το οποίο το έχει εξαγγείλει ο Υπουργός Ανάπτυξης, κάτι το οποίο το έχετε εξαγγείλει εσείς ο ίδιος. Παραμερίστε τους διαπλεκόμενους που ρήμαξαν το ναυπηγείο μας  και οι οποίοι σήμερα εμφανίζονται ως υπέρμαχοι της «λύσης Σκαραμαγκά και διάλυσης της Ελευσίνας». Εμείς ξέρουμε και ποιοι είναι αυτοί, και τι ρόλο παίζουν και γιατί το κάνουν. Θα έρθει και  η ώρα που θα τα μάθουν όλοι. Είναι δίπλα σας και σας υπονομεύουν και διαλύουν την Ελλάδα και το μέλλον της. Παραμερίστε τους και γράψτε ιστορία στον κλάδο ως ο Υπουργός που αναγέννησε τα ελληνικά ναυπηγεία και όχι τα γαλλικά ναυπηγεία.

Διαβάστε επίσης:

Ανησυχούν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και ζητούν συνάντηση με τον Γ. Προκοπίου και υπουργούςΣΧΟΛΙΑ