• Ναυτιλία

    Ανησυχούν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και ζητούν συνάντηση με τον Γ. Προκοπίου και υπουργούς

    Εφοπλιστής και ιδιοκτήτης Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

    Γιώργος Προκοπίου, Εφοπλιστής και ιδιοκτήτης Ναυπηγείων Σκαραμαγκά


    “Πέρασαν έξι ολόκληροι μήνες από την διενέργεια του διαγωνισμού για την πώληση του ενεργητικού των Ναυπηγείων και ακόμη η κατάσταση παραμένει απολύτως στάσιμη και όχι μόνο αυτό, αλλά φαίνεται ότι έχουν εμφανιστεί εμπλοκές στην εξέλιξη της διαδικασίας, που δείχνει , αν μη τι άλλο, την προχειρότητα που έχουν σχεδιάσει και υλοποιήσει το σχεδιασμό τους η Κυβέρνηση και οι λοιποί εμπλεκόμενοι”, τονίζει σε ανακοίνωση του το σωματείο εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά η “Τρίαινα”.

    Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος Ε. Μπαλογιάννης και ο γενικός γραμματέας Β. Καρακίτσος του εργατικού σωματείου τονίζουν ότι αναφέρονται “στην αίτηση ακυρώσεως που έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο Δήμος Χαϊδαρίου και την προσωρινή απαγόρευση που έχει επιβάλει το τμήμα αναστολών του ΣτΕ για την υπογραφή της σύμβαση μεταβίβασης των ακινήτων που ανήκουν στην ΕΤΑΔ” και επισημαίνουν:

    “Η προσφυγή του Δήμου Χαϊδαρίου δεν απαγορεύει τη μεταβίβαση του στρατιωτικού τμήματος, του διαγωνισμού της ειδικής διαχείρισης. Όμως τόσο η καθυστέρηση υπογραφής της σύμβασης μεταβίβασης, όσο και η σιωπή από πλευράς του επενδυτή κ. Προκοπίου και της Κυβέρνησης δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για την εξέλιξη. Τα δημοσιεύματα και τις εικασίες των δημοσιογράφων τα διαβάζουμε καθημερινά. Ο κ. Προκοπίου και η Κυβέρνηση θα πρέπει να πάρουν θέση και να απαντήσουν σε όλα αυτά. Θα πρέπει να απαντήσουν ακόμη και στα διάφορα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν ότι από πλευράς τους δεν υπάρχει ενδιαφέρον για κατασκευές και επισκευές στρατιωτικού χαρακτήρα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και ότι δεν τους απασχολούν οι παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού. Αν είναι αλήθεια, έτσι βλέπουν την ανάπτυξη του Ναυπηγείου που ευαγγελίζονται; Έτσι θα αξιοποιήσουν τη σωρευμένη γνώση και εμπειρία των εργαζομένων στην κατασκευή και επισκευή πολεμικού υλικού;”.

    Στην ανακοίνωση του το σωματείο εργαζομένων τονίζει επίσης: “Εμείς από την πλευρά μας έχουμε επανειλημμένα τονίσει την αντίθεσή μας τόσο με τη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης, όσο και με τις διαδικασίες του διαγωνισμού. Δεν εισακουστήκαμε από κανέναν. Αντίθετα όλοι οι εμπλεκόμενοι μας διαβεβαίωναν ότι η όλη διαδικασία είναι για το καλό της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, προς όφελος των εργαζομένων και της εθνικής γενικά οικονομίας. Τίποτα από αυτά δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Το Ναυπηγείο συνεχίζει να κινείται χωρίς σχέδιο, χωρίς κατεύθυνση και χωρίς πυξίδα από τρίμηνο σε τρίμηνο εδώ και τέσσερα χρόνια που διαρκεί μέχρι τώρα η ειδική διαχείριση. Με πλήρη αβεβαιότητα για το αύριο”.

    “Και οι εργαζόμενοι;”, αναρωτιέται το σωματείο και προσθέτει: “Οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε να παλεύουμε για τις θέσεις εργασίας μας , για τις αποζημιώσεις μας και για τις οφειλόμενες αποδοχές μας. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας μας. Πιέζουμε να σεβαστεί το Ελληνικό Δημόσιο την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου (ICC) και να καταβάλει χωρίς άλλη καθυστέρηση τα επιδικασθέντα ποσά, αποδεχόμενο και την απόφαση του Ελληνικού Δικαστηρίου που έκανε δεκτή την ανακοπή μας σχετικά με την κατάσχεση στα χέρια του των επιδικασθέντων από το ICC”.

    Επίσης, η “Τρίαινα” επισημαίνει ότι “για τα θέματα αυτά, έχουμε ζητήσει για πολλοστή φορά συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και τον Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη. Αμέσως μετά τις γιορτές θα πιέσουμε οι συναντήσει μας αυτές να γίνουν και να μας δοθούν απαντήσεις και λύσεις” και στη συνέχει τονίζει:

    “Στις συναντήσεις μας αυτές θα συζητήσουμε και το αίτημα που ήδη έχουμε υποβάλει γραπτώς προς τους ίδιους (και άλλους ακόμη) Υπουργούς, να περιληφθούν οι αποζημιώσεις ΟΛΩΝ των εργαζομένων από το 2012, στα προαφαιρούμενα έξοδα της ειδικής διαχείρισης, ώστε και οι συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει να λάβουν χωρίς άλλες καθυστερήσεις τις αποζημιώσεις τους, με τον ίδιο τρόπο που θα τις λάβουν και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι. Είναι δίκαιο αίτημα.Απαιτούμε την αποδοχή του. Αμέσως μετά τις γιορτές προσδοκούμε να έχουμε συνάντηση και με τον κ. Προκοπίου. Έχουμε ζητήσει αυτή τη συνάντηση μέσω του ειδικού διαχειριστή. Ζητούμε αυτή τη συνάντηση ώστε πριν την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα σε σχέση με τα ερωτήματα που θέτουμε παραπάνω και περιμένουν απάντηση. Και να του μεταφέρουμε και δια ζώσης το βασικό αίτημά μας που στην παρούσα φάση είναι η συνέχιση της εργασίας μας για το σύνολο των εργαζομένων. Μέχρι να γίνει αυτή η συνάντηση, καλό θα ήταν οι διάφοροι εκπρόσωποί του να μην ζητούν πληροφορίες για εργαζόμενους και για εργασιακά γενικά ζητήματα με μεμονωμένους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται θεσμικά από το σωματείο τους και το Ναυπηγείο από τον ειδικό διαχειριστή”.

    Όσον αφορά στα θέματα της ασφάλισης των εργαζομένων, το σωματείο επισημαίνει: “Το θέμα της ασφάλισης του 18μηνου της εκ περιτροπής εργασίας, όπως όλοι βλέπετε τα ατομικά σας δελτία ασφάλισης, έληξε κατά τον καλύτερο τρόπο και χωρίς κανένα κόστος για τους εργαζόμενους. Για κάποιους εργαζόμενους που ενώ ήταν ασφαλισμένοι στα βαρέα το Μάρτιο του 2012 η ασφάλισή τους έγινε στα ελαφρά, μετά από συζητήσεις μας με τον ειδικό διαχειριστή, έχουμε λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα υποβληθούν διορθωτικές ΑΠΔ και το θέμα θα λυθεί”.

    Επίσης, για το θέμα των συνταξιούχων που συνέχισαν να εργάζονται και από κάποια υποκαταστήματα του ΙΚΑ/ ΕΦΚΑ θεωρούνταν ως συνταξιούχοι του δημόσιου τομέα, έχουμε τη διαβεβαίωση του αρμόδιο διευθυντή του ΕΦΚΑ ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί και πριν την λήξη του έτους, τονίζει το σωματείο και καταλήγει στην ανακοίνωση του:

    “Όπως γνωρίζετε η χρηματοδότηση του Πολεμικού Ναυτικού για τη συνέχιση των εργασιών στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά τελειώνει με την λήξη του τρέχοντος έτους. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις πιέσεις προς τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών για την έγκαιρη ψήφιση της τροπολογίας που θα παρατείνει τη χρηματοδότηση για όσο ακόμη χρειαστεί. Επιμένουμε να μην υπάρχει κανένα κενό χρηματοδότησης μέχρι να αναλάβει τη μισθοδοσία των εργαζομένων ο νέος επενδυτής. Αυτό κάναμε το προηγούμενο διάστημα, αυτό και αλλά θα συζητήσουμε στην σημερινή μας συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας. Μια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί έπειτα από τις πιέσεις μας και την πρωτοβουλία της ΠΟΕΜ για κοινή συνάντηση με την συμμετοχή των Σωματείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας.

    Κλείνοντας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μετά από αίτημά μας και της σύμφωνης γνώμης του Ειδικού Διαχειριστή κ. Σεφέρη, υπάρχει η δυνατότητα σε όσους συναδέλφους έχουν εξαντλήσει την Κανονική τους Άδεια για το Ημερολογιακό Έτος 2021, να λάβουν μέχρι και τέσσερεις (4) ημέρες έναντι της Κανονικής Αδείας του 2022 αποκλειστικά και μόνο για το χρονικό διάστημα από Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021 έως και την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021. Σε ότι αφορά την πρώτη εβδομάδα Ιανουαρίου 2022, δύνανται να λάβουν μέχρι και τέσσερεις (4) ημέρες έναντι της Κανονικής Αδείας του 2022”.

    Διαβάστε επίσης

    Το ΒΕΠ δείχνει το «πράσινο βήμα» για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον οικονομία

    Δράσεις του ΟΛΠ και στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών των όμορων δήμων του Πειραιά

    Fincantieri: Ναυπηγεί δεύτερο πολεμικό πλοίο 410 εκατ. ευρώ – Αναζητεί ναυπηγεία για την ολοκλήρωση των πολεμικών προγραμμάτων της



    ΣΧΟΛΙΑ