• Ναυτιλία

    Πέτρος Παππάς: Γιατί η Star Bulk αποχωρεί από το χρηματιστήριο του Όσλο

    Πέτρος Παππάς (Star Bulk): Κέρδη 220, 4 εκατ. δολ. στο τρίτο τρίμηνο και 128 πλοία

    Πέτρος Παππάς, εφοπλιστής


    Την έξοδο των μετοχών της Star Bulk Carriers,, συμφερόντων του Πέτρου Παππά, από το χρηματιστήριο του Όσλο, θα προτείνει το ΔΣ της εταιρείας στην επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων, κρίνοντας μη συμφέρουσα την παραμονή της σε αυτό.

    Υπενθυμίζεται ότι το 2007 οι κοινές μετοχές της Star Bulk εισήλθαν προς διαπραγμάτευση στην αγορά του Nasdaq και τον Ιούλιο του 2018 η εταιρεία, μετά την εξαγορά  των 15 πλοίων της νορβηγικής  Sogna Bulk, αποφάσισε να εισάγει τις μετοχές της και στο Χρηματιστήριο του Όσλο, στη Νορβηγία. Όπως είχε ανακοινώσει τότε η ναυτιλιακή, στόχος της ήταν να εξασφαλίσει επιπλέον ρευστότητα και να διευρύνει την επενδυτική της βάση.

    Στην αγορά του Όσλο διαπραγματεύεται περιορισμένος αριθμός κοινών μετοχών της εταιρείας, με τον μέσο όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 11.696, 8.828 και 11.817 ημερησίως κατά τα έτη 2018 και 2019 και την περίοδο 1/1/2020 έως 13/4/2020, αντίστοιχα. Ωστόσο, οι χαμηλοί όγκοι των συναλλαγών στο συγκεκριμένο χρηματιστήριο είναι δυσανάλογοι σε σχέση με τα έξοδα και το κόστος που χρειάζεται για διαπραγματεύονται οι μετοχές της εταιρείας σε αυτό.

    Ως εκ τούτου, το ΔΣ της Star Bulk, κατέληξε ότι τα οφέλη από την παραμονή της ναυτιλιακής στην αγορά του Όσλο είναι περιορισμένα και εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση των μετοχών της μόνο στην αγορά του Nasdaq θα συμβάλει σε σημαντική μείωση κόστους, σε διοικητικές απλουστεύσεις αφού θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις κανονιστικές απαιτήσεις ενός μόνο χρηματιστηρίου και πιθανώς στην αύξηση του όγκου συναλλαγών στην αγορά των ΗΠΑ.

    Σημειώνεται ότι πρόσφατα, η Pareto Securities, με έδρα το Όσλο, σε ανάλυση της αναβάθμισε τη σύσταση για τις μετοχές της ναυτιλιακής σε  σε «buy» από «hold», παρά την αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει η πανδημία, λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή κάλυψη ναυλώσεων που έχει εξασφαλίσει μέχρι τo τρίτο τρίμηνο του έτους.

    Η Pareto αναμένει ότι η Star Bulk θα εμφανίσει «αξιοπρεπή κέρδη» φέτος που θα επιτρέψουν στην καθαρή αξία του ενεργητικού της να διαμορφωθεί στα 9 δολάρια ανά μετοχή μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε την Παρασκευή στο αμερικανικό χρηματιστήριο στα 5,29 δολάρια σημειώνοντας πτώση 3,47%.



    ΣΧΟΛΙΑ