• Ναυτιλία

  Πέθανε η Ειρήνη Σαρόγλου – Τσάκου, η «γιατρός της ναυτιλίας» και συνιδρύτρια του ομίλου Τσάκου

  Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου

  Ειρήνη Σαρόγλου – Τσάκου


  Πέθανε η διδάκτωρ Ειρήνη Σαρόγλου – Τσάκου, σύζυγος του εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκου.

  Η Ειρήνη Σαρόγλου – Τσάκου ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα που έχει αφήσει το προσωπικό της στίγμα στην ελληνική ναυτιλία, όχι απλά ως ένα μέλος μιας εφοπλιστικής οικογένειας, αλλά ως «η γιατρός των Ελλήνων ναυτικών και της ναυτιλίας μας» και συνιδρύτρια του ομίλου Τσάκου.

  Ήταν γέννημα – θρέμμα του Πειραιά. Ο πατέρας της ήταν μικρασιατικής καταγωγής -από την γνωστή στρατιωτική οικογένεια Σαρόγλου της Σμύρνης-  και η μητέρα της ήταν από τα Καρδάμυλα της Χίου.

  Φοίτησε στο Γυμνάσιο του Πειραιά, όπου διακρίθηκε για το ήθος της και την αριστεία της.

  Το όνειρο της ήταν να γίνει γιατρός και να προσφέρει στους συνανθρώπους της. Εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με υψηλή βαθμολογία, μέσα στην πρώτη δεκάδα των εισαχθέντων.

  Η εξέλιξη της ήταν συνεχής. Πήρε την ειδικότητα της Παθολογίας, με επιβλέποντα τον καθηγητή Γεώργιο Δάικο και στη συνέχεια την ειδικότητα της Καρδιολογίας, με επιβλέποντα τον καθηγητή Σπ. Μουλόπουλο. Επίσης ανακηρύχθηκε διδάκτωρ με βαθμό Άριστα.

  Ο Πειραιάς, το λιμάνι, οι άνθρωποι της ναυτιλίας ήταν στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων της. Εργάστηκε ως παθολόγος και ως καρδιολόγος επί πολλά χρόνια στο Ταμείο Ασφα­λίσεως Λιμενεργατών Πειραιώς και σε διάφορα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ταυτόχρονα στο ιδιωτικό της ιατρείο συνεργαζόταν με ναυτιλιακές εταιρείες και εξέταζε τους Έλληνες ναυτικούς πριν μπαρκάρουν, αλλά και όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα οι ναυτικοί και οι οικογένειες τους.

  Η γνωριμία της ήταν καθοριστική και για την ίδια, αλλά και για τον νεαρό καπετάνιο από τα Καρδάμυλα της Χίου, Παναγιώτη Τσάκο, με τον οποίο δημιούργησαν μια υποδειγματική οικογένεια και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Νίκο και τη Μαρία.

  Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου

  Η επιστημονική της κατάρτιση και οι γνωριμίες της στον χώρο της ναυτιλίας άνοιξαν τον δρόμο της επιτυχίας στον φιλόδοξο και ευφυή νεαρό καπετάνιο από τα Καρδάμυλα, Παναγιώτη Τσάκο.

  Η γιατρός της ναυτιλίας

  Η Ειρήνη Σαρόγλου – Τσάκου συνέβαλε αποφασιστικά στη βελτίωση των συνθηκών των ναυτικών στα πλοία. Με πρωτοβουλία της, από το 1990, όλα τα πλοία αλλά και τα γραφεία του ομίλου Τσάκου εφοδιάστηκαν με απινιδωτές, ενώ στα κεντρικά γραφεία του ομίλου, συγκρότησε ένα πλήρες ιατρείο παρέχοντας συμβουλές και δωρεάν ιατρική βοήθεια στα στελέχη του ομίλου, στους ναυτικούς και στις οικογένειες τους.

  Η πρωτοβουλία της αυτή βρήκε μιμητές και σε άλλες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες και η προσφορά της αναγνωρίστηκε από όλους. Στο βιογραφικό της, το Πανεπιστήμιο Πειραιά αναφέρει:

  «Η ιατρός Ειρήνη Σαρόγλου–Τσάκου, αποτελεί παράδειγμα ανθρώπου προσηλωμένου στην Ιατρική Επιστήμη. Ακολούθησε την επαγγελματική της πορεία μακριά από τη δημοσιότητα δημιουργώντας την προσωπική της ιστορία στα επιστημονικά δρώμενα. Ως πρωτοπόρος της Ναυτικής Ιατρικής, επιδόθηκε με πάθος στη συγγραφή βιβλίων ιατρικού περιεχομένου, στρέφοντας την προσοχή της στη φροντίδα των ανθρώπων της ναυτιλίας, σε στεριά και θάλασσα και των οικογενειών τους».

  Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου και Παναγιώτης Τσάκος

  Η Ειρήνη Σαρόγλου – Τσάκου είχε διοργανώσει μεγάλο αριθμό ιατρικών και επιστημονικών σεμιναρίων για την ψυχική υγεία των ναυτικών, τις ασθένειες τους στα πλοία, τις σχέσεις με τις οικογένειες τους και τα παιδιά τους.

  Πρωτοστάτησε στην καλλιτεχνική κατασκευή και τοποθέτηση του αγάλματος της «Καρδαμυλίτισσας», στα Καρδάμυλα της Χίου, το οποίο κατευοδώνει και καλωσορίζει τα παιδιά του ναυτότοπου των Καρδαμύλων και της ναυτομάνας Χίου, «εις ένδειξη σεβασμού, και οφειλόμενου φόρου τιμής προς όλες τις μητέρες, συζύγους, αδελφές και γυναίκες των ναυτικών».

  Ασχολήθηκε ενεργά με την διάσωση του Ελληνικού Πολιτισμού και κυρίως με τον Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» στην Ουρουγουάη, με το Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης στη Χίο, το «Σπίτι της Μαρίας» στα Καρδάμυλα, του Ναυτικού Γυμνασίου και Λυκείου στη Χίο και στη συγγραφή επιστημονικών ιατρικών βιβλίων για τους ναυτικούς και για τον πολιτισμό του Αιγαίου.

  Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών

  Η Ειρήνη Σαρόγλου – Τσάκου για την επιστημονική της κατάρτιση, για το συγγραφικό της έργο και για την προσφορά της στους Έλληνες ναυτικούς, τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με ειδική εύφημο μνεία.

  Επίσης, της απονεμήθηκε ο τίτλος της επίτιμου διδάκτορος του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιά.

  Το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, την τίμησε με έπαινο για τη συμβολή της στην ιατρική επιστήμη και την προώθηση των σκοπών του Ιδρύματος. Τιμητική διάκριση της δόθηκε από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

  Της δόθηκε τιμητικό δίπλωμα, χρυσούν μετάλλιο και πολλαπλοί έπαινοι για τη συμβολή της στην καλλιέργεια των ανθρωπιστικών σπουδών, από το Euroclassica (Federation Europeenne des Associations de Professeurs de Langues et de Civilisations Classique).

  Ο Δήμος Καρδαμύλων Χίου, την ανακήρυξε επίτιμο δημότη σε αναγνώριση της προσφοράς της στην ιατρική επιστήμη, την ιστορία και τον πολιτισμό. Αλλά και ο Δήμος Ομηρουπόλεως και Αμανής Χίου, την ανακήρυξε επίτιμο δημότη εις ένδειξη εκτίμησης και σεβασμού για το έργο της.

  Της απονεμήθηκε τιμητικό δίπλωμα για την πολύτιμη υποστήριξή της στους αποφοίτους και μελλοντικούς ναυτικούς του Κολλεγίου Mariners’ Polytechnic Colleges/Foundation, Naga, Philippines.

  Τιμητική διάκριση της δόθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού για τη συνολική επιστημονική και κοινωνική προσφορά της στη ναυτιλία και τους Έλληνες ναυτικούς.

  Το συγγραφικό της έργο

  Η Ειρήνη Σαρόγλου – Τσάκου, έγραψε το 1997, το βιβλίο «Το Καρδαμυλίτικο Εμπορικό Ναυτικό 1850-1950 – Η Καρδαμυλίτισσα». Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στους παλαιούς Καρδαμυλίτες, στον τρόπο ζωής τους, στη δημιουργικότητά τους, στον αγώνα και στο πείσμα τους να πραγματώσουν τα όνειρά τους.

  Το 1999, κυκλοφόρησε το βιβλίο: «Μνήμες Ιατρού», στο οποίο περιγράφει τα πρώτα της βήματα στην ιατρική, στα πρώτα περιστατικά που αντιμετώπισε και τη θέλησή της να πετύχει στο δύσκολο αυτό ξεκίνημα, δίδοντας το παράδειγμα της ανθρωπιάς που απαιτεί το λειτούργημα του ιατρού.

  Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου

  Το 2001, κυκλοφόρησε το «Ναυτικό Ιατρικό Βοήθημα», στα ελληνικά. Το ίδιο έτος κυκλοφόρησε σε δεύτερη έκδοση το «Ναυτικό Ιατρικό Βοήθημα» και στα ελληνικά και στα αγγλικά και το 2008 την τρίτη βελτιωμένη έκδοση «Ναυτικό Ιατρικό Βοήθημα» στα ελληνικά και στα αγγλικά.

  Το βιβλίο αυτό, ουσιαστικά είναι ένα βιβλίο οδηγός για τους ανθρώπους της θάλασσας, ώστε ο ναυτικός να αντιλαμβάνεται αμέσως τα συμπτώματα ασθενειών και να ακολουθεί η σωστή διάγνωση και η τελική θεραπεία.

  Το 2001 έως το 2003, διοργάνωσε σεμινάρια, που έγιναν στο «Μέγαρο Μακεδονία» του Ομίλου Τσάκος και τα οποία βιντεοσκοπήθηκαν και στάλθηκαν στα πλοία για ενημέρωση των ναυτικών.

  Το 2011, εξέδωσε το «Υγεία εν Πλω». Στο βιβλίο αυτό, συμπυκνώνεται η πλουσιότατη εμπειρία της, που αποκτήθηκε μέσα από την αδιάλειπτη και μακρόχρονη ενασχόλησή της με την υγεία των Ελλήνων ναυτικών.

  Το 2012 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Απανθίσματα και Στοχασμοί». Στο βιβλίο συγκέντρωσε δημοσιεύματα διακεκριμένων Ελλήνων αλλά και ξένων διανοουμένων, που συνέδεσαν τη σκέψη τους με την Ελλάδα και τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού.

  Το 2014 – 2016, έγραψε το βιβλίο «Τετραλογία του Αιγαίου» στο οποίο ξεδιπλώνει τους πολιτισμούς του Αιγαίου: τον Μινωικό, τον Μυκηναϊκό, τον Κυκλαδικό και την ιστορία του Αιγαίου.

  Διαβάστε επίσης:

  Ειρήνη Σαρόγλου – Τσάκου: Η γιατρός των ναυτικών και της ναυτιλίας

  Tsakos Shipping: Παρέλαβε το 99ο πλοίο της Irenes Rule και αναμένει το 100ο

  Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος: Αναγνωρίστηκε ως Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο το ΕΠΑΛ «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών»  ΣΧΟΛΙΑ