• Ναυτιλία

    Γιώργος Βερνίκος: Τέσσερις προτάσεις για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού

    Γιώργος Βερνίκος

    Γιώργος Βερνίκος


    Ο Γιώργος Βερνίκος εκπροσωπώντας τον ΣΕΤΕ, στα εγκαίνια του 20ου East Med Yacht Show 2024, που έγινε χθες στον Πόρο, αναφέρθηκε στις τέσσερις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.

    Αυτές, όπως τόνισε είναι: Η βιώσιμη ανάπτυξη και η μετάβαση στην πράσινη ναυτιλία, η δημιουργία νέων θέσεων ελλιμενισμού, η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα και οι ομαλές εργασιακές σχέσεις και το σταθερό και ελκυστικό θεσμικό πλαίσιο.

    Επισημαίνεται ότι στην έκθεση συμμετέχουν 110 σκάφη επανδρωμένα Motor Yachts, Sailing Yachts, Catamaran & Bareboats, καλύπτοντας όλο το εύρος των σκαφών που διατίθενται προς ναύλωση στην ελληνική αγορά, ενώ υπάρχουν και 45 περίπτερα εταιρειών ναύλωσης σκαφών, τουριστικών πρακτόρων και ναυλομεσιτών, καθώς και εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες στο θαλάσσιο τουρισμό.

    Η παρουσία 350 brokers από Αμερική, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ην. Βασίλειο, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Νέα Ζηλανδία, Πολωνία και Τουρκία, είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο για την εφετινή σεζόν του θαλάσσιου τουρισμού.

    Υπενθυμίζεται ότι συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η Έκθεση Επαγγελματικών Επανδρωμένων Πλοίων Αναψυχής EAST MED YACHT SHOW η οποία άντεξε στις δυσκολίες της αγοράς όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας και φέτος διεξάγεται από 25 έως και 28 Απριλίου στο νησί του Πόρου.

    Η έκθεση EAST MED YACHT SHOW 2024 διοργανώνεται με τη συνεργασία της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (Ε.Π.Ε.Σ.Τ.) της εταιρείας FXYACHTING του Δήμου Πόρου και του Λιμενικού Ταμείου Πόρου.

    Η έκθεση έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού(EOT), της Περιφέρειας Αττικής, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος(ΝΕΕ), του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, (ΕΒΕΠ), την Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FedHATTA), του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), της CHARTER YACHT BROKERS ASSOCIATION(CYBA), του Δήμου Πόρου και του Propeller Club.

    Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού Αντώνης Στελλιάτος, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και CEO της εταιρείας FXYACHTING, Barbara Gabriel, ο Δήμαρχος Πόρου Γιώργος Κουτουζής, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πόρου Κωνσταντίνος Μουτζούβης, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, ο Γιώργος Βερνίκος Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ και ο Βασίλης Πολίτης (Υποναύαρχος Π.Ν ε.α) μέλος ΔΣ του ΝΕΕ, η Μαρία Ψαρρού από τη Δ/νση Δημοσίων Σχέσεων του ΕΟΤ, εκπρόσωποι του ΕΒΕΠ, ο Δημήτρης Κουρούμαλος Πρόεδρος της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΘΑΛΑΜΗΓΩΝ (HYCA), οι SPONSORS και οι MEDIA SPONSORS της έκθεσης.

    Ο Δημήτρης Φραγκάκης ανέφερε ότι είναι τιμή και χαρά για τον ΕΟΤ η στήριξη στο EMMYS. Ευχαρίστησε για την βράβευση του και τόνισε ότι το yachting αποτελεί μια ποιοτική μορφή τουρισμού άκρως σημαντική για την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Πολιτική του ΕΟΤ, είπε, είναι να έχει πολλές οι επιλογές και όχι μόνο τη θάλασσα. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα καλύτερα σαλόνια που έχουν γίνει, κατέληξε.

    Στο πρόσωπο του Δημήτρη Φραγκάκη βραβεύτηκε ο ΕΟΤ για την 20ετή στήριξη του θαλάσσιου τουρισμού και του ελληνικού yachting και με την ευκαιρία των εγκαινίων του EAST MED YACHT SHOW στον Πόρο την 25η Απριλίου 2024 ο Αντώνης Στελλιάτος ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο 2024 το 1ο International Yacht Show αγοραπωλησιών μεταχειρισμένων σκαφών στον Πόρο με την επωνυμία SPYS (SALES & PURCHASE YACHT SHOW).

    Ο Αντώνης Στελλιάτος, Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, παίρνοντας το λόγο εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Δημήτρη Φραγκάκη Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ για την στήριξη του ΕΟΤ επί 20ετία στην πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης και του κλάδου γενικότερα που στέκεται αρωγός στην κλάδο των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών σε κάθε περίσταση. Καταλήγοντας τόνισε ο θαλάσσιος τουρισμός δεν είναι θέμα κομμάτων.

    Αντώνης Στελλιάτος, Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού
    Αντώνης Στελλιάτος, Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού

    Ένα δεύτερο βραβείο για την προσφορά στο θαλάσσιο τουρισμό απονεμήθηκε στο Λιμενικό Σώμα επιδόθηκε στον υπαρχηγό Δρόσο Ραίζη.

    Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Barbara Gabriel στην ομιλία της ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακήρυξε το νησί του Πόρου «Πράσινο νησί». Με αυτό το πνεύμα και προς αυτή την κατεύθυνση το yachting θα καταβάλει κάθε προσπάθεια και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα ώστε να συμβάλει στην βιοπροστασία.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Έλενα Ράπτη, υφυπουργος Τουρισμού η οποία στον χαιρετισμό η οποία επεσήμανε την στρατηγική της πράσινης ανάπτυξης και ψηφιοποίησης των υποδομών θαλάσσιου τουρισμού μαρίνες και τουριστικοί λιμένες.

    Επίσης τόνισε ότι το υπουργείο συνεργάζεται άριστα με το υπουργείο Ναυτιλίας και αναγνώρισε την μεγάλη συμβολή του yachting στην εθνική οικονομία.

    Στον χαιρετισμό του ο Νίκος Χαρδαλιάς περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε ότι στόχος είναι να καταστούν τα νησιά του Αργοσαρωνικού τουριστικοί προορισμοί 12 μήνες το χρόνο με την βελτίωση λιμενικών υποδομών και την πράσινη ανάπτυξη.

    Διαβάστε επίσης:

    Μινωικές Γραμμές: Ποια δρομολόγια αλλάζουν την 1η Μαΐου

    Diana Shipping (Σεμίραμις Παληού): Εξασφάλισε έσοδα 7,33 εκατομμυρίων δολαρίων

    Τραγωδία στη Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που πήδηξε στις γραμμές του τρένου



    ΣΧΟΛΙΑ