ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θάνος Σοφιός (Breakwave Advisors): Η θετική ψυχολογία στηρίζει τα ναύλα παρά τα σκοτεινά μακροοικονομικά σύννεφα
Εκτός από κάποια σημάδια σταθεροποίησης των ναύλων στα μέσα Μαΐου, τα οποία ενίσχυσαν το κλίμα προσωρινά, το τέλος του μήνα αποτύπωσε μια αρνητική εικόνα για την αγορά των VLCC τόσο στις ανατολικές όσο και στις δυτικές διαδρομές, επισημαίνει ο Γιάννης Κάρτσωνας, διευθύνων σύμβουλος της Breakwave Advisors.
Τα ναύλα από τη Μέση Ανατολή και τη Δυτική Αφρική προς την Κίνα σημείωσαν διψήφιες ποσοστιαίες μειώσεις, αντικατοπτρίζοντας μία γενικότερα πτωτική τάση καθώς η αγορά εισέρχεται στην παραδοσιακή καλοκαιρινή περίοδο χαμηλής ζήτησης.

Ωστόσο, όλη η προσοχή της αγοράς στρέφεται τώρα στην απόφαση των OPEC+ να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 411,000 βαρέλια ημερησίως, το μήνα Ιούλιο. Αυτή θα είναι η τρίτη κατά σειρά μηνιαία αύξηση. Αν αυτά τα επιπλέον βαρέλια όντως εμφανιστούν στην αγορά θα προσφέρουν μία, αναμενόμενη από όλους, στήριξη στο στόλο των VLCCs.
Δεν αναμένουμε λοιπόν μία πιο «σφιχτή» αγορά τώρα, στις αρχές Ιουνίου. Η απόφαση για αύξηση της παραγωγής παρουσιάζει έναν δυνητικά υποστηρικτικό παράγοντα για τη ζήτηση πλοίων τις επόμενες εβδομάδες.
Σε σχετικές εξελίξεις, πρόσφατες αναφορές υπογραμμίζουν την πιο ανταγωνιστική τιμολόγηση σε light crude από τη Σαουδική Αραβία, γεγονός που ενδέχεται να ενισχύσει τη ζήτηση από την Κίνα.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ τεσσάρων ασιατικών διυλιστηρίων, οι τιμές του Arab Light αναμένεται να μειωθούν κατά 0,40 – 0,50 δολάρια το βαρέλι, κλείνοντας σε 0,90 – 1,00 δολάρια χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αυτό αντιπροσωπεύει τα χαμηλότερα επίπεδα τιμολόγησης για το Arab Light από τον Ιανουάριο αντανακλώντας, κατά την άποψή μας, μια προοπτική χαμηλής ζήτησης που απαιτεί παραχωρήσεις στις τιμές.
Ωστόσο, στο άμεσο μέλλον, η συνεχιζόμενη αναντιστοιχία μεταξύ διαθεσιμότητας πλοίων και ζήτησης θα εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στα έσοδα των VLCCs σε όλα τα επίπεδα.
Οι Breakwave Advisors προσφέρουν υπηρεσίες Διαχείρισης Επενδύσεων (Asset Management) στους τομείς του Shipping και των Commodities. Έχουν την έδρα τους στη Νέα Υόρκη και είναι οι δημιουργοί του Breakwave Dry Bulk Shipping ETF (NYSE: BDRY) και του Breakwave Tanker Shipping ETF (NYSE: BWET).
Διαβάστε επίσης
Πέτρος Παππάς: Η Star Bulk συνεχίζει το «ξεσκαρτάρισμα» του στόλου της
TEN (Νίκος Τσάκος): Παρέλαβε το νεότευκτο δεξαμενόπλοιο «Ειρήνη Τσάκος» στη Νότια Κορέα
Το Ε.Β.Ε.Π. ζητά να ενταχθεί η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό κατάλογο μονάδων ανακύκλωσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τραμπ: «Ο πόλεμος νομίζω θα τελειώσει πολύ σύντομα» – Εξετάζουμε άρση ορισμένων κυρώσεων στο πετρέλαιο (upd)
- ΕΟΔΥ: Τι λέει ο Χ. Χατζηχριστοδούλου στο Mononews – Η τοποθέτηση του Ά. Γεωργιάδη και το θρίλερ της επόμενης μέρας
- Τα αγρίμια, οι γονείς και μια γραμμή βοήθειας
- Γιώργος Λάνθιμος: Η πρώτη έκθεση φωτογραφίας του στη Στέγη
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.