Στην πώληση δύο ακόμη εκ των παλαιότερης κατασκευής bulkers της προχώρησε η ναυτιλιακή  Star Bulk, υπό την ηγεσία του εφοπλιστή Πέτρου Παππά, συνεχίζοντας με συνέπεια τη στρατηγική ανανέωσης του στόλου της.

Οι νέες αποεπενδύσεις αφορούν πλοία που εντάχθηκαν στο δυναμικό της εταιρείας το 2023, έπειτα από την εξαγορά της αμερικανικής Eagle Bulk.

1

Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρεία, έχει ήδη ολοκληρώσει έξι πωλήσεις supramax φορτηγών πλοίων από τις αρχές του έτους και πλέον αυξάνει τον αριθμό σε οκτώ.

Τα δύο νέα πλοία που αλλάζουν χέρια είναι τα Oriole και Star Nighthawk, αδελφά πλοία κινεζικής ναυπήγησης (κατασκευής 2011), χωρητικότητας 57.809 dwt έκαστο.

Σύμφωνα με την Xclusive Shipbrokers, το Oriole πουλήθηκε σε διαχειριστές με έδρα το Χονγκ Κονγκ στην τιμή των 12,8 εκατ. δολαρίων. Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με scrubbers, ενώ έχει ήδη μετονομαστεί σε Tucson.

Αντίστοιχα, η Banchero Costa αναφέρει ότι η Star Bulk συμφώνησε και για την πώληση του Star Nighthawk, με την τιμή της συναλλαγής να κυμαίνεται στα 12 εκατ. δολάρια, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτεται το όνομα του αγοραστή.

Οι πωλήσεις αυτές εντάσσονται στο ευρύτερο πλάνο της εταιρείας για εκσυγχρονισμό του στόλου της, ο οποίος αριθμεί περίπου 148 πλοία.

Όπως δήλωσε ο CEO της Star Bulk, Πέτρος Παππάς κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου: «… συνεχίζουμε να πουλάμε επιλεκτικά παλαιότερης κατασκευής και μικρότερης χωρητικότητας πλοία που δεν ταιριάζουν στο εμπορικό μας προφίλ».

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε στις 6 Μαΐου 2025 η πώληση του πλοίου Bittern, με την παράδοση του στους νέους ιδιοκτήτες. Τον Φεβρουάριο του 2025, συμφώνησε την πώληση των πλοίων Star Omicron και Strange Attractor, τα οποία παραδόθηκαν στους νέους ιδιοκτήτες τους τον Μάρτιο του 2025 και τον Απρίλιο του 2025, αντίστοιχα.

Επιπλέον, τον Απρίλιο του 2025 και τον Μάιο του 2025, πουλήθηκαν τα πλοία Puffin Bulker, Star Canary και Star Petrel, με τα δύο πρώτα πλοία να αναμένεται να παραδοθούν στους νέους ιδιοκτήτες τους εντός του δεύτερου τριμήνου του 2025 και το τρίτο πλοίο να αναμένεται να παραδοθεί τον Ιούλιο του 2025.

Παράλληλα με τις πωλήσεις, η εταιρεία προχωρά στην ανανέωση του στόλου της μέσω ναυπηγήσεων. Συγκεκριμένα, έχει παραγγείλει πέντε πλοία τύπου kamsarmax στο ιαπωνικό ναυπηγείο Qingdao, με παραδόσεις προγραμματισμένες από το δ’ τρίμηνο του 2025 έως και το γ’ τρίμηνο του 2026.

Η Star Bulk συνεχίζει τη στρατηγική αναδιάρθρωσης του στόλου της, επωφελούμενη από τη σταθερή ζήτηση των Ασιατών αγοραστών για supramax πλοία — μια τάση που ενισχύεται, παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις στην αγορά ναυτιλίας.

Διαβάστε επίσης 

Εφοπλιστικό σχήμα με επικεφαλής τη Μελίνα Τραυλού αναλαμβάνει το «Ακτή Μύρινα» της Λήμνου

Εκλογή του Γιώργου Ξηραδάκη ως Αναπληρωτή Διευθυντή της 2ης Επιτροπή Χρηματοδότησης της Ναυτιλίας από το China Institute of Navigation

Ομιλος Attica: Επενδύσεις 1,2 δις για νέα πλοία, τα 700 εκατ. έως το 2030