• Ναυτιλία

    Μπαράζ ναυλώσεων τάνκερ -και ελληνικών συμφερόντων- από την πετρελαϊκή εταιρεία Equinor

    • Εριέττα Κομνηνού


    Στην ναύλωση τεσσάρων τάνκερ VLCC προχώρησε η πολυεθνική εταιρεία του κλάδου ενέργειας Equinor, εκ των οποίων τα δύο ανήκουν σε ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές.

    Ειδικότερα, ναυλομεσιτικές πηγές αναφέρουν ότι η εταιρεία έκλεισε συμφωνία ναύλωσης του χωρητικότητας 318,000-dwt τάνκερ Nissos Keros (κατασκευής 2019), που ανήκει στο στόλο της Okeanis Eco Tankers, συμφερόντων της οικογένειας Αλαφούζου.

    Η διάρκεια της ναύλωσης είναι τρία χρόνια και σύμφωνα με πληροφορίες τα ημερήσια ναύλα ανέρχονται σε 49.000 δολάρια.

    Σημειώνεται ότι η Okeanis Eco Tankers είχε ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου ότι προχώρησε σε συμφωνία με κορυφαία διεθνή εταιρεία του ενεργειακού κλάδο -την οποία δεν κατονόμασε-  για την τριετή ναύλωση είτε του χωρητικότητας 319,000 dwt VLCC Nissos Anafi (κατασκευής 2020) είτε του αδελφού πλοίου Nissos Kythnos (κατασκευής 2019). Δεδομένου ότι στην ανακοίνωση δεν αναφέρονταν το Nissos Keros δεν είναι γνωστό αν πρόκειται για την ίδια συμφωνία -που τελικά υλοποιήθηκε με άλλο πλοίο- ή για διαφορετική ναύλωση.

    Το δεύτερο υπερ-τάνκερ που επέλεξε η πολυεθνική ανήκει στην ναυτιλιακή Enesel, συμφερόντων των Φίλιππου και Αντώνη Λαιμού

    Πρόκειται για το χωρητικότητας 319,000 dwt Papalemos, κατασκευής 2018, που ναυλώθηκε για τρία χρόνια με ημερήσια ναύλα 48.000 δολάρια. Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Enesel συνεργάζεται με την Equinor.

    Στις αρχές του 2020 η νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία είχε κλείσει συμφωνία για τριετή ναύλωση δύο νεότευκτων τάνκερ τύπου aframax της ναυτιλιακής. Τα δύο πλοία, χωρητικότητας 114.000 dwt, είναι εξοπλισμένα με scrubbers και τα είχε παραγγείλει η Enesel τον Αύγουστο του 2018 έναντι 52 εκατ. δολαρίων έκαστο.

    Τα άλλα δύο τάνκερ που ναύλωσε η Equinor ανήκουν στην νορβηγική Awilco Eco Tankers. Πρόκειται για το χωρητικότητας 299,000-dwt Eco Future (κατασκευής 2016) που ναυλώθηκε για τρία χρόνια με περίπου 48.000 δολάρια ημερήσια ναύλα και το αδελφό πλοίο Εco Leader (κατασκευής 2016) που ναυλώθηκε για έξι μήνες.

    Οι τιμές που περιλαμβάνονται στις τριετείς συμφωνίες ναύλωσης της Equinor κυμαίνονται στα επίπεδα που προσδιορίζουν οι αναλυτές. Σύμφωνα με την Fearnleys, τα ναύλα στα VLCC για τριετείς συμφωνίες, κυμαίνονται αυτή την περίοδο στα 48.000 δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ