• Ναυτιλία

    Φίλιππος και Αντώνης Λαιμός: Ναυλώθηκαν για τρία χρόνια νεότευκτα τάνκερ της Enesel

    Λαιμός ναυτιλία

    Φίλιππος Λαιμός (αριστερά) και Αντώνης Λαιμός (δεξιά), εφοπλιστές της Enesel SA


    Σε συμφωνία με τη νορβηγική πετρελαϊκή Equinor για την τριετή ναύλωση δύο νεότευκτων τάνκερ της τύπου aframax φέρεται να κατέληξε η ελληνική ναυτιλιακή Enesel, συμφερόντων των Φίλιππου και Αντώνη Λαιμού.

    Σύμφωνα με ναυλομεσίτες, τα πλοία θα ναυλωθούν έναντι 28.500 δολαρίων ημερησίως και θα αποφέρουν έσοδα άνω των 62 εκατ. δολαρίων στην Enesel. Τα δύο πλοία, χωρητικότητας 114.000 dwt, αναμένεται να παραδοθούν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, και θα είναι εξοπλισμένα με scrubbers. Η εταιρεία είχε παραγγείλει τα δύο πλοία τον Αύγουστο του 2018 έναντι 52 εκατ. δολαρίων το καθένα.

    Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο το πλοίο Kyrakatingo (χωρητικότητας 113.000 dwt, κατασκευής 2017) της Enesel ναυλώθηκε από την Equinor έναντι 17.750 δολαρίων ημερησίως, και ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι τα δύο νεότευκτα πλοία ενδεχομένως να αντικαταστήσουν το Kyrakatingo.

    Τον περασμένο Νοέμβριο η Enesel κατέληξε σε συμφωνία με τη Mercuria για την επέκταση της ναύλωσης του πλοίου Maria P Lemos (χωρητικότητας 319.000 dwt, κατασκευής 2018) για τρία ακόμα χρόνια, με τιμή ναύλωσης στα 43.500 δολάρια ημερησίως, έναντι 31.500 δολαρίων ημερησίως που προέβλεπε η προηγούμενη, μονοετής ναύλωσή του.

    Η Enesel έχει στον στόλο της σήμερα 12 πλοία, με μέση ηλικία μόλις δύο ετών. Τα μισά από αυτά είναι containerships, ενώ διαθέτει επίσης τέσσερα VLCCs και δύο aframaxes. Σημειώνεται ότι και τα containerships είναι επίσης ναυλωμένα με μακροχρόνιες συμφωνίες.

    Οι κινήσεις της εταιρείας για την επέκταση του στόλου της είναι εστιασμένες στα τάνκερ, καθώς πέρα από τα δύο νεότευκτα aframaxes, έχει παραγγείλει και τέσσερα suezmaxes από τα ναυπηγεία Daehan, που αναμένεται να παραδοθούν φέτος και το 2021. Επίσης, το 2021 θα παραλάβει και δύο suezmaxes από τα ναυπηγεία Samsung Heavy Industries, τα οποία είχε παραγγείλει έναντι 62,1 εκατ. δολαρίων το καθένα, και σήμερα εκτιμάται ότι αξίζουν περίπου 66 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το TradeWinds.



    ΣΧΟΛΙΑ