• Ναυτιλία

    Γιάννης Αλαφούζος: Νέα κίνηση της Okeanis Eco Tankers στην αγορά των σούπερ τάνκερ

    Γιάννης Αλαφούζος

    Γιάννης Αλαφούζος. Μέτοχος Okeanis Eco Tankers


    Μπορεί στα τάνκερ VLCC να υπάρχουν το τελευταίο διάστημα σημαντικές ευκαιρίες για τους πλοιοκτήτες καθώς τα ναύλα έχουν εκτιναχθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ωστόσο, η Okeanis Eco Tankers, συμφερόντων της οικογένειας  Αλαφούζου , προτίμησε την ασφάλεια των μακροχρόνιων ναυλώσεων.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε συμφωνία με κορυφαία διεθνή εταιρεία του ενεργειακού κλάδο -την οποία δεν κατονομάζει-  για την τριετή ναύλωση είτε του χωρητικότητας 319,000 dwt VLCC Nissos Anafi (κατασκευής 2020) είτε του αδελφού πλοίου Nisso Kythnos (κατασκευής 2019).

    Δεν υπάρχει option για επέκταση της χρονικής διάρκειας της ναύλωσης, ενώ η επιλογή του πλοίου θα γίνει από την Okeanis.

    Από τη συγκεκριμένη συμφωνία, η εισηγμένη στον χρηματιστήριο του Όσλο ναυτιλιακή, θα αποκομίσει ακαθάριστα ετήσια έσοδα 17,5 εκατ. δολαρίων, δηλαδή 52,5 εκατ. δολάρια για τα τρία χρόνια. Η ναύλωση θα ξεκινήσει στα μέσα του Μαΐου.

    Όπως προκύπτει τα ημερήσια ναύλα θα διαμορφωθούν σε 48.000 δολάρια. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο report της Charles R. Weber Company, τα ναύλα των VLCC για ναυλώσεις διάρκειας τριών ετών κυμαίνονται στα 45.000 δολάρια ημερησίως.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές αρκετοί πλοιοκτήτες που διαθέτουν στόλο με μεγάλα τάνκερ, προτιμούν τις μακροχρόνιες ναυλώσεις σε σχέση με την spot αγορά, καθώς παρά τη μεγάλη ζήτηση που παρατηρείται το τελευταία διάστημα για δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου οδηγώντας τα ναύλα κατά περίπτωση μέχρι και τις 200.000 ημερησίως, υπάρχει το ρίσκο αυτές οι συμφωνίες να μην ολοκληρωθούν.

    Η Okeanis Eco Tankers διαθέτει στόλο με οκτώ νεότευκτα VLCC, τέσσερα suezmax και τρία aframax τάνκερ. Μετά από τη συγκεκριμένη συμφωνία τρία ακόμη VLCC της εταιρείας δραστηριοποιούνται στη spot αγορά.

    Η μετοχή της ναυτιλιακής διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Όσλο και η τιμή της διαμορφώνεται στις 64 νορβηγικές κορώνες. Έχει καταγράψει υψηλό 52 εβδομάδων στις 118 νορβ. κορώνες και χαμηλότερη τιμή στις 51 κορώνες.

    Σε πρόσφατη ανάλυση της η Cleaves Securities εκτίμησε ότι οι μετοχές ορισμένων ναυτιλιακών που δραστηριοποιούνται στην αγορά των τάνκερ έχουν θετικές προοπτικές και μεγάλα περιθώρια ανόδου. Μάλιστα έκανε αναφορά και στη Okeanis Eco Tankers επισημαίνοντας ότι τα περιθώρια ανόδου της κυμαίνονται στο 195%.



    ΣΧΟΛΙΑ