• Ναυτιλία

    Αθ. Φειδάκης (Globus Maritime): Το δύσκολο β’ τρίμηνο και η αισιοδοξία για το μέλλον

    Φειδάκης Globus

    Θάνος (αριστερά) και Γιώργος (δεξιά) Φειδάκης, εφοπλιστές Globus Maritime Ltd.


    Δύσκολο ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2019 για τη ναυτιλιακή Globus Maritime, συμφερόντων της οικογένειας Φειδάκη, καθώς χαρακτηρίστηκε από διεύρυνση ζημιών για την εταιρεία, η διοίκηση της οποίας είναι πάντως αισιόδοξη για το μέλλον.

    Για το β’ τρίμηνο του έτους, η Globus ανακοίνωσε ζημίες ύψους  3 εκατ. δολαρίων (0,74 δολάρια ανά μετοχή), έναντι 938.000 δολαρίων κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Ο τζίρος της εταιρείας μειώθηκε από τα 4,2 εκατ. δολάρια στα 3,4 εκατ. δολάρια, ενώ και το προσαρμοσμένο EBITDA μειώθηκε από τα 894.000 δολάρια στα 110.000 δολάρια.

    «Στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους η αγορά βρισκόταν υπό ισχυρή πίεση, κυρίως λόγω των εν εξελίξει ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο και τις εν εξελίξει διαταραχές στην προμήθεια σιδηρομεταλλεύματος. Η πίεση αυξήθηκε περαιτέρω λόγω της εποχιακής αδυναμίας κατά το τρίμηνο», αναφέρει η εταιρεία, που ωστόσο επισημαίνει πως προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου η αγορά άρχισε να ανακάμπτει, φτάνοντας κατά το τρίτο τρίμηνο σε «υγιή» επίπεδα, με τις τιμές ναύλωσης να κινούνται κατά διαστήματα σε υψηλά αρκετών ετών.

    «Αναμένουμε ότι η αγορά θα παραμείνει υγιής για το υπόλοιπο του 2019 και θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο καθώς πλησιάζουμε στο 2020, κυρίως λόγω των διαταραχών στην προμήθεια πλοίων που θα προκληθεί από τους νέους κανονισμούς IMO 2020», τονίζει η Globus, αν και αναγνωρίζει πως στο μέλλον θα υπάρξει κάποια μεταβλητότητα.



    ΣΧΟΛΙΑ