• Business

    Σε «άνθιση» η αγορά επαγγελματικών ακινήτων. Οι χώροι που μίσθωσαν οι εταιρείες διαχείρισης των κόκκινων δανείων των τραπεζών


    H αγορά των επαγγελματικών ακινήτων στην Αθήνα, στο τμήμα της που αφορά ποιοτικούς – σύγχρονους γραφειακούς χώρους, κινείται σε θετική τροχιά, διαπιστώνεται μάλιστα η ανάγκη για νέες αναπτύξεις.

    Στην αύξηση της ζήτησης συμβάλει, μεταξύ άλλων, η είσοδος των ξένων εταιρειών που αναλαμβάνουν από τις τράπεζες τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, όπως η Bain Capital Credit η οποία έχει υπογράψει συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για την ανάληψη μη εξυπηρετούμενων και καταγγελμένων επιχειρηματικών πιστωτικών ανοιγμάτων (ΝPE), με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα, συνολικού ύψους πιστωτικών απαιτήσεων 1,950 δισ. ευρώ. Επρόκειτο για την πρώτη συμφωνία πώλησης NPE με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε εμπορικά ακίνητα.

    Η Bain Capital Credit βρήκε τον κατάλληλο χώρο για να στεγάσει τη δραστηριότητά της στο κέντρο της Αθήνας επί των οδών Φιλελλήνων 1 και Όθωνος, μισθώνοντας τον ένα από τους δύο ορόφους ακινήτου που είχε εξαγοράσει το 2017 η Trastor ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) έναντι τιμήματος 1,577 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για διατηρητέο και ιστορικό ακίνητο στην πλατεία Συντάγματος, εξαιρετικής θέσης, το οποίο ανακαινίζεται, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες στέγασης μιας εταιρείας. Να σημειωθεί ότι βασικός μέτοχος της Trastor με ποσοστό 39,4% είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

    Η Bain Capital είναι μια πολυεθνική εταιρεία η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία της τάξεως των 95 δις. δολ. και με βάση τη δουλειά που αναλαμβάνει θα μείνει αρκετό χρονικό διάστημα στην Ελλάδα.

    Η doBank ιταλική τράπεζα, η οποία το 2015 αποκτήθηκε από το επενδυτικό κεφάλαιο Fortress Investment Group (το οποίο επίσης «κοιτά» την ελληνική αγορά ακινήτων) μίσθωσε τμήμα του ακινήτου στη λεωφόρο Κηφισίας 66 στο Μαρούσι. Το εν λόγω ακίνητο (πρώην ιδιοκτησία της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική – ΜΒΔΤ) στις αρχές του χρόνου πουλήθηκε μέσω πλειστηριασμού από την Εθνική Leasing, στην Dromeus Capital (Grecofund). Το μεγαλύτερο μέρος του είναι μισθωμένο στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Wind. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες η doBank συζητά με τις ελληνικές τράπεζες να της μεταβιβαστούν  προβληματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Κτήριο ιδιοκτησίας της εφοπλιστικής οικογένειας Μαρτίνου στη λεωφόρο Συγγρού έχει μισθώσει η Cepal, εταιρεία που συστήνουν η Alpha Bank και η ισπανική Aktua και η οποία επίσης αναλαμβάνει κόκκινα καταναλωτικά, στεγαστικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Cepal ήταν η πρώτη εταιρεία που αδειοδοτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διαχείριση κόκκινων δανείων.

    Ενδεικτικό της ζήτησης που παρατηρείται για γραφειακούς χώρους είναι και η ανάπτυξη της δραστηριότητας εταιρειών που παρέχουν έτοιμους χώρους εργασίας.

    Πρόσφατα η Spaces, η οποία ανήκει στην IWG μητρική εταιρεία της Regus, εγκαινίασε ένα νέο επιχειρηματικό κέντρο στο Μαρούσι.

    Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για η νομισματική πολιτική, στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2017 καταγράφηκαν θετικές τάσεις τόσο στην αγορά γραφείων όσο και στην αγορά καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών. Η αυξημένη ζήτηση χώρων σε εμπορικές θέσεις από χρήστες, σε συνδυασμό με την αναζήτηση ευκαιριών από επενδυτικά χαρτοφυλάκια και επενδυτές, οδήγησε σε επίπεδα ζήτησης τα οποία πλέον δεν φαίνεται να ικανοποιούνται από την προσφορά της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, οι τιμές των γραφειακών χώρων και καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών κατέγραψαν αύξηση 1,7% και 1,6% αντίστοιχα για το 2017 συνολικά και ακόμη εντονότερη αύξηση, 3,7% και 2,2% αντίστοιχα, κατά το β’ εξάμηνο του 2017 σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2016.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στην Κύπρο το νέο deal του CVC Capital – Τι κρύβει το μεγάλο ενδιαφέρον για συμφωνία εξαγοράς στην Κρήτη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπορεί η δημιουργία μιας bad bank να συρρικνώσει τις τέσσερις τράπεζες σε δύο;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα γραφεία της Cyta ο Χάρης Μπρουμίδης



    ΣΧΟΛΙΑ