• Business

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος: «Έχουμε την υπομονή και τα κεφάλαια για να μεγαλώσουμε την Νίκας – Βιομηχανία κερδών η Chipita»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Θεοδωρόπουλος

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Διευθύνων Σύμβουλος Chipita.


    Την ικανοποίησή του για την πορεία ανάκαμψης της Νίκας εξέφρασε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης που πραγματοποιήθηκε χθες, προκειμένου την έγκριση της κεφαλαιακής της ενίσχυσης κατά 10 εκατ. ευρώ.

    Ο διοικητικός και μετοχικός ηγέτης της αλλαντοβιομηχανίας ανέφερε πως η εταιρεία συνεχίζει να καταγράφει και φέτος δυναμική ανάπτυξη πωλήσεων παρά την πανδημία, τονίζοντας πως το μερίδιο της είναι πλέον σταθερά πάνω από 20% έναντι του μονοψήφιου ποσοστού που είχε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, όταν και ανέλαβε τα ηνία της. «Συνεχίζουμε να τρέχουμε με υψηλούς ρυθμούς και σε επίπεδο αξίας αλλά και όγκου παρά την κάμψη του HORECA», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Θεοδωρόπουλος υπογράμμισε πως στόχος είναι τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤDA) της εταιρείας να «γυρίσουν» σε θετικό έδαφος στο τέλος του 2020 και από την επόμενη χρονιά να υπάρξει κερδοφορία στο τελικό αποτέλεσμα. Ήδη από πέρυσι, όπως είπε, οι ζημιές στα EBITDA περιορίστηκαν δραστικά στο 1 εκατ. ευρώ από περίπου 8 με 9 εκατ. ευρώ πριν από κάποια χρόνια. Βέβαια, δεν έκρυψε πως υπάρχουν ακόμη τέσσερις μήνες μέχρι τη λήξη της φετινής χρήσης, όπου κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

    Σχολιάζοντας τη νέα ένεση ρευστότητας στην εταιρεία, ο έμπειρος επιχειρηματίας απάντησε πως «η ανάκαμψη (turn around) δεν γίνεται μέσα σε μια μέρα, αλλά χρειάζονται πολλά πράγματα». Ο περιορισμός των εξόδων, συμπλήρωσε, δεν είναι ποτέ ικανός από μόνος του για να «γυρίσει» μια εταιρεία, καθώς παράλληλα απαιτείται ανάπτυξη πωλήσεων αλλά και επανασύνδεση με τον καταναλωτή. Τρεις τομείς, στους οποίους υπογράμμισε έχουν ήδη γίνει πολλά πράγματα και επανέλαβε την έντονα ανοδική που καταγράφει η Νίκας εν μέσω πανδημίας και την αύξηση των μεριδίων αγοράς. «Θέλει υπομονή, προσπάθεια και οικονομική δυνατότητα. Σαν Chipita είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από την πορεία της Νίκας», τόνισε με έμφαση.

    Η «επιστροφή» της Creta Farms

    Αναφορικά με την επιστροφή της Creta Farms στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ο ταλαντούχος μάνατζερ είπε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επηρεάσει την Νίκας, σημειώνοντας μάλιστα πως ο νέος ιδιοκτήτης (η Impala του Δ. Βιτζηλαίου) ανέλαβε πριν από μερικά 24ώρα και τυπικά την εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε πως η Νίκας πρόκειται να παλέψει σκληρά για να διατηρήσει τα μερίδια και τους καταναλωτές που κέρδισε όσο η κρητική αλλαντοβιομηχανία ήταν ουσιαστικά εκτός αγοράς, ενώ αμφισβήτησε τα μερίδια που υποστηρίζει πως ανέκτησε η Creta Farms τους τελευταίους μήνες, λέγοντας πως δεν συμπίπτουν με τις μετρήσεις της εταιρείας ερευνών Nielsen.

    Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εξόδου της Νίκας από το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κ. Θεοδωρόπουλος διευκρίνισε πως δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, επισημαίνοντας πως η παρουσία των μετοχών στο «χρηματιστηριακό ταμπλό» θα βοηθήσει την εταιρεία να προχωρήσει σε εξαγορές και συγχωνεύσεις μόλις συμμαζέψει τα οικονομικά της. «Το γεγονός ότι η εταιρεία είναι εισηγμένη μας διευκολύνει στις επεκτατικές κινήσεις που θέλουμε να κάνουμε μόλις νιώσουμε ότι έχουμε βάλει σε τάξη τη δουλειά μας. Θα  προσπαθήσουμε με επιχειρηματικές συμφωνίες και deals να δημιουργήσουμε έναν μεγαλύτερο όμιλο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η στρατηγική που έχουν καταστρώσει για την Νίκα προβλέπει την ανάπτυξη μέσα από νέα deals, αμέσως μόλις εμφανίσει τα πρώτα κέρδη.

    Όχι σε εξαγορές, όχι στο Χρηματιστήριο για την Chipita

    Αντίθετα στην περίπτωση της Chipita, η στρατηγική δεν περιλαμβάνει εξαγορές τουλάχιστον για την επόμενη διετία με τριετία που υπάρχει ορατός ορίζοντας. Ο κ. Θεοδωρόπουλος απέκλεισε επίσης την πιθανότητα να εμπλακεί η ελληνική πολυεθνική σε νέους τομείς δραστηριότητας, υπογραμμίζοντας πως προτεραιότητα είναι η αυτόνομη ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που όπως είπε, είναι και η πλέον συμφέρουσα και πιο αποδοτική. «Είναι πολύ φθηνότερα εάν μπορείς να αναπτύσσεται αυτόνομα, μέσα από την κυκλοφορία νέων προϊόντων, την επέκταση σε νέες αγορές και περιοχές παρ’ ότι μέσα από εξαγορές», δήλωσε ο ίδιος.

    Στον «πάγο» παραμένει και το project εισαγωγής της Chipita σε κάποιο διεθνές χρηματιστήριο. Ο «έχων το γενικό πρόσταγμα» στην εταιρεία αποκάλυψε πως αποφασίσθηκε για την επόμενη διετία να παραμείνει ως έχουν τα πράγματα, τονίζοντας πως η εταιρεία την τελευταία διετία έχει καταφέρει χάρη στην αλματώδη αύξηση της κερδοφορίας της να χρηματοδοτεί το πολύ επιθετικό επενδυτικό πλάνο που έχει σε εξέλιξη, από το cash flow που παράγει από τη δραστηριότητά της. Κάτι που όπως σημείωσε έχει μειώσει την ανάγκη να προσφύγει σε κάποια κεφαλαιαγορά. «Δεν θέλουμε εξαγορές, δεν θέλουμε deals, θέλουμε οργανική ανάπτυξη, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», δήλωσε με έμφαση.

    Προς επαναγορά του εργοστασίου στον Άγιο Στέφανο

    Στο μεταξύ, στη λύση της επαναγοράς μέρους του εργοστασίου στον Άγιο Στέφανο κατέληξαν η διοίκηση της Νίκας με τις πιστώτριες τράπεζες, βάζοντας τέλος στην εκκρεμότητα που υπήρχε αναφορικά με την τύχη της βασικής μονάδας παραγωγής της αλλαντοβιομηχανίας. Ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε πως υπάρχει ήδη προφορική συμφωνία και πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συναλλαγή ενώ πρόσθεσε πως τα κεφάλαια για την εξαγορά, θα προέλθουν κυρίως από τραπεζικό δανεισμό.

    Υπενθυμίζεται πως η Νίκας πριν από περίπου τέσσερα χρόνια μεταβίβασε το παραπάνω ακίνητο στις πιστώτριες τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank και Attica Bank) έναντι 17 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης υπό εταιρεία συμφερόντων της Chipita. Έκτοτε, μισθώνει το ακίνητο, καταβάλλοντας σε ετήσια βάση ένα συγκεκριμένο τίμημα. Μάλιστα, εντός του Ιουνίου 2019 υπέγραψε συμφωνητικό μονοετούς παράτασης της μίσθωσης του ακινήτου στον Άγιο Στέφανο, η οποία ορίστηκε μέχρι τις 30 Απριλίου 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ