• Business

    President: Η… εξέγερση των μικρομετόχων και ο δικαστικός αγώνας για την τιμή της δημόσιας προσφοράς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    President: Η…εξέγερση των μικρομετόχων και ο δικαστικός αγώνας για την τιμή της δημόσιας προσφοράς


    Αναβρασμό έχει προκαλέσει στις τάξεις της (ισχνής) μειοψηφίας των μετόχων του President, τo προσφερόμενο τίμημα της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.

    Ήδη, ορισμένοι από τους μικρομετόχους ανεμίζουν την παντιέρα της… εξέγερσης. Ζητώντας και από τους υπόλοιπους να συστρατευθούν στο  νομικό τους αγώνα, που είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν.

    Στην εισηγμένη εταιρεία (ΓΕΚΕ) η οποία είναι ιδιοκτήτρια του 4άστερου αθηναϊκού ξενοδοχείου, η τετραμελής οικογένεια του Γιώργου Κεφάλα έχει ήδη τον απόλυτο έλεγχο, καθώς κατέχει από κοινού το 93,41% των μετοχών.

    Η κόρη του επιχειρηματία Δωροθέα Κεφάλα είναι εκείνη που βγαίνει μπροστά στη δημόσια πρόταση, με στόχο να μαζέψει όλες τις μετοχές της ελεύθερης διασποράς και να βγάλει την ξενοδοχειακή εταιρεία από το χρηματιστήριο. Με προτεινόμενη τιμή τα 5,75 ευρώ και με τις διαδικασίες της πρότασης να ξεκινούν σήμερα και να ολοκληρώνονται σε 5 βδομάδες. Αν και ούτως ή άλλως η οικογένεια των βασικών μετόχων έχει «κλειδώσει» τις εξελίξεις, αφού κατέχει άνω του  απαιτούμενου 90% για την απόσυρσή από χρηματιστηριακό «ταμπλό».

    Όμως για τους…ποπολάρους του President το τίμημα χαρακτηρίζεται χαμηλό. Και σε σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για «ομάδα Μετόχων Μειοψηφίας της εταιρείας,  αρνούμενη να αποδεχτεί την κατά το ν. 3461/2006 υποβληθείσα από 10/06/2021 Υποχρεωτική Δημόσια Προσφορά  στην ουδόλως εύλογη και πάντως ευτελή τιμή των 5,75 ευρώ ανά μετοχή». Επιπρόσθετα τονίζεται ότι η ομάδα των μετόχων «ανέθεσε στο Δικηγορικό Γραφείο του Νικολάου Σακκά, την άσκηση εξωδίκων και δικαστικών ενεργειών αφενός για την αναθεώρηση του προσφερόμενου τιμήματος στο εύλογο και αγοραίο ύψος του και αφετέρου, για την αποζημίωσή τους από ενδεχόμενη σε βάρος τους παραβίαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.»

    Το πώς και εν τέλει από πόσους μπορεί να μορφοποιηθεί η  ένδικη αυτή πρωτοβουλία, είναι επί του παρόντος άγνωστο.

    Δεν είναι πάντως η πρώτη, ούτε και η μοναδική φορά που μια δημόσια πρόταση για έξοδο εταιρείας από το χρηματιστήριο πυροδοτεί αντιδράσεις, αναγόμενες στο τίμημα. Στην προκειμένη περίπτωση τα 5,75 ευρώ ανα μετοχή οδηγούν την αποτίμηση της εταιρείας του President στα 48,4 εκατ. ευρώ. Με τα μειοψηφικά δικαιώματα (του 6,86%) να αντιστοιχούν στα 3,32 εκατ. ευρώ.

    Τα οικονομικά μεγέθη και οι συγκρίσεις με το τίμημα

    Η περσινή χρονιά της πανδημίας ήταν πολύ δύσκολη για τα ξενοδοχεία. Η πληρότητα στο President υποχώρησε στο 14,8% από το 72,85% του 2019, οι πωλήσεις έκαναν βουτιά κατά 78%, ενώ τα αποτελέσματα της χρήσης έδειξαν ζημιές 1,67 εκατ. ευρώ. Έναντι των προπέρσινων κερδών που ήταν 3,4 εκατ. ευρώ.

    Ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες η εταιρεία είχε στα τέλη του 2020 ίδια κεφάλαια 46,7 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 4,2 εκατ. ευρώ και μηδενικό δανεισμό. Έτσι, η αποτίμηση με βάση τη δημόσια πρόταση είναι μόλις 3,6% πάνω από την καθαρή θέση και αντιστοιχεί σε 11,5 φορές τα μετρητά της. Αντιστοιχεί επίσης στο 88% της αναπόσβεστης αξίας των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της ξενοδοχειακής που είναι στα 55 εκατ. ευρώ.

      Ακόμη, αν ληφθεί υπόψη ότι στα τελευταία 11 χρόνια ( από το 2010 έως και το 2020) η εταιρεία έχει κάνει χρηματικές διανομές συνολικού ύψους 31,7 εκατ. ευρώ πρό φόρων, τότε η αποτίμηση διαμορφώνεται 52,7% ψηλότερα από τα μερίσματα και τις επιστροφές κεφαλαίου.

    Η ακτινογραφία του ψηλότερου ξενοδοχείου στην Ελλάδα

     Το President είναι το ψηλότερο ξενοδοχείο στην Ελλάδα ( με 68 μέτρα ύψους- 3 παραπάνω από τοHilton-) και ξεκίνησε να κτίζεται το 1973 υπό την επίβλεψη του σπουδαίου αρχιτέκτονα Δημήτρη Βικέλα. Ολοκληρώθηκε λίγα χρόνια μετά, καθώς σε οικόπεδο 3.153 τετραγωνικών στη Λεωφόρο Κηφισίας 43, δημιουργήθηκε το ξενοδοχείο με τους 21 ορόφους και τα 4 υπόγεια επίπεδα. Το οποίο ανακαινίστηκε ριζικά το 2003 και τώρα διαθέτει 516 δωμάτια ( με 918 κλίνες) και το Roof Garden, ενώ οι συνολικές επιφάνειες του ακινήτου είναι 33.315 τετραγωνικά μέτρα.

    Υπό αυτές τις συνθήκες η αποτίμηση  των 48,8 εκατ. ευρώ που προκύπτει βάσει της δημόσιας πρότασης, οδηγεί σε μια μέση τιμή 93.798 ευρώ ανά δωμάτιο ή 1.465 ευρώ ανα τ.μ επιφανείας. Με πηγές τις αγοράς να θεωρούν ότι το ξενοδοχείο χρήζει και νέας ανακαίνισης, το κόστος της οποίας δεν είναι αμελητέο.

    Σε κάθε περίπτωση η προσφερόμενη τιμή των 5,75 ευρώ είναι 2,13% πιο πάνω από την αξία των 5,63 ευρώ ανά μετοχή που έβγαλε η έκθεση αποτίμησης, η οποία έγινε από την Grand Thornton. Συντάχθηκε αποκλειστικά για λογαριασμό των βασικών μετόχων, ενώ τον υψηλότερο συντελεστή στάθμισης έχουν οι προεξοφλημένες ταμειακές ροές. Όπως μάλιστα σημειώνεται  ανάμεσα στις παρατηρήσεις ελεγκτικής «οι εκτιμήσεις για τη μελλοντική εξέλιξη διαφόρων μεγεθών που αποτυπώνονται στα χρηματοοικονομικά μοντέλα εκτίμησης, ενδέχεται να μεταβληθούν στο μέλλον λόγω αλλαγών των οικονομικών, επιχειρηματικών και άλλων συνθηκών της αγοράς εν γένει.  Με  συνέπεια τη μεταβολή των σχετικών αποτελεσμάτων της αποτίμησής μας, μεταβολή η οποία μπορεί να είναι σημαντική και ουσιώδης.»

    Ποιος χάρισε το 13,94% των μετοχών;

    Η ξενοδοχειακή εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο του 2000 με τιμή μετοχής στα 11,74 ευρώ. Τώρα βγαίνει σε τιμή που είναι 51% χαμηλότερη, χωρίς όμως να υπολογίζονται τα μερίσματα των περίπου 8,8 ευρώ ανά μετοχή (προ φόρου) σε όλη τη διάρκεια της χρηματιστηριακής διαδρομής. Στα τέλη του 2015 η…αλλεργική με τη δημοσιότητα οικογένεια Κεφάλα κατείχε το 79,20%. Γεγονός που πιστοποιείται και από τις οικονομικές καταστάσεις εκείνης της χρονιάς. Ωστόσο την περίοδο 2016-2017 η μετοχική θέση της οικογένειας αυξήθηκε κατά 13,94 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας στο 93,14% που έχει ώς τώρα.

    Οι χρηματιστηριακές ανακοινώσεις της εποχής δείχνουν ότι μέν Γιώργος Κεφάλας αύξησε το ποσοστό του κατά 6,05% η δε σύζυγός του Αγγελική κατά 7,89%. Το περίεργο είναι ότι αυτή η ενίσχυση των ποσοστών τους έγινε με εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές και χωρίς να καταβληθεί τίμημα για τις μετοχές… Το ποιος είχε και τους δώρισε 1.173.134 μετοχές συνολικά, είναι άγνωστο. Αντιθέτως το σίγουρο είναι πώς τότε δεν ενεργοποιήθηκαν διαδικασίες δημόσιας προσφοράς. Οι οποίες ενεργοποιούνται τώρα, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι μαζί με την έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστήριο, μπορεί να ενεργοποιηθούν και κινήσεις πώλησης του President.

    Τον περασμένο Δεκέμβριο μια μυστηριώδης αγγελία για την πώληση του ξενοδοχείου έκανε λόγο για τιμή 110 εκατ. ευρώ, αλλά η εταιρεία διέψευσε με κατηγορικό τρόπο ότι είχε ζητήσει κάτι τέτοιο από μεσιτικό γραφείο.

    Στο χρηματιστήριο, μία μέρα πριν από τη δημόσιας πρότασης (στις 9 Ιουνίου) η μετοχή είχε κλείσει στα 7,1 ευρώ. Για να κατρακυλήσει στη συνέχεια και με ελάχιστο συναλλακτικό τζίρο, να βρίσκεται τώρα στα 5,65 ευρώ…

    Διαβάστε επίσης

    ΓΕΚΕ: Δίκαιο και εύλογο το προσφερόμενο τίμημα της Δημόσιας Πρότασης της Δωροθέας Κεφάλα

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο για τη Δημόσια Προσφορά στη ΓΕΚΕ

    ΓΕΚΕ: Υποχρεωτική δημόσια πρόταση από την οικογένεια Κεφάλα στα 5,75 ευρώ/μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ