• Κοινωνία

    Σπύρος Πολλάλης: Διάδοχος του καθηγητή Συνολάκη στο Κολλέγιο

    Σπύρος Πολλάλης: Διάδοχος του καθηγητή Συνολάκη στο Κολλέγιο

    Σπύρος Πολλάλης


    Λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του καθηγητή Κώστα Συνολάκη, το Κολλέγιο Αθηνών ανακοινώνει το διάδοχό του: Ο επίσης έγκριτος καθηγητής Σπύρος Πολλάλης, είχε διατελέσει πρόεδρος του Ιδρύματος και στο παρελθόν (2010 – 2017).

    Την απόφαση ανακοίνωσε η ηγεσία του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΕΕΙ). Ήτοι η πρόεδρος του ΔΣ του ΕΕΙ Αννίκα Παπαντωνίου και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος στο Συμβούλιο των Επιτρόπων (Board of Trustees) Γιώργος Αντωνιάδης.

    Στην επιστολή τους ευχαριστούν θερμά και αναγνωρίζουν τη συμβολή και προσφορά του στο όραμα του Κολλεγίου. Και μάλιστα σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη συγκυρία κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

    Θερμή αποτίμηση

    Συγκεκριμένα σημειώνουν:

    «Ο Κώστας Συνολάκης ενίσχυσε την αριστεία και την υγιή κοινωνική διαστρωμάτωση του μαθητικού πληθυσμού του Σχολείου μας, έδωσε έμφαση στο θεσμό των υποτροφιών και στη σημασία της διαφορετικότητας της προέλευσης των υποτρόφων, και υπό την ηγεσία του το Κολλέγιο εισήγαγε κανονισμό πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών παρενόχλησης. Τέλος, ως President αναζήτησε και εξηύρε σημαντικούς πόρους και χορηγίες για το Κολλέγιο».

    Όπως παρατηρούν η κυρία Παπαντωνίου και ο κύριος Αντωνιάδης, ο πανεπιστημιακός President «θα συνεχίσει να στηρίζει το Σχολείο μας και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις μελλοντικές δραστηριότητές του».

    Ο Κώστας Συνολάκης ολοκληρώνει κανονικά τη θητεία του τον ερχόμενο Ιούλιο. Έως τότε θα συνεργάζεται με τον Σπύρο Πολλάλη για να επιτευχθεί εύρυθμη διαδοχή.

    Κώστας Συνολάκης

    Ο Σπύρος Πολλάκης εν ολίγοις:

    Ο Σπύρος Πολλάλης παραμένει ομότιμος Καθηγητής Design, Technology and Management στο πανεπιστήμιο Harvard Graduate School of Design.

    Μετά την αποφοίτησή του από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ:  Πήρε διδακτορικό από το περίφημο M.I.T. και MBA από το Northeastern University. Το Χάρβαρντ του απένειμε τιμητικό δίπλωμα καθηγητού Αρχιτεκτονικής.

    Έχει διδάξει ως Επισκέπτης Καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ελβετίας. Ευρύτατο είναι το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του σε θέματα πολεοδομίας, περιβάλλοντος και περιφερειακής ανάπτυξης.

    Με έμφαση στο ήθος και στις αξίες

    Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Κολλέγιο επικέντρωσε τις ενέργειές του σε ακαδημαϊκά και διοικητικά θέματα. Στον Κώδικα Δεοντολογίας, στην ενίσχυση του IB Diploma Programme, στη χρήση τεχνολογίας στην εκπαίδευση και στη διοίκηση, στο διευρυμένο πρόγραμμα στην Α’ και Β’ Δημοτικού, στα θερινά προγράμματα στα αγγλικά, στην επαναφορά των Fulbright Fellows και στην επανεκκίνηση της απονομής του President’s Award.

    Πριν από δύο χρόνια κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη το βιβλίο απολογισμός του διαδόχου με τίτλο 7 χρόνια President στο Κολλέγιο, 2010-2017 (εκδ. Καστανιώτη, 2020).

    Όπως σημειώνει, «αναφέρονται σκέψεις, προσπάθειες, επιτεύγματα, ένα οδοιπορικό θητείας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Αναγράφονται διεξοδικά τα πεπραγμένα: τι επιδιώχθηκε και τι πραγματοποιήθηκε, χωρίς αναφορά σε δεοντολογίες στις οποίες δεν μπορεί να αποφευχθεί ο προσωπικός χαρακτήρας».

    Ίσως ένα βιβλίο για τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στο Κολλέγιο, να θεωρηθεί ειδικού ενδιαφέροντος.

    Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις για το ίδρυμα που γαλουχεί περισσότερους από τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιους μαθητές και χωράει οχτακόσιους εργαζόμενους, μάλλον πρέπει να ενδιαφέρει όσους ασχολούνται με την πορεία της ελληνικής κοινωνίας.

    Η αντιμετώπιση της κρίσης

    Η θητεία του αντιμετώπισε την κρίση του 2010-2011.

    Δηλαδή τη δίκη που βρήκε αντιμέτωπους τους Επιτρόπους στη Νέα Υόρκη και το διοικητικό συμβούλιο στην Αθήνα. ‘Αρχισε το 2007 ενώ έληξε το 2016 με νίκη της αμερικανικής πλευράς, την τελευταία χρονιά του συμβολαίου του Σπύρου Πολλάλη.

    Κλήθηκε τότε να δώσει ένορκη κατάθεση.

    Όπως διευκρινίζει: «Ήταν θέμα ηθικής τάξεως να δεχτώ ως επικεφαλής εκπαιδευτικού οργανισμού ο οποίος αποτελεί πρότυπο για μαθητές και καθηγητές αλλά και ως Αμερικανός πολίτης».

    Η κατάθεσή του διήρκησε μία ολόκληρη ημέρα.

    «Έχει δακτυλογραφηθεί και βιντεοσκοπηθεί και αποτελεί τμήμα της ιστορίας του Κολλεγίου», σημειώνει εκείνος σήμερα.

    «Ευγενική γέφυρα»

    Ως πολιτικός μηχανικός – αρχιτέκτοντας έχει διακριθεί για τις γέφυρες που σχεδίασε παγκοσμίως.

    Από τις πράσινες γέφυρες στο Οχάιο και στη Βοστόνη ως τις βραβευμένες μελέτες για τις γέφυρες στον Άραχθο και το Μέτσοβο.

    Άλλωστε τον αποκαλούν Έλληνα Καλατράβα. Έχει πράγματι συνεργαστεί με τον διάσημο ισπανό αρχιτέκτονα σε γέφυρες στη Σεβίλη, στο Μπιλμπάο και για τη γέφυρα Pont Gentil (ευγενική γέφυρα) στο Παρίσι.

    Ας σημειωθεί ότι συμμετείχε στην ομάδα εθελοντών για τον σχεδιασμό πεζογέφυρας στη λεωφόρο Κηφισίας στο σημείο του τραγικού και μοιραίου δυστυχήματος του μαθητή του Κολλεγίου Σόλωνα Καρυδάκη το 2007 (δηλαδή όχι κατά τη διάρκεια της θητείας του).

    Συνέδραμε με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της γέφυρας (concept designer) ενώ το αρχιτεκτονικό γραφείο του τότε προέδρου του διοικητικού συμβουλίου Αλέξανδρου Σαμαρά, ανέλαβε τη μελέτη εφαρμογής (architect of record).

    Αειφορία και πρωτοπορία

    Σήμερα διευθύνει το πρόγραμμα Zofnass του πανεπιστημίου Χάρβαρντ για την αειφόρο ανάπτυξη πόλεων και υποδομών.

    Παράλληλα, έχει αναπτύξει το σύστημα Envision που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ για την αξιολόγηση της αειφορίας των υποδομών.

    Σχεδίασε την νέα αειφόρο πόλη εξακοσίων χιλιάδων κατοίκων DHA City Karachi στο Πακιστάν. Παραμένει κύριος ερευνητής του έργου Gulf Sustainable Urbanism που χρηματοδοτείται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Qatar Foundation.

    Συμμετείχε στην ανάπλαση των χωριών της Ηλείας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Προετοίμασε τη μελέτη αναμόρφωσης των τοπικών οικισμών σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και της Πάτρας.

    Για το Ελληνικό

    Το 2011-2013 ο Σπύρος Πολλάλης τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε. Με την καθοδήγηση του, έγινε λεπτομερής πρόταση σταδιακής ανάπτυξης στην Ελληνική Κυβέρνηση που χρησιμοποιήθηκε στον διαγωνισμό για την επιλογή του επενδυτή.

    Λίγα λόγια για το Κολλέγιο Αθηνών

    Το Κολλέγιο αποτελεί ελληνικό σχολείο που διέπεται από ειδικό νόμο από την ίδρυσή του. Ιδιοκτήτης του, το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΕΕΙ). Το Κολλέγιο διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΕΙ.

    Παράλληλα, από την ίδρυσή του Κολλεγίου, οι Trustees (Επίτροποι), με έδρα την Νέα Υόρκη, συνεργάζονται με το ΕΕΙ και τρέχουν το fund, το διαπίστευμα, αφού πρόκειται για μη κερδοσκοπικό σωματείο.

    Ο President φροντίζει για την καθημερινή διεύθυνση του σχολείου και αναφέρεται στο Διοικητικό Συμβούλιο και στους Επιτρόπους.

    Ας σημειωθεί ότι ο όρος Κολλέγιο (δηλαδή, το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα), αποτελεί ονομασία ομπρέλα που αναφέρεται στην κοινή διοίκηση δύο οργανισμών, το Μποδοσάκειο–Κολλέγιο Αθηνών και το Λάτσειο–Κολλέγιο Ψυχικού (ιδρύθηκε το 1980). Αυτοί συνυπάρχουν σε δύο τοποθεσίες: Στο Ψυχικό (όσον αφορά το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το Νηπιαγωγείο) και στην Κάντζα (όσον αφορά τα δημοτικά τους).



    ΣΧΟΛΙΑ