• Business

    Ποιοι Ρώσοι ολιγάρχες βρέθηκαν από τη «χρυσή» στη «μαύρη» λίστα;

    Mikhail Fridman, ιδρυτής του Αlfa Group

    Mikhail Fridman, ιδρυτής του Αlfa Group


    Το 2021 ήταν «μία καλή χρονιά για τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους», είχαμε διαβάσει σε έναν από τους απολογισμούς που είθισται να γίνεται κάθε φορά στο κλείσιμο μίας χρονιάς, για ιστορίες σύγχρονης επιχειρηματικότητας και το «ταμείο». Χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα συνέβαινε το 2022.

    Δεν είναι τυχαίο πως στη Ρωσία σήμερα ζουν και δραστηριοποιούνται 117 Κροίσοι. Αν μετρήσουμε τη συνολική περιουσία όλων όσων θεωρούνται μεγιστάνες του πλούτου διεθνώς, με γενέτειρα τους τη Ρωσία, θα ξεπεράσουμε τα 584 δισ. δολάρια. Κι αν επιλέξουμε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τους 10 πιο εύπορους Ρώσους ολιγάρχες (μέχρι) σήμερα, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς, λόγω της κατάστασης; Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Δέκα άνθρωποι μαζί, έχουν στην κατοχή τους 223 δισ. δολάρια. Και μάλιστα όλοι τους έγιναν πλουσιότεροι μέσα σε έναν χρόνο…

    Αν και κάθε λεπτό, κάθε ώρα, κάθε μέρα, όλα μπορούν (πλέον) να ανατραπούν. Σύμφωνα λοιπόν με τις εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση «παγώνει», δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών και επιχειρηματιών που υποστηρίζουν το καθεστώς του Vladimir Putin και επωφελούνται από το σύστημα, ενώ επιβάλλει και περιοριστικά μέτρα, όπως είναι η ταξιδιωτική απαγόρευση.

    Ποιοι είναι αυτοί που βρέθηκαν ξαφνικά στη «μαύρη λίστα»; Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου… Ο Mikhail Fridman, (ιδρυτής του Αlfa Group), ο Petr Aven (στενός συνεργάτης του Fridman), o Igor Sechin (επικεφαλής της Rosneft), ο Νikolai Tokarev (πρώην αξιωματούχος της KGB και επικεφαλής της Transneft), ο Alisher Usmanov (ιδρυτής της MegaFon και της Metalloinvest), o Gennady Timchenko (Volga Group), ο Sergei Roldugin… Και ο Αlexey Mordashov, o πλουσιότερος Ρώσος διεθνώς, ο οποίος, ελέγχει και τηλεοπτικούς σταθμούς.

    Petr Aven, στενός συνεργάτης του Fridman
    Petr Aven, στενός συνεργάτης του Mikhail Fridman

    Και ποιοι βρίσκονται στη λίστα των πιο εύπορων Ρώσων μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία; Στην πρώτη θέση θα συναντήσουμε για πρώτη φορά τον Alexey Mordashov. Μαζί με την οικογένεια του έχουν περιουσία που ξεπερνά τα 29.1 δισ. δολάρια (12.3 δις δολάρια περισσότερα από το 2020). Ο αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος, έχει δημιουργήσει πανίσχυρη χαλυβουργία και θεωρείται σήμερα ο απόλυτος Ρώσος Κροίσος με όλο το «παραμύθι». Γιος εργατών σε ορυχείο, γεννήθηκε στη Μόσχα το 1965, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ, εργάστηκε σε μεταλλευτικό εργοστάσιο, ανέλαβε οικονομικός διευθυντής σε εταιρία επεξεργασίας μετάλλων, στην οποία, είχε ζητήσει να αμείβεται με μετοχές, για να γίνει σύντομα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και να την εξαγοράσει. Με τις σωστές διασυνδέσεις και σημαντικές εξαγορές, ο Alexey Mordashov υπήρξε CEO της Severstal, για 19 χρόνια, (μέχρι το 2015) και μέτοχος στη NordGold. Aγαπάει και υποστηρίζει με κάθε τρόπο την τέχνη και τον αθλητισμό, είναι παντρεμένος και έχει εφτά παιδιά.

    Alexey Mordashov
    Alexey Mordashov

    Κάπως έτσι βρέθηκαν στη δεύτερη και τρίτη θέση οι πλουσιότεροι Ρώσοι μέχρι πρότινος, ο Vladimir Potanin (27 δισ. δολάρια) και ο Vladimir Lisin ($26.2 δισ.). Στην τέταρτη και πέμπτη θέση θα συναντήσουμε (με ίδια περιουσία) τον Vagit Alekperov (24.9 δισ. δολάρια) και τον Leonid Mikhelson (24.9 δισ. δολάρια), για να ακολουθήσουν ο Gennady Timchenko (22 δισ. δολάρια), ο Alisher Usmanov, ($18.4 δισ.), ο οποίος, ξεχώρισε, βγάζοντας στην παραγωγή πλαστικές σακούλες, κάτι που μπορούσε κανείς να συναντήσει σπάνια στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Υπήρξε επίσης επενδυτής στο Facebook και την κινεζική εταιρία Xiaomi, βασικός μέτοχος σήμερα στην Metalloinvest.

    Vladimir Potanin και Vladimir Putin
    Vladimir Potanin και Vladimir Putin

    Και η «χρυσή» λίστα συνεχίζεται. Στην όγδοη θέση για το 2021 είναι ο Andrey Melinchenko, (17.9 δισ. δολάρια). Ο Pavel Durov, ιδρυτής της εφαρμογής αποστολής μηνυμάτων, Τelegram, (με 500 εκ. χρήστες σε μηνιαία βάση), ο οποίος, βρίσκεται στη 9η θέση με $17.2 δισ., γνωστός και με το παρατσούκλι «ο Ρώσος Mark Zuckerberg», αφού ίδρυσε το site γνωριμιών VK, στα 22 του χρόνια, προτού ιδρύσει την Telegram.

    Andrey Melinchenko
    Andrey Melinchenko

    Όσο για τον Suleiman Kerimov, είναι στην 10η θέση των πλουσιότερων Ρώσων ολιγαρχών, καθώς εκείνος και τα μέλη της οικογένειας του, έχουν περιουσία που ξεπερνά τα $15.8 δισ. Μένει να δούμε ποιοι Ρώσοι μεγιστάνες θα είναι (ακόμη) στη λίστα του 2022… Γιατί το 2020 βρισκόταν στην πρώτη δεκάδα και ο Roman Abramovich, ο οποίος, δεν είναι πλέον (καν) στο Top 10, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μειώθηκε η περιουσία του. Όπως και ο Mikhail Fridman, ο οποίος, ελέγχει τις εταιρίες επενδύσεων Alfa Group και LetterOne, έμεινε εκτός δεκάδας. Και ‘ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα;

    Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς
    Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς

    Διαβάστε επίσης:

    Πόσα δισεκατομμύρια δολάρια έχουν όλοι μαζί οι 10 πλουσιότεροι Ρώσοι σήμερα;

    Παγκόσμιο μποϊκοτάζ της ρωσικής βότκας

    Ποιος συλλέκτης θα διαθέσει (τουλάχιστον) 48 εκ. δολάρια για ένα μπλε διαμάντι;



    ΣΧΟΛΙΑ