• Business

    Παγκόσμιο μποϊκοτάζ της ρωσικής βότκας

    • Bloomberg
    Πινακίδα που ενημερώνει τους πελάτες για την αφαίρεση ρωσικών προϊόντων σε ένα κατάστημα στο Harmony, Pennsylvania, U.S.Φωτογράφος: Keith Srakocic/AP Photo

    Πινακίδα που ενημερώνει τους πελάτες για την αφαίρεση ρωσικών προϊόντων σε ένα κατάστημα στο Harmony, Pennsylvania, U.S.Φωτογράφος: Keith Srakocic/AP Photo


    Μποϊκοτάζ της ρωσικής βότκας πραγματοποιούν επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ έως την Αυστραλία, εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους προς την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία στοχεύοντας ένα από τα πιο εμβληματικά προϊόντα της χώρας του.

    Τουλάχιστον τρεις κυβερνήτες των ΗΠΑ διέταξαν να αποσυρθούν από τα καταστήματα τα ποτά ρωσικής παραγωγής, ενώ μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής πώλησης αλκοόλ στη Νέα Ζηλανδία απέσυρε χιλιάδες μπουκάλια βότκας, συμπεριλαμβανομένων των επωνυμιών Ivanov και Russian Standard — και γέμισε τα άδεια ράφια με ουκρανικές σημαίες.

    Δύο από τις μεγαλύτερες αλυσίδες αλκοολούχων ποτών της Αυστραλίας, η Dan Murphy’s και η BWS, σταμάτησαν να πωλούν προϊόντα ρωσικής προέλευσης, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια Endeavor Group Ltd. με έδρα το Σίδνεϊ, η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία 12,6 δισ. δολάρια Αυστραλίας (9,2 δισεκατομμύρια δολάρια).

    Οι κινήσεις αυτές αντικατοπτρίζουν τα βήματα που έγιναν από μεγάλες διεθνείς εταιρείες -από ενεργειακούς γίγαντες έως αυτοκινητοβιομηχανίες και δικηγορικά γραφεία- για να κόψουν τους δεσμούς με τη Ρωσία ή να επανεξετάσουν τις δραστηριότητές τους εκεί, καθώς οι κυβερνήσεις επιβάλλουν κυρώσεις στη χώρα. Οι ποδοσφαιρικές αρχές FIFA και UEFA έχουν επίσης απαγορεύσει τη συμμετοχή των ρωσικών ομάδων στις διοργανώσεις.

    Ο κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ Κρις Σουνούνου δήλωσε στο Twitter ότι το κράτος «στέκεται στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας στον αγώνα του για ελευθερία».

    Ο κυβερνήτης της Γιούτα Σπένσερ Κοξ είπε ότι το κράτος «στέκεται αλληλέγγυο με την Ουκρανία και δεν θα στηρίξει τις ρωσικές επιχειρήσεις».

    Περιγράφοντας την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ο Κοξ εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα αναγκάζοντας το Τμήμα Ελέγχου Αλκοολούχων Ποτών της Γιούτα να αφαιρέσει αμέσως όλα τα ρωσικής παραγωγής και ρωσικής επωνυμίας προϊόντα από τα ράφια.

    Ο κυβερνήτης του Οχάιο, Mike DeWine, διέταξε το τμήμα εμπορίου της πολιτείας να μποϊκοτάρει όλη τη βότκα που παράγει η Russian Standard, πλήττοντας επίσης τις πωλήσεις της Green Mark Vodka.

    Υπάρχουν περίπου 6.400 μπουκάλια βότκας παραγωγής της Russian Standard που βρίσκονται προς πώληση στα 487 καταστήματα οινοπνευματωδών ποτών του Οχάιο σε όλη την πολιτεία, είπε ο DeWine.

    Τα βήματα μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικά. Η βότκα από τη Ρωσία αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο από το 1% της συνολικής αξίας των εισαγωγών του οινοπνεύματος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Συμβούλιο Αποσταγμένων Οινοπνευματωδών ποτών της χώρας.

    Στη Φινλανδία, το κρατικό μονοπώλιο αλκοολούχων ποτών Alko Oy σταμάτησε να πουλάει 20 είδη βότκας, συμπεριλαμβανομένου ενός μπουκαλιού αξίας 431 ευρώ (480 δολαρίων).

    Και οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες παντοπωλείων της Φινλανδίας, η S Group και η Kesko Oyj, απέσυραν όλα τα ρωσικά προϊόντα, όπως και οι κύριες αντίστοιχές εταιρείες στη Βαλτική, Rimi και Maxima. Ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής της Δανίας Salling Group απέσυρε επίσης όλα τα ρωσικά προϊόντα «από βότκα, οδοντόκρεμα μέχρι σοκολάτα», έγραψε στο Twitter ο διευθύνων σύμβουλος της, Per Bank.

    «Το μποϊκοτάζ μας δεν θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στους επιχειρηματίες του Πούτιν, αλλά είναι θέμα αρχής — ο λαός μας δεν χρηματοδοτεί αυτούς που χρηματοδοτούν τον πόλεμο», δήλωσε η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ίνγκριντα Σιμόνιτε σχετικά με τα μποϊκοτάζ των καταστημάτων λιανικής.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κύμα φυγής: Αυτές είναι οι εταιρείες κολοσσοί που αποχωρούν από τη Ρωσία



    ΣΧΟΛΙΑ