• LIFE&STYLE

    Πόσα δισεκατομμύρια δολάρια έχουν όλοι μαζί οι 10 πλουσιότεροι Ρώσοι σήμερα;

    Ο Alexey Mordashov, ένας από τους πλουσιότερους Ρώσους

    Ο Alexey Mordashov, ένας από τους πλουσιότερους Ρώσους


    Tο 2021 ήταν «μία καλή χρονιά για τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους», είχαμε διαβάσει σε έναν από τους απολογισμούς που είθισται να γίνεται κάθε φορά στο κλείσιμο μίας χρονιάς, για ιστορίες σύγχρονης επιχειρηματικότητας και το «ταμείο».

    Δεν είναι τυχαίο πως στη Ρωσία σήμερα ζουν και δραστηριοποιούνται 117 κροίσοι. Αν μετρήσουμε την συνολική περιουσία όλων όσων θεωρούνται μεγιστάνες του πλούτου διεθνώς, με γενέτειρα τους την Ρωσία, θα ξεπεράσουμε τα 584 δις δολάρια.

    Κι αν επιλέξουμε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τους 10 πιο εύπορους Ρώσους ολιγάρχες (μέχρι) σήμερα, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς, λόγω της κατάστασης; Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Δέκα άνθρωποι μαζί, έχουν στην κατοχή τους 223 δις δολάρια. Και μάλιστα όλοι τους έγιναν πλουσιότεροι μέσα σε έναν χρόνο…

    Στην πρώτη θέση θα συναντήσουμε για πρώτη φορά τον Alexey Mordashov. Μαζί με την οικογένεια του έχουν περιουσία που ξεπερνά τα 29.1 δις δολάρια (12.3 δις δολάρια περισσότερα από το 2020).

    O Alexey Mordashov

    Ο αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος, έχει δημιουργήσει πανίσχυρη χαλυβουργία και θεωρείται σήμερα ο απόλυτος Ρώσος κροίσος με όλο το «παραμύθι».

    Γιος εργατών σε ορυχείο, γεννήθηκε στη Μόσχα το 1965, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ, εργάστηκε σε μεταλλευτικό εργοστάσιο, ανέλαβε οικονομικός διευθυντής σε εταιρία επεξεργασίας μετάλλων, στην οποία, είχε ζητήσει να αμείβεται με μετοχές, για να γίνει σύντομα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και να την εξαγοράσει.

    Με τις σωστές διασυνδέσεις και σημαντικές εξαγορές, ο Alexey Mordashov υπήρξε CEO της Severstal, για 19 χρόνια, (μέχρι το 2015) και μέτοχος στην NordGold. Aγαπάει και υποστηρίζει με κάθε τρόπο την τέχνη και τον αθλητισμό, είναι παντρεμένος και έχει εφτά παιδιά.

    Κάπως έτσι βρέθηκαν στην δεύτερη και τρίτη θέση οι πλουσιότεροι Ρώσοι μέχρι πρότινος, ο Vladimir Potanin (27 δις δολάρια) και ο Vladimir Lisin ($26.2 δις).

    O Vladimir Potanin, ο δεύτερος πλουσιότερος Ρώσος σήμερα

    Στην τέταρτη και πέμπτη θέση θα συναντήσουμε (με ίδια περιουσία) τον Vagit Alekperov (24.9 δις δολάρια) και τον Leonid Mikhelson (24.9 δις δολάρια), για να ακολουθήσουν ο Gennady Timchenko (22 δις δολάρια), ο Alisher Usmanov, ($18.4 δις), ο οποίος, ξεχώρισε, βγάζοντας στην παραγωγή πλαστικές σακούλες, κάτι που μπορούσε κανείς να συναντήσει σπάνια στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

    Υπήρξε επίσης επενδυτής στο Facebook και την κινεζική εταιρία Xiaomi, βασικός μέτοχος σήμερα στην Metalloinvest.

    Ο Vladimir Lisin

    Και η «χρυσή» λίστα συνεχίζεται. Στην όγδοη θέση για το 2021 είναι ο Andrey Melinchenko, (17.9 δις δολάρια).

    O Pavel Durov, γνωστός ως Mr Telegram

    Ο Pavel Durov, ιδρυτής της εφαρμογής αποστολής μηνυμάτων, Τelegram, (με 500 εκ. χρήστες σε μηνιαία βάση), ο οποίος, βρίσκεται στην 9η θέση με $17.2 δις, γνωστός και με το παρατσούκλι «ο Ρώσος Mark Zuckerberg», αφού ίδρυσε το site γνωριμιών VK, στα 22 του χρόνια, προτού ιδρύσει την Telegram.

    To σκάφος του Alexey Mordashov

    Όσο για τον Suleiman Kerimov, είναι στην 10η θέση των πλουσιότερων Ρώσων ολιγαρχών, καθώς εκείνος και τα μέλη της οικογένειας του, έχουν περιουσία που ξεπερνά τα $15.8 δις. Μένει να δούμε ποιοι Ρώσοι μεγιστάνες θα είναι (ακόμη) στη λίστα του 2022…

    Γιατί το 2020 βρισκόταν στην πρώτη δεκάδα και ο Roman Abramovich, ο οποίος, δεν είναι πλέον (καν) στο Top 10, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μειώθηκε η περιουσία του.

    Όπως και ο Mikhail Fridman, ο οποίος, ελέγχει τις εταιρίες επενδύσεων Alfa Group και LetterOne, έμεινε εκτός δεκάδας. Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα;

    Διαβάστε επίσης:

    Ποιος συλλέκτης θα διαθέσει (τουλάχιστον) 48 εκ. δολάρια για ένα μπλε διαμάντι;

    Στην Ουκρανία ο Σον Πεν – Γυρίζει ντοκιμαντέρ για τη ρωσική εισβολή

    Λάκης Γαβαλάς: (Un)loaded, φιλόσοφος, άλιεν ή ο πρώτος Έλληνας ινφλουένσερ;



    ΣΧΟΛΙΑ