• Business

    Pasal Development: Το σχέδιο εξυγίανσης και η προσπάθεια πώλησης του Athens Heart

    Pasal

    Σωτήρης Θεοδωρίδης, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος Pasal Development


    Εφόσον εγκριθεί η συμφωνία εξυγίανσης που κατέθεσε προς επικύρωση στο Πρωτοδικείο Αθηνών, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρεία real estate, Pasal Development, το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων της θα μεταβιβαστεί στις πιστώτριες τράπεζες, ή θα πουληθεί σε τρίτους. Εκτός από το εμπορικό κέντρο Athens Heart στην οδό Πειραιώς, θα της απομείνουν ελάχιστα ακίνητα.

    Ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας Σωτήρης Θεοδωρίδης ίδρυσε την Pasal το 1991 και στις αρχές του 2008 η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις σημαντικότερες επιχειρηματικές κινήσεις της συγκαταλέγεται η εξαγορά, τον Ιούνιο του 2008 του 37,08% της πρώην Πειραιώς ΑΕΕΑΠ, νυν Trastor ΑΕΕΑΠ, στην οποία ο κ. Θεοδωρίδης διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος. To ποσοστό της Trastor επέστρεψε την Άνοιξη του 2015 στην Πειραιώς με την Pasal εγγράφει σημαντική ζημιά.

    Τα τελευταία δύο χρόνια ο κ. Θεοδωρίδης προσπαθούσε, συνεπικουρούμενος από τον οικονομικό του διευθυντή Κώστα Μαρκάζο, να συνάψει συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες ικανή ώστε η Pasal να καταστεί βιώσιμη, χωρίς όμως αποτέλεσμα, μέχρι την εν λόγω συμφωνία. Σημειώνεται ότι η εταιρεία real estate δεν έχει άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο και εργαζόμενους.

    Η μάλλον μοιραία επιχειρηματική κίνηση για τον ιδρυτή και της Sato (1964) μια εταιρεία που άλλαξε τα δεδομένα στο χώρο των επίπλων γραφείου, ήταν το Athens Heart το οποίο εγκαινιάστηκε στο τέλος του 2018, όταν δηλαδή ξεκίνησε η οικονομική κρίση. Δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των δημιουργών του, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να εξυπηρετήσει τις δανειακές του υποχρεώσεις και στο τέλος να επηρεάσει την πορεία συνολικά της Pasal.

    Η συμφωνία εξυγίανσης της Pasal προβλέπει διαγραφή χρεών και οικειοθελή παράδοση ακινήτων στις πιστώτριες τράπεζες. Η αίτηση για έγκρισή της πήρε δικάσιμο για τις 23 Μαΐου στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

    Βάσει πληροφοριών τα τραπεζικά χρέη που θα διαγραφούν είναι της τάξεως των 38,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι πιστώτριες τράπεζες που έχουν συμφωνήσει και είναι η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα, θα πάρουν στην κατοχή τους ακίνητα της εταιρείας συνολικής αξίας 33,2 εκατ. ευρώ. Στις δύο προαναφερόμενες τράπεζες οφείλει περίπου το 60% των υποχρεώσεών της.

    Μεταξύ των πιστωτών που συμφώνησαν δεν περιλαμβάνεται η Eurobank στην οποία η Pasal οφείλει 13,9 εκατ. ευρώ και η Εθνική Leasing με οφειλές 11,4 εκατ. ευρώ. Η πρόταση είναι τα δάνεια της Eurobank να ρυθμιστούν με τα έσοδα από πώληση του ακινήτου στη Εύβοια, το οποίο ανήκει στη θυγατρική Arven. Το υπόλοιπο της οφειλής πιθανότατα θα διαγραφεί.

    Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Pasal σήμερα είναι συνολικής αξίας (με βάση τα λογιστικά της βιβλία) περίπου 57 εκατ. ευρώ, συν 40 εκατ. η αξία του εμπορικού κέντρου Athens Heart που ανήκει σε θυγατρική της Doreco. Εφόσον η συμφωνία επικυρωθεί, η καθαρή θέση της Pasal θα καταστεί από αρνητική, θετική (3,9 εκατ. ευρώ). Στην εταιρεία θα μείνει ακίνητο στην Ελευσίνα μισθωμένο στην αλυσίδα super market Σκλαβενίτης.

    Με βάση την συμφωνία εξυγίανσης το Athens Heart παραμένει στην κατοχή της Pasal, η οποία συνεχίζει την προσπάθεια για την πώλησή του. Η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο της συμφωνίας επιτρέπει να αρθούν οι εγγυήσεις που έχει παράσχει η Pasal επί του δανείου των 55 εκατ. ευρώ της Doreco. Για το εμπορικό κέντρο της Pasal έχει ενδιαφερθεί η Hines, ωστόσο, οι συζητήσεις διεξάγονται τα τελευταία δύο χρόνια χωρίς να υπογράφεται συμφωνία. Δεν είναι άλλωστε εύκολο, τη στιγμή που το δάνειο είναι 55 εκατ. ευρώ, η αξία του εμπορικού κέντρου είναι στα 40 εκατ. και την ίδια στιγμή χρειάζεται να επενδυθούν και άλλα κεφάλαια για μια πιθανή επέκτασή του ή στην ριζική του αλλαγή (π.χ. μετατροπή του σε εκπτωτικό) σε αναζήτηση καλύτερης πορείας.

    Από τα σημαντικότερα ακίνητα που θα μεταβιβαστούν στις πιστώτριες τράπεζες είναι αυτό στη Λαμψακό Ευβοίας για το οποίο ο κ. Θεοδωρίδης σχεδίαζε την κατασκευή εμπορικού κέντρου, ακίνητο στο 27ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου καθώς και έκταση 39 στρεμμάτων στο Λαύριο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: PASAL Development: Υπέβαλλε αίτηση για οριστική ρύθμιση των τραπεζικών δανείων της

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Pasal Development: Ζημιές 5,95 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Θεοδωρίδης: Τον «πνίγουν» τα αρνητικά ίδια κεφάλαια των Sato και Pasal



    ΣΧΟΛΙΑ