• Business

    Γ. Θεοδωρίδης: Τον «πνίγουν» τα αρνητικά ίδια κεφάλαια των Sato και Pasal

    • NewsRoom
    SATO

    Γιώργος Θεοδωρίδης, πρόεδρος και CEO SATO (αριστερά) και Σωτήρης Θεοδωρίδης (δεξιά)


    Στη λίστα των εισηγμένων επιχειρήσεων που έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια πολλών εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται οι δύο εταιρείες της οικογένειας Θεοδωρίδη, Sato και Pasal Development. Συγκεκριμένα η Sato εμφανίζεται να έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 15 εκατ. ευρώ, ενώ η Pasal έχει και αυτή «παθητικό» 2,6 εκατ. ευρώ.
    Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Trastor δηλαδή η εταιρεία ΑΕΕΑΠ του ομίλου πέρασε πρόσφατα στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς για να καλυφθεί μέρος του δανειακού ανοίγματος της εταιρείας στην τράπεζα ενώ η Sato αναγκάστηκε να μπει στο άρθρο 99 για να έχει προστασία από τους πιστωτές.

    Με την βοήθεια της εισαγωγής της Sato στο άρθρο, και τις αιματηρές εξοικονομήσεις
    από το κλείσιμο μη αποδοτικών καταστημάτων, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, την πώληση θυγατρικών σε Γερμανία και Τουρκία, την απόσυρση κεφαλαίων από τις αλυσίδες Bo Concept και Divani & Divani, κατάφερε η διοίκηση να μειώσει αισθητά τις συνολικές υποχρεώσεις της εταιρίας.

    Τα καταστήματα ENTOS αυτή τη στιγμή δείχνουν να αντέχουν και να στηρίζουν μόνα τους όλο το οικοδόμημα του ομίλου. Τη διοίκηση τους έχει ο γιος της οικογένειας Γιώργος Θεοδωρίδης, o οποίος προσπαθεί με λίγα αλλά μεγάλα καταστήματα και συνεχείς προσφορές και εκπτώσεις να σταθεί στον δύσκολο ανταγωνισμό του επίπλου.

    Η ατυχής συγκυρία με το Athens Heart

    athens heart

    Ο Γιώργος και ο πατέρας του Σωτήρης είχαν και την ατυχία να κάνουν μία μεγάλη επένδυση το 2008 λίγο δηλαδή πριν χτυπήσει η μεγάλη τραπεζική και ακολούθως η εγχώρια κρίση. Πρόκειται για την ανέγερση και λειτουργία του εμπορικού κέντρου Athens Heart στην Πειραιώς, που είχε στόχο να πάρει ένα σημαντικό κομμάτι της πίτας των εμπορικών κέντρων, με όπλο το γεγονός ότι βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο της Αθήνας.

    Κάτι όμως η ύφεση που ακολούθησε κάτι ότι το εμπορικό κέντρο δεν ήταν τόσο κοντά σε τόσο δυνατές, από καταναλωτικής άποψης, περιοχές, οδήγησαν στο να μην έχει την πορεία που οι Σωτήρης και Γιώργος Θεοδωρίδης περίμεναν.

    Για τον λόγο αυτόν και επειδή η Pasal Development είχε συσσωρεύσει πολλά δάνεια περίπου στα 140 εκατ. ευρώ, οι ιδιοκτήτες της εταιρείας προσπάθησαν να πουλήσουν το 50% του εμπορικού κέντρου, όμως λόγω των παραπάνω προβλημάτων αυτό δεν κατέστη δυνατό. Γι’ αυτό στη συνέχεια η εταιρία αναγκάστηκε τελικά να καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.

    Αν ληφθούν υπόψη όλα τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται ότι ο όμιλος βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή θέση και θα χρειαστεί ο Γιώργος Θεοδωρίδης , που έχει πλέον αναλάβει τα ηνία, να βγάλει από τη φαρέτρα του όλα τα δυνατά όπλα και τις γνώσεις που απέκτησε από τις υψηλού επιπεδου σπουδές που έκανε στην Αμερική, για να βγει από την δύσκολη αυτή οικονομική κατάσταση



    ΣΧΟΛΙΑ