• Business

    Παναγιώτης Κανελλόπουλος (Μυτιληναίος): «Είμαστε market leader με μερίδιο άνω του 40% στην αγορά LNG»

    Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος M-NG Trading, Μυτιληναίος


    Στις μεγάλες προοπτικές της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στη μεγάλη αύξηση του μεριδίου της M-NG Trading της Μυτιληναίος αναφέρθηκε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της M-NG Trading κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος στην ομιλία του στο συνέδριο Athens Energy Dialogues. Σημείωσε ότι η Ελλάδα πλέον κάνει και εξαγωγές LNG  ενώ έδωσε έμφαση στη δυνατότητα που παρουσιάζεται η χώρα να γίνει hub για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

    Όπως είπε το μερίδιο της M-NG Tradingστην ελληνική αγορά LNG ήταν 37% το 2019 και ήδη τον Ιανουάριο του 2020 έχει περάσει το 40% και είναι market leader στο LNG, καθώς έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.

    Πράγματι, σύμφωνα με το τριμηναίο πρόγραμμα εκφορτώσεων LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, μέχρι τα τέλη Απριλίου η Μυτιληναίος έχει προγραμματίσει 4,78 Twh σε σύνολο 10,7 TWh που έχουν προγραμματιστεί συνολικά από την αγορά. Ακολουθεί η Elpedison με 3 Twh, η ΗΡΩΝ με 1 Τwh, η ΔΕΠΑ με 1 Twh και η η ΔΕΗ με 0,95Τwh. Το LNG αυξάνει τη διείσδυσή του στην ελληνική αγορά αφού γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικό και ήδη έχει ξεπεράσει το 50% στο σύνολο της αγοράς φυσικού αερίου.

    Σύμφωνα με τον κ.Κανελλόπουλο, η αγορά αυξήθηκε κατά 10% το 2019 και ανήλθε στις 57 TWh, κυρίως λόγω της αύξησης της χρήσης του στην ηλεκτροπαραγωγή, στην οποία κατευθύνεται σε ποσοστό 65%. Επίσης σημείωσε ότι οι ποσότητες που εισήχθησαν ανήλθαν σε 65 TWh κάτι που δείχνει ότι η Ελλάδα έχει γίνει και εξαγωγική χώρα, καθώς κάποιες ποσότητες LNG προωθήθηκαν σε εξαγωγές σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

    Πλέον το μεγαλύτερο μέρος στην αγορά φυσικού αερίου της Ελλάδας, προέρχεται από το LNG, και ακολουθούν οι εισαγωγές αερίου από Σιδηρόκαστρο και Κήπους, σημείωσε ο κ. Κανελλόπουλος.

    Μιλώντας για τις τάσεις στην αγορά το 2019, ανέφερε ότι στην διεθνή αγορά ωρίμασαν πολλά projects σε ΗΠΑ και Αυστραλία και βγήκε πάρα πολύ LNG διαθέσιμο στην αγορά και σε συνδυασμό με την επέκταση της Ρεβυθούσας, αυξήθηκαν οι εισαγωγές και μειώθηκαν οι τιμές.

    Τέλος καταλήγοντας, σημείωσε “η Ελλάδα έχει ήδη γίνει εξαγωγική χώρα κάνει σημαντικές εξαγωγές στη Βουλγαρία και υπάρχει  μια ευκαιρία η Ελλάδα, στην πράξη και όχι στα λόγια  να γίνει hub στο LNG. Αυτό βέβαια απαιτεί  να ευνοηθεί η επιχειρηματικότητα,  αρθούν κάποια εμπόδια, και αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που δίνονται και να αυξηθούν οι υποδομές. Βασιζόμαστε στο ΔΕΣΦΑ,  που έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά μέχρι σήμερα και συνεχίζει να επενδύει”.

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ