• Business

    Μυτιληναίος: Νέα εποχή μετά την επιτυχία του eurobond-Βιώσιμη ανάπτυξη, εξαγορές, επέκταση

    Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Ψήφο εμπιστοσύνης στο management, τη σταθερά ανοδική πορεία και, κυρίως, στην προοπτική  της Mytilineos αποτελεί η μεγάλη επιτυχία με την οποία ολοκληρώθηκε χθες η έκδοση των πρώτου ευρωομολόγου της εισηγμένης.

    Με συμμετοχή των ξένων επενδυτών άνω του 35%, το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,5% και τις προσφορές να ξεπερνούν τα 2 δισ. ο όμιλος απέδειξε για ακόμη μια φορά τους ισχυρούς του δεσμούς του με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, που στηρίζει το  νέο γύρο ανάπτυξης του ομίλου, με αφετηρία  το φετινό ρεκόρ εσόδων στα 2 δισ. ευρώ και με  EBITDA άνω των 300 εκατ. ευρώ  σε ετήσια βάση.

    Ήταν η πρώτη φορά που η εταιρεία, απευθύνθηκε στη διεθνή αγορά και αυτή  την υποδέχτηκε θερμά, με το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει πετύχει ποτέ ελληνική εταιρεία στην πρώτη της έκδοση και με κάλυψη 4 φορές. Η υποδοχή αυτή, δείχνει την πίστη και προσδοκία των επενδυτών στη μελλοντική αξία της εταιρείας.

    Όπως τόνισε και ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος,  «η επιτυχής έκδοση ύψους  500 εκ. ευρώ στη διεθνή αγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την εταιρεία μας. Ως μία διεθνής βιομηχανική εταιρεία, καλωσορίζουμε τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και mytilineos.gr προσβλέπουμε να συνεχίσουμε να ανταποδίδουμε αξία, μέσω μίας πορείας βιώσιμης ανάπτυξης».

    Ο όμιλος σήμερα, προετοιμάζεται για μια νέα πενταετή  περίοδο  επενδύσεων, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη και στόχο την περαιτέρω γιγάντωση του  στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού πλάνου. Στόχευση του ομίλου είναι πια να αλλάξει κλίμακα, ισχυροποιώντας την παρουσία του στον κλάδο της ενέργειας αλλά και στον παγκόσμιο βιομηχανικό χάρτη και αποδεικνύοντας ότι ο ρυθμός μεγέθυνσής του μπορεί ακόμη, να συνεχίζει να εκπλήσσει..

    Η επιτυχής έκδοση του ευρωομολόγου ενισχύει περαιτέρω τη διεθνή φήμη του ομίλου και αυξάνει τη δύναμη πυρός για την υλοποίηση των σχεδίων του, εξασφαλίζοντάς του ένα  δανεισμό -ρεκόρ χαμηλού χρηματοοικονομικού κόστους, σε μια εποχή προετοιμασίας των νέων κινήσεων.

    Σχέδια ανάπτυξης και εξαγορών

    Οι εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας που θα περάσει σε μια φάση συγκέντρωσης, η απόφαση του ομίλου να ενισχύει συστηματικά το προφίλ του στην πράσινη οικονομία επιδιώκοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη,  οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις που θα γίνουν από το νέο έτος, και η απόφαση του ομίλου να ενισχύσει την παρουσία του στην αγορά των μετάλλων αποτελούν τους βασικούς τομείς της νέας εποχής που ξεκινά από το 2020 για τη Μυτιληναίος.

    Από το επόμενο έτος ξεκινά μια νέα εποχή επέκτασης με την κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας ισχύος 826MW,  και την  ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης και την επενδυτική απόφαση για τη νέα μονάδα παραγωγής Αλουμίνας, (που θα ληφθεί το πρώτο τρίμηνο).

    Το νέο πενταετές επενδυτικό πλάνο του ομίλου που καταρτίζεται σήμερα περιλαμβάνει  επίσης εκτός από τις ετήσιες συντηρήσεις  (60 εκατ. ευρώ), εξαγορές με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη  και επενδύσεις στον κλάδο των φωτοβολταϊκών.

    Το πενταετές πρόγραμμα επενδύσεων θα αλλάξει την κλίμακα του ομίλου, εδραιώνοντας τον στον κλάδο της ενέργειας αλλά και στον παγκόσμιο βιομηχανικό χάρτη και αποδεικνύοντας ότι ο ρυθμός μεγέθυνσής του μπορεί ακόμη, να συνεχίζει να εκπλήσσει..

    Βάση, της σταθερά αναπτυξιακής πορείας του ομίλου, είναι η καθετοποίηση του σε συνδυασμό με την προσήλωση στη μείωση κόστους και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας,  ενώ η διαφοροποιημένη δραστηριότητά του εξασφαλίζουν τη σταθερά ανοδική πορεία των μεγεθών του ανεξάρτητα από τη συγκυρία στους επιμέρους κλάδους..

    Η στρατηγική τοποθέτηση του ομίλου και η καθετοποίησή του στον κλάδο της ενέργειας, του δίνει τη δυνατότητα για ανταγωνιστικές τιμές, αύξηση μεριδίων και εξασφάλιση περιθωρίων κέρδους. Το διαφοροποιημένο προφίλ της εταιρίας και η αυξανόμενη δραστηριοποίηση στον κλάδο κοινής ωφέλειας θα μετριάσουν τις πιέσεις στον κλάδο μεταλλουργίας και κατασκευών EPC, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.

    Το σημαντικό asset του ομίλου που τον φέρνει μπροστά στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, είναι  η METKA EGN η οποία συστηματικά αναπτύσσεται και  με το τρίπτυχο EPC, ηλιακή ενέργεια,  καθίσταται παγκόσμιος leader.

    Οι εκτιμήσεις του S&P

    O S&P αξιολογεί την Μυτιληναίος με BB- σταθερό outlook εκτιμώντας ότι η κερδοφορία της θα παραμείνει σταθερή στα επόμενα χρόνια και η εταιρία θα προχωρήσει με το επενδυτικό της πρόγραμμα. Εκτιμά ότι το συνολικό προσαρμοσμένο χρέος  θα ανέλθει στα 1,050 δισ μετά την έκδοση του ευρωομολόγου.

    Η σχέση χρέους προς EBITDA διαμορφώνεται στα 3 για EBITDA 300 εκατ ευρώ το 2019 και 3,5 για EBITDA 340 εκατ το 2020. Αναφέρει επίσης ότι κατά την εκτίμησή της, τα κεφάλαια θα εξεταστούν προς διοχέτευση στο project επένδυσης της αλουμίνας, ύψους 400 εκατ, με στόχο τον διπλασιασμό δυναμικότητας, που θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

    Στην ανάλυση του ο οίκος σημειώνει ότι το σταθερό outlook αντανακλά “την άποψη μας ότι η εταιρεία “θα δημιουργεί σταθερά κέρδη όσο θα σημειώνει πρόοδο με το φιλόδοξο πρόγραμμα κεφαλαιουχικών δαπανών (capex)”.

    Σημειώνει επίσης ότι το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο του ομίλου σε τρεις δραστηριότητες – αλουμίνιο, ενέργεια και κατασκευές – αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα που υποστηρίζει μια συνολικά υγιή ανταγωνιστική θέση, σε σύγκριση με μία πιο αδύναμη αξιολόγηση για το κάθε τμήμα ξεχωριστά.

    “Τα τελευταία πέντε χρόνια, αυτή η διαφοροποίηση έχει μεταφραστεί σε χαμηλότερη μεταβλητότητα στα κέρδη και τις ταμειακές ροές”, αναφέρει ο οίκος.

    Επισημαίνει επίσης “ότι η συνολική αξιολόγηση περιορίζεται από τη μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα, όπου βρίσκονται όλα σσχεδόν τα περιουσιακά της στοιχεία και απ’ όπου προέρχονται τα μισά της έσοδα”.

    Οι εκτιμήσεις της Fitch

    Μια σημαντική αναβάθμιση έλαβε ο όμιλος Μytilineos από την Fitch που αξιολόγησε την εταιρεία με αξιολόγηση υψηλότερη και από εκείνη που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο.

    Συγκεκριμένα, η Fitch αξιολόγησε τον όμιλο με ΒΒ με σταθερό outlook,  ενόψει της έκδοσης ευρωομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ από την εισηγμένη.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οίκος, οι παράγοντες που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη αξιολόγηση είναι:

    -Tο διαφοροποιημένο επιχειρηματικό προφίλ της εταιρίας,

    -Οι καθετοποιημένες δραστηριότητες στη μεταλλουργία και

    -Η ισχυρή και ενισχυόμενη θέση στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, που προσφέρει ένα «μαξιλάρι» έναντι της μεταβλητότητας στις ταμειακές ροές.

    Το σταθερό outlook αντανακλά την προσδοκία ότι το διαφοροποιημένο προφίλ της εταιρίας και η αυξανόμενη δραστηριοποίηση στον κλάδο κοινής ωφέλειας θα μετριάσουν τις πιέσεις στον κλάδο μεταλλουργίας και κατασκευών EPC, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.

    Επιπροσθέτως, η Fitch, μέσω της αξιολόγησης, δείχνει να εκτιμά ότι η εταιρία θα προχωρήσει με αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών και μικρές εξαγορές, διατηρώντας ένα συντηρητικό χρηματοοικονομικό προφίλ.



    ΣΧΟΛΙΑ