• Business

    Όλη η αλήθεια για 100.000 γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς. Θα πληρώσουν 250 εκ. ευρώ επιπλέον χαράτσι


    Σαν να μην έφταναν οι εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώσουν φέτος, οι οποίες θα υπολογιστούν με βάση τα εισοδήματα του 2015, περίπου 100.000 ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ (δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί) θα κληθούν να πληρώσουν ένα επιπλέον δυσβάσταχτο χαράτσι, που προκύπτει από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τις οποίες δημιούργησαν στη διάρκεια του προηγούμενου έτους και εκτιμάται ότι στο σύνολό του ανέρχεται κοντά στα 250 εκατομμύρια ευρώ.

    Από τα στοιχεία του τέως (αφού πλέον έχει ενταχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ΕΦΚΑ) ΕΤΑΑ προκύπτει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν δημιουργηθεί από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Νοέμβριο του 2016 ανέρχονταν σε 191 εκατομμύρια ευρώ. Αν συνυπολογιστούν και οι οφειλές που δημιουργήθηκαν τον Δεκέμβριο, το ποσό ξεπερνά σίγουρα τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

    Τις ληξιπρόθεσμες αυτές οφειλές οι ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΑΑ θα κληθούν να τις πληρώσουν εντός του 2017, με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο να έχει ήδη γνωστοποιήσει πως οι οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν σε 12 μηνιαίες δόσεις. Άρα, οι δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί που έχουν την… ατυχία να είναι ασφαλισμένοι στο πρώην ΕΤΑΑ και άφησαν χρέη προς το ταμείο στο τέλος του 2016 θα πρέπει φέτος εκτός από τις εξοντωτικές εισφορές (που φτάνουν ως και το 37,9% του καθαρού εισοδήματός τους για το 2015, και από το δεύτερο εξάμηνο του έτους το ίδιο ποσοστό του καθαρού εισοδήματός τους για το 2016), θα πρέπει να πληρώσουν και αυτά τα χρέη.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι περίπου το 25% των συνολικών εσόδων που αναμένονται φέτος από εισφορές στο πρώην ΕΤΑΑ προέρχεται ακριβώς από αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ασφαλισμένων…

    Αξιοσημείωτο είναι δε ότι με την επιβάρυνση αυτή για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ουσιαστικά “εξουδετερώνεται” η θετική επίδραση που θα είχε για τους ασφαλισμένους του συγκεκριμένου ταμείου το νέο Ασφαλιστικό, με τις εκπτώσεις έως και 50% στις τρέχουσες νέες εισφορές τους, και τελικά θα πληρώσουν πάνω-κάτω τα ίδια με πέρυσι…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιοι επαγγελματίες θα έχουν υποχρεωτικά POS – Ποιοι εξαιρούνται

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Πότε θα λάβουν τα πρώτα ειδοποιητήρια οι «μπλοκάκιδες»

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κάρτες: Τι αλλάζει στα διόδια – Πώς θα γίνεται η πληρωμή



    ΣΧΟΛΙΑ