• Business

    Ο Γιώργος Οικονόμου έχει φιλόδοξα σχέδια – θα τον εμπιστευθούν οι επενδυτές;

    Οικονόμου ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής DryShips


    Σε αναζήτηση επενδυτή που θα χρηματοδοτήσει τα φιλόδοξα σχέδιά του για επενδύσεις στον τομέα του dry bulk φέρεται να βρίσκεται ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου, θέλοντας να εκμεταλλευθεί τις σημερινές πολύ χαμηλές τιμές που καταγράφονται στον κλάδο. Ο ιδρυτής και επικεφαλής της DryShips φημολογείται ότι συνεργάζεται με τον Αντώνη Αργυρόπουλο, πρώην στέλεχος των Jefferies και Cantor Fitzgerald, που τον είχε βοηθήσει και πριν από 11 χρόνια, όταν αποφάσισε να εισαγάγει μετοχές της DryShips στο χρηματιστήριο, και ήδη έχει έρθει σε επαφή με πιθανούς επενδυτές στη Νέα Υόρκη.

    Είναι γεγονός ότι όσοι επένδυσαν εξαρχής στην DryShips δεν το μετάνιωσαν, αφού μέχρι το 2007 οι επενδύσεις τους είχαν επταπλασιαστεί – ωστόσο, έκτοτε έχει καταγράψει απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

    «Η παρουσίαση είναι, πάνω-κάτω, ότι υπάρχουν πολύ ελκυστικές τιμές και μπορούμε όλοι μαζί να βγάλουμε λεφτά – μη σας νοιάζει η DryShips, ή έστω έχετε υπ’ όψιν ότι έβγαλε πολλά λεφτά στην αρχή», δήλωσε μία πηγή.

    Ο Γ. Οικονόμου δεν είμαι μάλιστα ο μόνος για τον οποίο υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες, καθώς έχουν ακουστεί και άλλα μεγάλα ονόματα, όπως αυτό του Πέτρου Παππά (Star Bulk).

    «Βλέπω ένα deal σχεδόν κάθε μέρα», δήλωσε ένας επενδυτής. «Υπάρχουν δύο τύποι deals. Ο πρώτος είναι νέο χρήμα που προσπαθεί να αγοράσει πλοία dry bulk στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, και μετά να βάλει χρήματα για να καλύψει τα λειτουργικά κόστη και τα κέρδη για τα δύο πρώτα έτη, που θεωρείται ότι είναι αρνητικά ή σε ισορροπία. Κάποια από αυτά περιλαμβάνουν ανταλλαγή μετρητών σε περίπτωση που υπάρχουν κέρδη. Ο δεύτερος τύπος είναι άνθρωποι με υπάρχοντα πλοία -είτε εταιρείες είτε ιδιωτικά επενδυτικά funds- που προσπαθούν να αποπληρώσουν τις τράπεζες. Ή σε κάποιες περιπτώσεις ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες που πλήρωσαν τοις μετρητοίς και προσπαθούν να περιορίσουν την υπάρχουσα επιβάρυνση της καθαρής τους θέσης. Και πάλι προτείνουν ένα απόθεμα που διαρκεί περίπου δύο χρόνια».

    «Το βλέπω πολύ αυτό. Δε βλέπω πολλούς να παίρνουν τα λεφτά, αλλά βλέπω πολλούς να τα ζητούν», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Καθώς σχεδόν καμία παραδοσιακή τράπεζα δεν είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο σχέδιο, οι επίδοξοι παίκτες αναγκάζονται να αναζητήσουν εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, με επιτόκια που μπορεί και να ξεπερνούν το 10%.

    «Κανονικά ο κόσμος δεν μπορεί να υποστηρίξει το 10%, αλλά όταν οι τιμές είναι τόσο χαμηλά, μπορείς να κάνεις μία συμφωνία. Η παρουσίαση είναι πάντα η ίδια: το dry bulk είναι στα τάρταρα, τα πλοία είναι φτηνά, τώρα είναι η ώρα να μπούμε – μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτήν την κεφαλαιακή δομή».

    Οι επενδυτές που μίλησαν στο TradeWinds πάντως εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν ο Γιώργος Οικονόμου θα καταφέρει να βρει ανταπόκριση.

    «Πιστεύω ότι η σωστή προσέγγιση είναι το σοβαρό χρήμα να συνεργαστεί με έναν σοβαρό παίκτη που δεν επιβαρύνεται από μία υπάρχουσα εταιρεία που ήδη είναι στο κόκκινο», σχολίασε ένας εξ αυτών.

    Ένας άλλος, αν και αναγνώρισε την ευφυία και την πειθώ του Γ. Οικονόμου, επεσήμανε ότι δεν είναι αρεστός στη Wall Street.

    «Έχω ακούσει από τραπεζίτες και άλλους συμμετέχοντες στην αγορά ότι είναι ανεπιθύμητος στην Street», υποστήριξε, γεγονός που απέδωσε στην κακή εταιρική διακυβέρνηση που έχει επιδείξει στην DryShips. «Ό,τι σπέρνεις θερίζεις», σχολίασε με νόημα.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/den-ptoite-o-chatzipateras-apo-ta-katotera-ton-prosdokion-apotelesmata-tis-dorian-lpg/64587



    ΣΧΟΛΙΑ