• Business

    Ο απόηχος ενός επικού διαζυγίου: Στα 556,7 εκατ. ευρώ η μετοχική περιουσία του Τζον Πόλσον στην Ελλάδα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    John Paulson

    John Paulson


    Έπειτα από 21 χρόνια γάμου ο Νεοϋορκέζος μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον και η ρουμανικής καταγωγής σύζυγός του Τζένη Ζαχάρια, οδηγούνται στον χωρισμό. Δικαιώνοντας κατά κάποιον τρόπο, εκείνους που επιμένουν να υποστηρίζουν σαρκαστικά  πώς «το τέλειο ζευγάρι είναι μόνο στα παπούτσια»…

    Στην προκειμένη περίπτωση όμως, τα επόμενα βήματα του ζευγαριού, που έχει και δύο κόρες, περνάνε αναπόφευκτα και μέσα από τους οικονομικούς διακανονισμούς. Καθώς ως επαγγελματίας των αγορών ο 66χρονος Τζον Πόλσον διαθέτει περιουσιακά στοιχεία 4,8 δισ. δολαρίων. Μάλιστα όπως ήδη αναφέρεται από ορισμένες πηγές αμερικανικών media «δεν υπάρχει προγαμιαίο συμβόλαιο και ο Τζον συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του κατά τη διάρκεια του γάμου τους. Οπότε αυτό θα είναι ένα επικό, πολύ ακριβό διαζύγιο.»

    Προφανώς στη ζυγαριά των δικηγορικών γραφείων που θα κληθούν να ανιχνεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία, για λογαριασμό της κατά 16 χρόνια μικρότερης συζύγου του Πόλσον, μπαίνει και η παράμετρος Ελλάδα. Και αυτό τουλάχιστον ως γενική εικόνα, καθότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κριθεί το τι θα λάβει η Τζένη. Την οποία ο μεγαλοεπενδυτής την θεωρούσε όταν την πρωτογνώρισε «μια ανάσα καθαρού αέρα».

    Με τα σημερινά δεδομένα και κρίνοντας μόνο από τα επίσημα στοιχεία των επενδύσεων στη χώρα μας, η συνολική, μετοχική περιουσία του Τζον Πόλσον ανέρχεται στα 556,7 εκατ. ευρώ. Σχεδόν 651,5 εκατ. δολάρια με βάση την τρέχουσα συναλλακτική ισοτιμία.

    Ο μεγαλοεπενδυτής είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος στην τράπεζα Πειραιώς, την Alpha Bank και την ΕΥΔΑΠ. Θεωρείται το χαρτοφυλάκιο των συμμετοχών Πόλσον στην Ελλάδα, είναι μέρος των επενδύσεων που αφορούν το family office που εκείνος διαθέτει.  Αφού από πρόπερσι το καλοκαίρι ο Πόλσον εγκατέλειψε το πεδίο δραστηριοτήτων των Hedge Fund, επέστρεψε κεφάλαια στους μετόχους και πλέον κινείται κατά βάση, ως οικογενειακό γραφείο.

    Τι έχει ο Πόλσον σε Πειραιώς, Alpha Bank και ΕΥΔΑΠ

    Στην τράπεζα  Πειραιώς ο Πόλσον κατέχει τώρα το 18,62% που αντιστοιχεί σε 232.758.919 μετοχές. Οι οποίες με βάση το χθεσινό κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς (1,40 η τιμή της μετοχής) μεταφράζονται σε 325,86 εκατ. ευρώ.

    Στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ο Πόλσον ήταν βασικός επενδυτής τοποθετώντας κεφάλαια 265 εκατ. ευρώ. Έχοντας συμμετάσχει και στις προηγούμενες τρείς ανακεφαλαιοποιητικές αυξήσεις κεφαλαίου ( των ετών 2013,2014 και 2015) είχε τοποθετήσει κι άλλα 420 εκατ. ευρώ. Με την έννοια των καθαρών τοποθετήσεων και εξαιρουμένων των περίπου 40 εκατ. ευρώ που προήλθαν σύμφωνα με πληροφορίες από μετακύληση κερδοφόρων θέσεων στα ομόλογα, καθώς επίσης και από τα έσοδα μιας συγκριτικά μικρής ρευστοποίησης μετοχών.  Με  αυτά τα δεδομένα το γενικό σύνολο των «καθαρών» τοποθετήσεων  ανέρχεται στα 685 εκατ. ευρώ. Γεγονός που παραπέμπει σε ένα μέσο κόστος κτήσης της τάξεως των 2,94 ευρώ.

    Στην Αlpha Bank ο Πόλσον έχει το 5,61% (131.622.415 μετοχές). Το εν λόγω μετοχικό «πακέτο» αξίζει 148,73 εκατ. ευρώ, καθώς το «χαρτί» της τράπεζας έκλεισε χθές στα 1,13 ευρώ. Στην πρόσφατη ΑΜΚ η συμμετοχή του Πόλσον ήταν 44,9 εκατ. ευρώ περίπου. Άλλα 310 εκατ. ευρώ ήταν οι «καθαρές» τοποθετήσεις του που έγιναν στις ΑΜΚ του 2014 και το 2015, λαμβανομένου υπόψη και ορισμένων πωλήσεων που έγιναν από την πλευρά του. Συνεπώς τα συνολικά επενδυτικά του κεφάλαια υπολογίζονται στα 354,9 εκατ. ευρώ. Με το μέσο κόστος ανα μετοχή να είναι στην περιοχή των 2,7 ευρώ.

    Από τις 30 Απριλίου του 2014 στο χαρτοφυλάκιο Πόλσον βρίσκεται και το 10% της ΕΥΔΑΠ ( 10.648.800 μετοχές). Η χθεσινή αποτίμηση των οποίων είναι 82,1 εκατ. ευρώ, καθώς η μετοχή έκλεισε στα 7,71 ευρώ. Για την απόκτηση του μετοχικού «πακέτου» είχαν δαπανηθεί 86,225 εκατ. ευρώ, αλλά στην πορεία των χρόνων από τα μερίσματα της ΕΥΔΑΠ έχουν εισπραχθεί 28,75 εκατ. ευρώ.

    Όλα αυτά δείχνουν ότι σε διάστημα  8 χρόνων ο Πόλσον έχει ρίξει επενδυτικά κεφάλαια 1,126 δισ. ευρώ στη Ελλάδα και μέχρι τώρα μετράει ζημιές πάνω από μισό δίς. Για την ακρίβεια 540,6 εκατ. ευρώ, με τον συνυπολογισμό της μοναδικής κερδοφόρας θέσης του, που είναι αυτή της ΕΥΔΑΠ…

    Παραμένει βεβαίως άγνωστο αν πέρα από τις τρείς αυτές εισηγμένες, έχει και άλλες επενδύσεις που δεν είναι ορατές. Όπως για παράδειγμα τα ομόλογα, τα ακίνητα ή και άλλα. Η λογική λέει, ότι οι όποιες απαιτήσεις  μπορεί να έχει το διαζύγιο θα βρεθεί τρόπος να καλυφθούν. Με ή και χωρίς κραδασμούς για το family office. Εξαρτάται από τους χειρισμούς και των δύο πλευρών…

    Ο γάμος , η χλιδή, το Big Short και οι ανατροπές

    Με την Τζένη Ζαχάρια, ο Πόλσον ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου σε μια επισκοπική τελετή στο Σαουθάμπτον της Νέας Υόρκης, το έτος 2000. Η Τζένη ήρθε μετανάστρια στις Ηνωμένες Πολιτείες ,αφού ο αδερφός της Τζορτζ, αστέρας της πίστας στη Ρουμανία, αυτομόλησε από την πατρίδα του  και μετακόμισε στο Κουίνς. Γενέτειρα του Πόλσον. Καρπός του γάμου  είναι κόρες Ζιζέλ και τη Ντανιέλ. Το ζευγάρι ζούσε  το μεγαλύτερο μέρος του έτους σε ένα τεράστio και χλιδάτο αρχοντικό στο Upper East Side της Νέας Υόρκης που αποκτήθηκε έναντι 14,7 εκατ. δολαρίων το 2004. Διαθέτουν επίσης ένα…ανάκτορο στο χειμερινό θέρετρο του Άσπεν που αγοράστηκε για 24,5 εκατομμύρια δολάρια το 2010 και ένα ακίνητο στο Σαουθάμπτον που αγόρασε για 41 εκατομμύρια δολάρια το 2008. Ηχηρά σήμαντρα της ευμάρειας όλα αυτά και φυσικά και πολλά άλλα.

    Ο Πόλσον πέρασε στη σφαίρα  του θρύλου των αγορών  στοιχηματίζοντας ενάντια  στα αμερικανικά ενυπόθηκα δάνεια Την περίοδο 2007-2008  όταν η φούσκα  έσκασε, αποκόμισε τεράστια κέρδη από το «σορτάρισμα» . Πάνω από 15 δισ. δολάρια για τα  Hedge Funds που ο ίδιος είχε ιδρύσει από το 1994.  Η περίπτωσή του έγινε βιβλίο και μετέπειτα κινηματογραφική ταινία με τίτλο The Big Short.

    Το 2011, τα υπό διαχείριση κεφάλαια των funds του Πόλσον εκτινάχτηκαν στο ιστορικό υψηλό των 38 δισ.. δολαρίων. Από κι έπειτα όμως ακολούθησε μια σειρά επιλογών ( όπως το «σορτάρισμα» του ευρώ) που αποδείχθηκαν λανθασμένες. Με συνέπεια να έρθουν οι συνεχείς ζημιές. Tα έχουν αυτά οι αγορές, αλλά και όσοι πιστεύουν ότι το «βασίλειό τους» θα παραμείνει άτρωτο.

    Σε κάθε περίπτωση όμως ο Τζον Πόλσον εξακολουθεί να είναι ένας εξαιρετικά υπολογίσιμος billionaire. Το πώς και πόσα θα χρειαστεί να πληρώσει για το διαζύγιο, είναι ακόμη  ένα ανοικτό στοίχημα για το ίδιο.

    Διαβάστε επίσης

    Επικό διαζύγιο! Χωρίζουν John και Jenny Paulson – Πόσα θα πληρώσει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής
    Τζον Πόλσον: Το 2021 θα επεκτείνω τις επενδύσεις μου στην Ελλάδα- Στο επίκεντρο οι τράπεζες
    Η άγνωστη ιστορία της οικογένειας Πόλσον: Η μετανάστευση, οι δυσκολίες, η σταδιακή αναγνώριση, η συνάντηση του Τζον με την Τζένι

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ