• Business

    Η άγνωστη ιστορία της οικογένειας Πόλσον: Η μετανάστευση, οι δυσκολίες, η σταδιακή αναγνώριση, η συνάντηση του Τζον με την Τζένι

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Τίτλοι τέλους για ένα ακόμη ζευγάρι δισεκατομμυριούχων: Ο 65χρονος διαχειριστής hedge fund Τζον Πόλσον και η σύζυγος του, Τζένι θα τραβήξουν χωριστούς δρόμους μετά από 21 χρόνια έγγαμου βίου και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αναμένεται να φιγουράρουν στη λίστα με τα πιο ακριβά διαζύγια όλων των εποχών.

    Το διαζύγιο κατατέθηκε στην κομητεία Suffolk της Νέας Υόρκης και δεν υπάρχει προγαμιαίο συμβόλαιο, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η New York Post. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Τζον απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του κατά τη διάρκεια του γάμου τους, αναμένεται να οδηγήσει σε ένα “επικό, πολύ ακριβό διαζύγιο», ανέφερε μια πηγή που επικαλείται η ιστοσελίδα pagesix.com.

    Ο Πόλσον σύμφωνα με τα έγγραφα του διαζυγίου έκανε λόγο για “αγεφύρωτες διαφορές”, ενώ πηγές αναφέρουν ότι και οι δύο πλευρές έχουν στραφεί για την εκπροσώπηση τους στους πιο διακεκριμένους δικηγόρους διαζυγίου της Νέας Υόρκης.

    Ο Πόλσον εκπροσωπείται από τον μεγαλοδικηγόρο William D. Zabel, ο οποίος δήλωσε ότι “Ο Τζον έχει μεγάλο σεβασμό για την Τζένι και θα συνεχίσει να υποστηρίζει ό, τι καλύτερο για την υγεία και την ευτυχία της οικογένειας”.

    Από την πλευρά της, η Τζένι Πόλσον, φέρεται να βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Ρόμπερτ Κοέν, ο οποίος έχει διαχειριστεί κατά το παρελθόν διαζύγια που άφησαν ιστορία, εκπροσωπώντας μεταξύ άλλων την Ιβάνα Τραμπ -πρώην σύζυγο του Ντόναλντ Τραμπ-, την ηθοποιό Ούμα Θέρμαν και τον πρώην δήμαρχο  της Νέας Υόρκης Μάικ Μπλούμπεργκ.

    Μάλιστα, ο Κοέν συνεργάστηκε και με την Μελίντα Γκέιτς κατά τις διαπραγματεύσεις για το πολύκροτο διαζύγιο της από τον ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.

    Η καταγωγή και οι σπουδές

    Ο Πόλσον γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1955, στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, και ήταν το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά του Άλφρεντ Γ. Πόλσον και της συζύγου του Ζακλίν.

    Ο πατέρας του γεννήθηκε στο Εκουαδόρ, έμεινε ορφανός στα 15 του χρόνια και μετακόμισε στο Λος Άντζελες. Μάλιστα, κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό όπου υπηρέτησε και τραυματίστηκε στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

    Η μητέρα του, ήταν κόρη Εβραίων μεταναστών από τη Λιθουανία και τη Ρουμανία που είχαν μετακομίσει στη Νέα Υόρκη. Η Ζακλίν γνώρισε τον Άλφρεντ όταν παρακολουθούσαν μαθήματα στο UCLA.

    Από μικρή ηλικία, ο Τζον Πόλσον έδειξε τη ροπή του προς τις σπουδές. Το 1973 σπούδασε στο College of Business and Public Administration του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, όπου πήρε πτυχίο στα χρηματοοικονομικά, ενώ το 1980 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στο πανεπιστήμιο του Harvard, όπου έλαβε διάκριση για τις επιδόσεις του.

    Μάλιστα το 2015, ο δισεκατομμυριούχος έκανε στο Harvard δωρεά 400 εκατομμύρια δολάρια, την μεγαλύτερη στην ιστορία του πανεπιστημίου.

    Τα παιδικά ρούχα και η Wall Street

    Μπορεί ο Πόλσον να είναι γνωστός ως «ο άνθρωπος που έκανε μια από τις μεγαλύτερες περιουσίες στην ιστορία της Wall Street», ωστόσο, το ξεκίνημα της καριέρας του ήταν πολύ διαφορετικό.

    Στην δεκαετία του 1970, κάνοντας ένα διάλειμμα από τις σπουδές του, πήγε στο Εκουαδόρ για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στις επιχειρήσεις. Ξεκίνησε την πρώτη του εταιρεία εξάγοντας παιδικά ρούχα σε πολυκαταστήματα στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, όταν συνειδητοποίησε ότι η τα κέρδη δεν ήταν αρκετά, επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και στο πανεπιστήμιο.

    Το 1980 άρχισε να εργάζεται στην διακεκριμένη εταιρεία συμβούλωνBCG, αλλά σύντομα έστρεψε το βλέμμα του στην Wall Street.

    Αφού εργάστηκε στις εταιρείες Odyssey Partners, Bear Sterns και Gruss Partners, το 1994 έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα ξεκινώντας το δικό του εταιρεία hedge fund, την Paulson & Co, με 2 εκατ. δολάρια και έναν υπάλληλο.

    Από εκεί και πέρα, η διαδρομή του προς την επιτυχία είναι στους περισσότερους γνωστή.

    Κέρδισε 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τον ίδιο και τους επενδυτές του, σορτάροντας την αμερικανική αγορά ακινήτων, κατά τη διάρκεια της φούσκας του 2007, λίγο πριν την οικονομική κρίση που ακολούθησε.

    Τα hedge funds του διαχειρίζονταν 36 δισεκατομμύρια δολάρια στο απόγειο της επιτυχίας του μεγαλοεπενδυτή, ενώ τα κεφάλαια αυτά συρρικνώθηκαν στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2018.

    Το 2020 μετέτρεψε την εταιρεία του Paulson & Co σε ιδιωτικό επενδυτικό όχημα προκειμένου να διαχειρίζεται μόνο την οικογενειακή του περιουσία.

    Τζον και Τζένι Πόλσον

     

    Οι λάθος κινήσεις και η επενδυτική του φιλοσοφία

    Παρά την τεράστια επιτυχία του κατά τη διάρκεια της κρίσης, η εταιρεία του Πόλσον πέρασε αρκετές τρικυμίες.

    Το 2011, το fund Advantage Plus έχασε τη μισή του αξία όταν πόνταρε στην πρόωρη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, κίνηση που δεν εξελίχθηκε όπως αναμένονταν. Το 2012, το Gold Fund του υπέστη σημαντικές απώλειες μειώνοντας τα υπό διαχείριση κεφάλαια του στα 20 δισ. δολάρια.

    Οι επενδυτικές φιλοσοφίες τις οποίες πρεσβεύει, ο ισχυρός άνδρας της Wall Street όπως έχει πει ο ίδιος, είναι δύο. Σύμφωνα με την πρώτη, οι διαχειριστές κεφαλαίων πρέπει να είναι προσεκτικοί στην πτώση, καθώς η άνοδος δεν αποτελεί πρόβλημα. Οι επενδυτές, μπορούν να συγχωρήσουν μία απόδοση χαμηλότερη από αυτή του S&P σε μία δεδομένη στιγμή, αλλά δεν συγχωρούν τις σημαντικές απώλειες.

    Η δεύτερη συμβουλή του οδηγεί στο ίδιο συμπέρασμα αλλά από διαφορετική οπτική γωνία: Το arbitrage κινδύνου δεν είναι για να κερδίζετε χρήματα, αλλά να μην χάνετε χρήματα. Εάν μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο της πτώσης, μπορείτε να διατηρήσετε όλα τα κέρδη σας και αυτό βοηθά στην απόδοση.

    Τα 200 γεύματα και η πρόταση γάμου

    Η Τζένι Πόλσον, 50 ετών, γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο αρκετά χρόνια πριν εκείνος γίνει διάσημος για τις επικερδείς επενδυτικές του κινήσεις.

    Την είχε προσλάβει ως βοηθό, όταν εκείνη εργάζονταν στην καφετέρια της Bear Stearns. Μόλις είχε μεταναστεύσει από τη Ρουμανία και εξασφάλισε πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ.

    Καθώς ο ίδιος πλησίαζε στα 40 του, αποφάσισε ότι έπρεπε να παντρευτεί και ότι η Τζένι διέθετε αυτό που αναζητούσε σε μία σύντροφο: ευχάριστη και πρόσχαρη προσωπικότητα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το «The Greatest Trade ever», ένα βιβλίο του Gregory Zuckerman.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ