• Business

    Στοιχεία – γροθιά στο στομάχι: Πάνω από 14.000 επιχειρήσεις έκλεισαν στο 2017

    • NewsRoom
    συνέλευση


    Απίστευτα είναι τα στοιχεία που έδωσε στο φως της δημοσιότητας το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του 2017 έχουν κλείσει 14.198 επιχειρήσεις.

    Πάντως, το θετικό στην υπόθεση είναι ότι οι επιχειρήσεις που άνοιξαν, είναι περισσότερες, στην ίδια περίοδο φυσικά, αφού ο αριθμός φτάνει τις 16.479. Βέβαια, μεταξύ εκείνων που έκλεισαν και εκείνων που άνοιξαν, υπάρχουν κάποιες διαφορές.

    Ποιες είναι αυτές; Οι νέες επιχειρήσεις, είναι μικρού μεγέθους, κυρίως, Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία ή ατομικές, που σημαίνει ότι υποβαθμίζεται το τεχνολογικό περιεχόμενο των επιχειρήσεων και υπάρχει εξειδίκευση σε κλάδους εντάσεως εργασίας. Επίσης, δεν ενισχύεται ο εξαγωγικός προσανατολισμός των επιχειρήσεων, με εξαίρεση τον κλάδο του τουρισμού. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων, αν πραγματοποιήσει παρατηρήσεις από το 2012 μέχρι το 2017, το ισοζύγιο σίγουρα είναι αρνητικό.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι και τις 3 Ιουλίου του 2017, οι επιχειρήσεις που έκλεισαν είναι 273.007 και εκείνος που άνοιξαν, 215.947.

    Στην Θεσσαλονίκη υπάρχει χαρακτηριστικό παράδειγμα, αφού μέσα σε οκτώ χρόνια, έκλεισαν 14.180 επιχειρήσεις και άνοιξαν 5.527 9σύμφωνα με στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης).

    Τι φταίει όμως και το ισοζύγιο είναι τόσο αρνητικό; Ένας συνδυασμός πραγμάτων, όπως η συνεχόμενη αύξηση της φορολόγησης αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, τα capital controls, η έλλειψη ρευστότητας κ.α. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για μία επιχείρηση να αντέξει όλα αυτά και μάλιστα συνεχόμενα, κάτι που προκάλεσε πολύ αρνητικό κλίμα και εν τέλει το “κλείσιμο” των επιχειρήσεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τόσο πληρώνουν όσοι δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσλήψεις για μόνιμους και εποχικούς μέσα στον Ιούλιο στο Δημόσιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μ. Λεμπιδάκης: Νέα εξέλιξη στην υπόθεση – Θρίλερ της απαγωγής του επιχειρηματία



    ΣΧΟΛΙΑ