• Business

    «Απαγορευτικό» στις επενδύσεις από τις ξένες φαρμακευτικές εταιρίες προωθεί το υπ. Υγείας

    • NewsRoom


    Συνθήκες αποεπένδυσης στη χώρα δημιουργούν για τον φαρμακευτικό κλάδο τα μέτρα που κατατέθηκαν στη Βουλή το βράδυ του Σαββάτου. Οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν εδώ και καιρό κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς «βλέπουν» το σενάριο της μείωσης των επενδύσεων των πολυεθνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων στη χώρα, να γίνεται πράξη με την ψήφιση των μέτρων.

    «Απαγορευτικό» στα νέα φάρμακα

    «Απαγορευτική» καθίσταται η εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα προωθούμενα μέτρα, για να μπουν στη λίστα θα πρέπει να αποζημιώνονται τουλάχιστον στα δύο τρίτα (2/3) των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κυκλοφορούν. Τα κράτη στα οποία κυκλοφορούν  δεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα και από τα ανωτέρω κράτη που αποζημιώνουν το φάρμακο, τουλάχιστον τα μισά  να περιλαμβάνονται στα κράτη-μέλη που διαθέτουν μηχανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (Αυστρία, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία και η Φινλανδία).

    Μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η επιβάρυνση των φαρμακευτικών εταιριών με ένα επιπλέον 25% κόστος εισόδου στα καινοτόμα φάρμακα (οπότε η συνολική επιβάρυνση θα είναι έως και 60% κάτω από τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης), καθιστώντας οικονομικά ασύμφορη την εισαγωγή τους στη χώρα μας αλλά και με ένα ενοποιημένο rebate (υποχρεωτική έκπτωση), μέχρι 30%, που θα επιφέρει σημαντική αύξηση των ήδη υπαρχουσών εκπτώσεων (rebate) σε ποσοστό άνω του 50%, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τις νέες, αλλά και τις υπάρχουσες θεραπείες.

    Τα μέτρα αυτά θέτουν περιορισμούς στην είσοδο των νέων καινοτόμων φαρμάκων ή και την καθιστούν απαγορευτική, γεγονός που εκτός από τις άμεσες και δυσμενέστατες επιπτώσεις που θα έχουν στους Έλληνες ασθενείς, πλήττουν την υγιή επιχειρηματικότητα, χωρίς όμως να εξασφαλίζουν στέρεα δημοσιονομικά οφέλη. Τέλος, απειλούν τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιριών, απειλώντας τις 86.000 θέσεις εργασίας που στηρίζει άμεσα και έμμεσα ο Κλάδος του Φαρμάκου.

    Σημειώνεται ότι το φάρμακο είναι το δεύτερο σε εξαγωγές βιομηχανικό προϊόν της χώρας, μετά τα πετρελαιοειδή, εξάγοντας σε 141 χώρες, εντός και εκτός ΕΕ  και εισάγοντας από 67. Η συνολική επίδραση του κλάδου στο ΑΕΠ ανέρχεται στα 7,55 δισ. (~4% του ΑΕΠ).

    «Απαγορευτικό» στις κλινικές μελέτες

    Η φαρμακευτική αγορά έχει αρκετές φορές προειδοποιήσει ότι τα νέα μέτρα θα αποτρέψουν την προσέλκυση νέων επενδύσεων ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και στον καινοτόμο τομέα των κλινικών μελετών, επισημαίνοντας ότι σε μια περίοδο που η προσέλκυση νέων επενδύσεων αποτελεί εθνική ανάγκη και θα πρέπει να είναι προτεραιότητα, η εφαρμογή μέτρων, σαν αυτά που προτείνει η Πολιτεία, στέλνει «λάθος ή απαγορευτικά μηνύματα» στους υποψήφιους επενδυτές. Η φαρμακοβιομηχανία επενδύει κάθε χρόνο περίπου 35 δις στην Ευρώπη για κλινικές μελέτες, από τα οποία η Ελλάδα απορροφά μόνο 80 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς αλλά και οικονομολόγους Υγείας, με τα κατάλληλα κίνητρα και λύσεις στο πρόβλημα της  γραφειοκρατίας, το ποσό αυτό θα μπορούσε μέσα σε 1-2  χρόνια να φτάσει τα 200 εκατ. και σε βάθος 10ετίας να ανέλθει στα 2 δις, εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας στη χώρα για τους επιστήμονες που φεύγουν στο εξωτερικό.

    Η θέση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων

    Ο φαρμακευτικός κλάδος έχει ήδη δηλώσει υπέρ των δομικών αλλαγών, για τη βελτίωση της αποδοτικότητας του συστήματος υγείας και την εξοικονόμηση πόρων και κατά τον οριζόντιων, φοροεισπρακτικού χαρακτήρα μέτρων.

    Όσον αφορά στο επόμενο βήμα, σε περίπτωση που τα μέτρα ψηφιστούν, υπενθυμίζεται ότι η Νομική Σύμβουλος του ΣΦΕΕ, κα Δήμητρα Λεμπέση, είχε δηλώσει, με την ανακοίνωση των μέτρων (με τους αρχικούς όρους), ότι ο Σύνδεσμος προτίθεται να προσβάλλει δικαστικά την απόφαση τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, εκφράζοντας μάλιστα ελπίδες για την έκβαση της υπόθεσης.

    «Παρακολουθώντας τη Νομολογία του ΣτΕ, έχουμε διαπιστώσει ότι μετά την ακυρωτική απόφαση της ολομέλειας τον Οκτώβριο του 2016, με την οποία ουσιαστικά είπε “όχι” στα οριζόντια μέτρα όταν κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή, συντελείται μία στροφή. Η απόφαση αυτή είναι ένα θετικό προηγούμενο που μας βοηθάει και είναι από τις λίγες φορές που νομικά αισθανόμαστε δυνατοί», είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο στο mononews.gr η κ. Λεμπέση.

    Ο φαρμακευτικός κλάδος, αναμένει τις υπουργικές αποφάσεις, προκειμένου να αποφασιστεί και να δρομολογηθεί το επόμενο βήμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αγορά Φαρμάκου: Όλες οι αλλαγές του πολυνομοσχεδίου

     



    ΣΧΟΛΙΑ