• Business

    Γιάννης Αλαφούζος: Οι νέες του κινήσεις στην εφοπλιστική σκακιέρα – Όλες οι λεπτομέρειες

    Γιάννης Αλαφούζος

    Γιάννης Αλαφούζος. Μέτοχος Okeanis Eco Tankers


    Η ναυτιλιακή Kyklades Maritime, συμφερόντων της οικογένειας Αλαφούζου, συνεχίζει να επιδίδεται σε μπαράζ πωλήσεων δεξαμενόπλοιων του στόλου της, με το τελευταίο από αυτά να έχει καταλήξει στα χέρια του Ισραηλινού εφοπλιστή Eyal Ofer και στη ναυτιλιακή του, Zodiac Maritime.

    Ειδικότερα, η Kyklades Maritime προχώρησε στην πώληση του δεξαμενόπλοιου μεταφοράς αργού πετρελαίου τύπου aframax Nissos Santorini (χωρητικότητας 115.724-dwt και κατασκευής 2012) από την οποία άντλησε το ποσό των 30,3 εκατ. δολαρίων.

    Σύμφωνα με brokers που επικαλείται η TradeWinds, η πώληση του Nissos Santorini έλαβε χώρα ιδιωτικά, αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε ο δεξαμενισμός του πλοίου, που διήρκεσε πέντε χρόνια. Παράλληλα, πρόκειται για τη δεύτερη εξαγορά της Zodiac μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, καθώς τον Μάιο επέστρεψε στην αγορά των VLCCs έπειτα από πολυετή απουσία, με την προσθήκη του Dalian Venture (χωρητικότητας 296.722-dwt και κατασκευής 2011) για το ποσό των 53,5 εκατ. δολαρίων.

    Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι πρόκειται για το έκτο δεξαμενόπλοιο που πουλάει η ναυτιλιακή της οικογένειας Αλαφούζου από τον Σεπτέμβριο του 2016, με περισσότερα από 130 εκατ. δολάρια να έχουν εισρεύσει στα ταμεία της εξαιτίας των αγοραπωλησιών αυτών. Για την ακρίβεια, τους τελευταίους εννέα μήνες, η Kyklades Maritime έχει πουλήσει τρία δεξαμενόπλοια τύπου suezmax -όλα κατασκευής μεταξύ των ετών 1999-2001- καθώς και δυο aframaxes, τα οποία ωστόσο ήταν σύγχρονα κομμάτια, κατασκευής 2011-2012.

    Από την άλλη, όπως είχε γράψει το mononews.gr, η ναυτιλιακή που ελέγχει η οικογένεια Αλαφούζου, προγραμματίζει τη δυναμική επιστροφή της στις παραγγελίες νεότευκτων, καθώς έχει «στα σκαριά» τεράστιο ναυπηγικό πρόγραμμα που προβλέπει την κατασκευή έως και επτά δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού πετρελαίου τύπου aframax, το κόστος του οποίου μπορεί να αγγίξει και τα 280 εκατ. δολάρια, στην περίπτωση εκείνη που εξασκηθούν και οι δύο options που περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο.

    Η διοίκηση της Kyklades Maritime θα παραγγείλει στα νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία Sungdong Shipbuilding & Marine Engineering -με τα οποία έχει συνεργαστεί επιτυχώς και στο παρελθόν- την κατασκευή των πέντε πρώτων, με το συμβόλαιο να περιλαμβάνει δύο options για την κατασκευή ακόμη δύο όμοιας χωρητικότητας. Η παράδοσή τους στο στόλο της έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2018 έως και τα μέσα του 2019.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: SHIPPING FOCUS: Η νέα κίνηση του Φίλιππου και του Αντώνη Λαιμού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραιτήθηκε από την Aegean Marine ο Ν. Ταβλάριος μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Χατζηπατέρας: Πράσινο φως από τις τράπεζες για τροποποίηση της δανειακής σύμβασης



    ΣΧΟΛΙΑ