• Business

    Χρηματιστήριo: Αλλάζει η διάθεση των traders παρά τα καλά νέα (με Watsa και Εθνική Ασφαλιστική)


    Για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών η ζήτηση για τα μη τραπεζικά blue chips κάλυψε εν μέρει τις πιέσεις που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να υποχωρήσει μόνο οριακά – ωστόσο, είναι φανερό πως το κλίμα στην αγορά δεν είναι ιδιαίτερα καλό.

    Και πώς να είναι, όταν μετά την “κρυάδα” του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όπου πολλοί επενδυτές περίμεναν έστω μία θετική ένδειξη για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, η οποία δεν ήρθε ποτέ, οι εξελίξεις βαίνουν ολοένα και χειρότερες: η διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για το χρέος συνεχίζεται, ενώ η “συμβιβαστική” πρόταση που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα θα βύθιζε τη χώρα μας σε λιτότητα για πάνω από 40 χρόνια ακόμα. Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα στο εξωτερικό κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο να μη λάβει εγκαίρως η Ελλάδα τη δόση του ESM, με την οποία πρέπει να καλυφθούν οι λήξεις ομολόγων του Ιουλίου, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχία στην αγορά, παρά τις διαψεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

    Πάντως, είναι θετικό το γεγονός ότι παρά τις αρνητικές εξελίξεις, με τον Μάριο Ντράγκι να ρίχνει τη Δευτέρα “πόρτα” στις ελληνικές προσδοκίες για παρέμβαση της ΕΚΤ ώστε να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η αγορά παραμένει ψύχραιμη, αποφεύγοντας τις σπασμωδικές κινήσεις. Ακόμα και οι τράπεζες, που έχουν υποστεί απώλειες το τελευταίο διάστημα, δεν επηρεάζονται δραματικά από τις εξελίξεις, και είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η Alpha Bank όσο και η Εθνική Τράπεζα παραμένουν σε τιμές υψηλότερες από αυτές της τελευταίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τους.

    Σε αυτή τη σταθεροποίηση πιθανόν να διαδραμάτισε κάποιο ρόλο η επίσκεψη του μεγαλοεπενδυτή Prem Watsa στην Ελλάδα και τα θετικά του λόγια για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ μία ακόμα σημαντική εξέλιξη έφερε στο φως το mononews.gr, αποκαλύπτοντας την επικείμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην κοινοπραξία της Calamos-ΕΧΙΝ η οποία είναι αισθητά υψηλότερη από αυτή της κινεζικής FOSUN.

    Πάντως, η γενική αίσθηση που επικρατεί στην αγορά είναι ότι δεν θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα ραγδαίες μεταβολές στο Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, όντας επιφυλακτικοί, αλλά και συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι εν τέλει το “καλό” σενάριο θα είναι αυτό που θα επικρατήσει, και όταν γίνει αυτό, τότε θα κινηθεί και ανοδικά η χρηματιστηριακή αγορά, απελευθερώνοντας τους “μαγκωμένους” για την ώρα επενδυτές. Ορόσημο στη μελλοντική πορεία του Χρηματιστηρίου θα αποτελέσει αναμφίβολα το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, αν και είναι πιθανό να υπάρξουν και νωρίτερα ανακατατάξεις, ανάλογα με τις ενδείξεις που θα καταγραφούν πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και το αν αυτές θα δείχνουν προς συμφωνία ή προς νέο αδιέξοδο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σοκ: Ελεύθερο το λαθρεμπόριο καυσίμων λόγω διακοπής μπόνους στους υπαλλήλους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δήμος Βερούκας (ΒΑΖΑΑR): Νέες επενδύσεις με σύνθημα «τιμές χονδρικής για όλους»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο πόλεμος του ΔΟΛ: Σαββίδης και Μαρινάκης δίνουν εκατομμύρια για Νέα, Βήμα και Mega



    ΣΧΟΛΙΑ