• Business

    Νέα προσφυγή του δήμου Αλίμου για τα όρια στην επένδυση του Ελληνικού – Aπορρίφθηκε η πρώτη του για τον Φορέα Kοινοχρήστων


    Απορρίφθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από το ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε ο δήμος Αλίμου κατά του ειδικού Φορέα για τη διαχείριση και λειτουργία όλων των κοινόχρηστων χώρων στο Ελληνικό, η οποία είχε συζητηθεί στο ανώτατο δικαστήριο στις 06.12.2019.

    Το ΣτΕ απεφάνθη ότι δεν τίθεται αντισυνταγματικότητας του Φορέα που θα είναι επιφορτισμένος με τις αναγκαίες εξουσίες για τη διαχείριση και λειτουργία όλων των κοινόχρηστων χώρων, υποδομών, έργων και εξοπλισμού εντός του Ακινήτου και την αποκλειστική είσπραξη και διαχείριση οποιωνδήποτε ανταποδοτικών τελών και ανάλογων χρεώσεων. Ο Φορέας ιδρύθηκε με τον ν. 4549/2018 και στη συνέχεια τα αρμόδια υπουργεία εξέδωσαν τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του φορέα (ΚΥΑ 52247/28.09.2018) και τον Κανονισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του (ΚΥΑ 52245/29.09.2018).

    Η δημιουργία του Φορέα αφορά τη διοικητική ωρίμανση του ακινήτου και είναι μια από τις αναβλητικές αιρέσεις προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση μεταβίβασης των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ στην οποία θα μεταφερθεί η έκταση των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου και η οποία σήμερα «μοιράζεται» ανισομερώς σε τρεις διαφορετικούς Δήμους (Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού – Αργυρούπολης).

    Στους κοινόχρηστους χώρους της ανάπτυξης στο Ελληνικό περιλαμβάνεται το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής των 2.000 στρεμμάτων. Ο επενδυτής, η Lamda Development, θα αναλάβει τόσο τη συντήρηση όσο και την ασφάλεια αυτού, όπως και τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευσή του, εξασφαλίζοντας ότι θα διατηρείται ανοιχτό στο κοινό.

    Ωστόσο, όπως φαίνεται οι προσφυγές κατά των πράξεων που αφορούν την επένδυση στο Ελληνικό δεν έχουν τέλος, χωρίς πάντως, μέχρι στιγμής, καμία να έχει γίνει δεκτή από το ΣτΕ. Ο δήμος Αλίμου προσέφυγε ξανά ΣτΕ αυτή τη φορά για τα όρια της επένδυσης (ή τα όρια του οικοπέδου που μεταβιβάζεται). Η αμφισβητούμενη από αυτόν περιοχή είναι περί τα 2,7 στρέμματα, σε σημείο που συνορεύει ο προσφεύγον δήμος με τον δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες η προσφυγή αφορά τη διαμόρφωση του οικοπέδου που έχει κάνει η Ελληνικό Κτηματολόγιο (ο φορέας του Κτηματολογίου) λαμβάνοντας υπόψη τις απαλλοτριώσεις που είχαν γίνει προκειμένου να κατασκευαστεί το αεροδρόμιο, και έπειτα από σχετικό αίτημα της Ελληνικό ΑΕ, ώστε να γίνει δυνατή η μεταβίβαση του ακινήτου. Η προσφυγή στρέφεται και κατά της σχετικής απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα όρια της επένδυσης και έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί στις αρχές Ιουνίου.



    ΣΧΟΛΙΑ