• Business

    Mytilineos: Τι σημαίνει για την εταιρεία η είσοδος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos


    Ο κύβος ερρίφθη και η Mytilineos βρίσκεται πλέον στον δρόμο για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ανοίγοντας τα ελληνικά φτερά της για μια μεγάλη κεφαλαιαγορά, όπως αντιστοιχεί σε μια εταιρεία του μεγέθους και των προοπτικών της.

    Το ελληνικό success story, που καταφέρνει να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς παρά τα μεγάλα μεγέθη του, σημειώνοντας κάθε χρόνο ρεκόρ κερδών, με δομή και δραστηριότητες αλληλοσυμπληρούμενες που αντισταθμίζονται μεταξύ τους, και έχει παρουσία στο εξωτερικό αναπτύσσοντας και αναλαμβάνοντας εξειδικευμένα  έργα, έχει κερδίσει  ήδη την εμπιστοσύνη των διεθνών  αγορών, επενδυτών  και πελατών του.

    Με μια θέση στον FTSE 100 του Λονδίνου, στόχος της εταιρείας  είναι να ξεκλειδώσει περαιτέρω την αξία της και να βγει κι άλλο μπροστά, αυξάνοντας την ορατότητά της στους επενδυτές από όλο τον κόσμο. Βάζει τις βάσεις για το μέλλον ανεβάζοντας κι άλλο τον πήχη. Και ταυτόχρονα, διατηρεί την παρουσία της στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, κάτι που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της.

    Τα χαρακτηριστικά της εταιρείας, που έχει παρουσία σε 5 ηπείρους με 280 projects διατηρώντας σταθερά ανοδικά τα μεγέθη της, την κατατάσσουν ήδη μεταξύ των εταιρειών του FTS 100.

    Με την επίσημη ένταξή της στο Χρηματιστήριο το Λονδίνου όμως, θα εξασφαλίσει νέα σημαντικά πλεονεκτήματα, και πολλαπλάσιες δυνατότητες να υλοποιήσει τα νέα σχέδια ανάπτυξής της. Ανήκοντας στην ομάδα των ισχυρότερων εταιρειών στον κόσμο, ενισχύει το κύρος της και αποκτά πρόσβαση σε μια μεγάλη δεξαμενή κεφαλαίων. Και γίνεται ο καλύτερος πρεσβευτής του ελληνικού επιχειρείν αποδεικνύοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε μια νέα εποχή.

    Η εταιρεία εξάλλου όπως ανακοίνωσε επιδιώκει να ενδυναμώσει περαιτέρω το ήδη ευρύ διεθνές βεληνεκές της καθώς και την ήδη δυνατή εγχώρια θέση της και «δεσμεύεται για περαιτέρω διεθνή ανάπτυξη, αξιοποιώντας την παγιωμένη και διαφοροποιημένη γεωγραφικά παρουσία της και στηριζόμενη πάντα στην Ελληνική της κληρονομιά, την εφευρετικότητα και το επιχειρηματικό της πνεύμα, στo πλαίσιo ενός ισχυρού περιβάλλοντος εταιρικής διακυβέρνησης».

    Εξάγουμε success story

    Η Mytilineos δεν είναι μόνο η εταιρεία που αποτελεί περισσότερο από 3% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και περίπου το 3% των ελληνικών εξαγωγών, με 6.500 εργαζόμενους, σε περισσότερες από 4χώρες, περισσότερους από 10.000 προμηθευτές, και 2,35 δισ. ευρώ κοινωνικό προϊόν.

    Συνδυάζοντας τη μακρόπνοη στρατηγική με την υπεύθυνη διαχείριση και με καθετοποιημένο και οριζοντιοποιημένο ολοκληρωμένο επιχειρηματικό μοντέλο, καταφέρνει να πρωτοστατεί στους τομείς που δραστηριοποιείται και να ανταγωνίζεται με επιτυχία διεθνείς κολοσσούς,  αποτελώντας   διαφήμιση για την Ελλάδα και την ελληνική επιχειρηματικότητα.

    Και αυτό το κάνει εξασφαλίζοντας υπεραξίες από τον τρόπο που συνδυάζει τις δραστηριότητές της, την παραγωγή  ενέργειας με τη βιομηχανία, την εμπορία φυσικού αερίου με την παραγωγή ενέργειας, την κατασκευή ενεργειακών έργων με την επέκταση στις ΑΠΕ, την παραγωγή βωξίτη με την παραγωγή αλουμινίου και την εξαγωγή κρίσιμων μετάλλων.

    Μερίμνησε νωρίς ώστε να βρίσκεται σήμερα στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης ως κορυφαίο ολοκληρωμένο πράσινο utility με διεθνή παρουσία και έχει καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς στον χώρο της ανταγωνιστικής πράσινης μεταλλουργίας.

    Δε διστάζει να επενδύει και να προχωρεί σε εξαγορές, προσέχοντας πάντα τους χρηματοοικονομικούς δείκτες και την αποδοτικότητά της,  ώστε η ανάπτυξή της να συνοδεύεται από μεγάλη κερδοφορία.

    Το αποτέλεσμα είναι η μετοχή της να κρατά σταθερά τη σύσταση υπεραπόδοσης έναντι της αγοράς (overweight), με άψογο ιστορικό σταθερά υψηλών επιπέδων ανάπτυξης και με σταθερή την προτίμηση των μετόχων της.

    Χρονιά ρεκόρ το 2024

    Έχοντας σταθερά και επανειλημμένως υπερβεί τους μεσοπρόθεσμους αλλά και τους στρατηγικούς της στόχους,  ο όμιλος ανακοίνωσε αύξηση κερδών και στο πρώτο τρίμηνο του 2024 με  καθαρά κέρδη α’ τριμήνου ύψους 158 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 10% σε ετήσια βάση και πάνω από την εκτίμησή της για 148 εκατ. ευρώ.

    Τα EBITDA του ομίλου ανήλθαν σε 252 εκατ. ευρώ έναντι 225 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (+12% σε ετήσια βάση) και πάνω από την πρόβλεψή της (236 εκατ. ευρώ).

    Η υπερκάλυψη οφείλεται κυρίως στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος συνεισέφερε EBITDA ύψους 184 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησής της (168 εκατ. ευρώ), λόγω της ισχυρής δυναμικής των Μ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων), καθώς και της συνεισφοράς του νέου εργοστασίου ενέργειας CCGT.

    Ο καθαρός δανεισμός, σε προσαρμοσμένη βάση, ανήλθε σε 1,59 δισ. ευρώ (εξαιρουμένου του χρέους μη αναγωγής ύψους 0,6 δισ. ευρώ) με τον προσαρμοσμένο καθαρό δανεισμό προς EBITDA να διαμορφώνεται σε περίπου 1,6 φορές.

    Διαβάστε επίσης:

    Αναλυτές για Mytilineos: H πρώτη ανάγνωση για τα αποτελέσματα και το dual listing

    Citi για Mytilineos: Παραμένουμε αγοραστές στη μετοχή μετά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου

    NBG Securities για ΕΧΑΕ: Κλειδί η επανένταξή τους στους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών – Αγοράστε τη μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ