• ΑΓΟΡΕΣ

    Αναλυτές για Mytilineos: H πρώτη ανάγνωση για τα αποτελέσματα και το dual listing

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της MytilineosΕυάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos


    Ξεκάθαρα πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς και των αναλυτών είναι οι ανακοινώσεις για τις οικονομικές επιδόσεις του πρώτου τριμήνου για τη φετινή χρήση του ομίλου της Mytilineos, ενώ αναπόφευκτα το ενδιαφέρον στρέφεται στην απόφαση του Ομίλου να προχωρήσει σε παράλληλη εισαγωγή της μετοχής της σε κάποιο χρηματιστήριο στο εξωτερικό, πιθανότατα στην αγορά του Λονδίνου.

    Η Optima Bank στην πρώτη ανάγνωσή της επί των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου επισημαίνει ότι οι επιδόσεις είναι ισχυρές παρά την αδύναμη εποχικότητα, ενώ τα αποτελέσματα σε γενικές γραμμές συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις της.

    Ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 1.143 εκατ. ευρώ (-16%% σε ετήσια βάση με κανονικοποιημένες τιμές ενέργειας, +3% έναντι της Optima), τα EBITDA στα 252 εκατ. ευρώ (+12% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Optima και το consensus) και τα καθαρά κέρδη στα 158 εκατ. ευρώ (+10% σε ετήσια βάση, 5% πάνω από την Optima).

    Όσον αφορά τον καθαρό δανεισμό διαμορφώθηκε σε 2,2 δισ. ευρώ, που συνεπάγεται καθαρό δανεισμό προς EBITDA στις 2,1 φορές (1,6 φορές με προσαρμογή για χρέος χωρίς αναγωγή).

    Η Mytilineos επιβεβαιώνει επίσημα τη διερεύνηση πιθανής διπλής εισαγωγής στο London Stock Exchange (LSE) τους επόμενους 12-18 μήνες, λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα και πιο διαφοροποιημένη γεωγραφική της παρουσία και με στόχο να προσφέρει αυξημένη ρευστότητα στους επενδυτές της.

    Ανεξάρτητα από την έκβαση αυτής της στρατηγικής αναθεώρησης, η εταιρεία θα διατηρήσει επίσης την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου είναι εισηγμένη από το 1995. H τιμή στόχος είναι τα 49 ευρώ ανά μετοχή και η σύσταση είναι ‘buy’.

    Η Euroxx Χρηματιστηριακή από την πλευρά της επισημαίνει ότι ο όμιλος ανακοίνωσε καθαρά κέρδη α’ τριμήνου ύψους 158 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 10% σε ετήσια βάση και πάνω από την εκτίμησή της για 148 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA του ομίλου ανήλθαν σε 252 εκατ. ευρώ έναντι 225 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (+12% σε ετήσια βάση) και πάνω από την πρόβλεψή της (236 εκατ. ευρώ).

    Η υπερκάλυψη οφείλεται κυρίως στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος συνεισέφερε EBITDA ύψους 184 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησής της (168 εκατ. ευρώ), λόγω της ισχυρής δυναμικής των Μ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων), καθώς και της συνεισφοράς του νέου εργοστασίου ενέργειας CCGT. Ο καθαρός δανεισμός, σε προσαρμοσμένη βάση, ανήλθε σε 1,59 δισ. ευρώ (εξαιρουμένου του χρέους μη αναγωγής ύψους 0,6 δισ. ευρώ) με τον προσαρμοσμένο καθαρό δανεισμό προς EBITDA να διαμορφώνεται σε περίπου 1,6 φορές.

    Ο Όμιλος ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εντός των επόμενων 12-18 μηνών, αλλά επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του στην ελληνική οικονομία, με την προσδοκία να διατηρήσει την εισαγωγή της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    H Eurobank Equities επισημαίνει από την πλευρά της ότι τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου επιβεβαιώνουν ένα ισχυρό ξεκίνημα στο έτος, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 252 εκατ. ευρώ (+12% σε ετήσια βάση, +5% έναντι των εκτιμήσεών της), παρά τα κατά 16% χαμηλότερα έσοδα λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας και αλουμινίου.

    Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση στα 158 εκατ. ευρώ και μεταφράζονται σε κέρδη ανά μετοχή σε 1,14 ευρώ. Το α’ τρίμηνο του Μυτιληναίου στηρίζει πλήρως το έτος, με τον όμιλο να βρίσκεται σε τροχιά για μια ακόμη χρονιά ρεκόρ από πλευράς κερδών.

    Η Pantelakis Securities επισημαίνει ότι τα κέρδη του α’ τριμήνου ξεπερνούν ελαφρώς τις προσδοκίες και ο όμιλος πλέον ‘βλέπει’ την εισαγωγή στο LSE. Τα EBITDA του α’ τριμήνου αυξήθηκαν κατά 12% ελαφρώς υψηλότερα των προσδοκιών και διαμορφώθηκαν σε 252 εκατ. ευρώ, λόγω των ισχυρών επιδόσεων στον τομέα της ενέργειας.

    Η διοίκηση επιβεβαιώνει ότι στοχεύει σε παράλληλη εισαγωγή στο LSE. Η μετοχή παραμένει σε σύσταση υπεραπόδοσης έναντι της αγοράς (overweight), με άψογο ιστορικό σταθερά υψηλών επιπέδων ανάπτυξης, χάρη στο καθετοποιημένο και οριζοντιοποιημένο ολοκληρωμένο επιχειρηματικό μοντέλο. Η τιμή στόχος είναι τα 46 ευρώ ανά μετοχή.

    Η επενδυτική τράπεζα ΑΧΙΑ επισημαίνει ότι η Mytilineos ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο, αναφέροντας μείωση του κύκλου εργασιών κατά 16% σε ετήσια βάση σε 1,143 δισ. ευρώ, αύξηση του EBITDA κατά 12% σε ετήσια βάση σε 252 εκατ. ευρώ και αύξηση των καθαρών κερδών μετά από μειοψηφίες κατά 10% σε ετήσια βάση σε 158 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής της σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

    Η Alpha Finance εξηγεί ότι ο όμιλος Mytilineos ανακοίνωσε σήμερα τα βασικά μεγέθη για το α’ τρίμηνο τα οποία κινήθηκαν πάνω από τις εκτιμήσεις της.

    Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 1,143 δισ. ευρώ (AFe €1,12 δισ.) και τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 252 εκατ. ευρώ (AFe €228 εκατ.), με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 158 εκατ. ευρώ (+10% σε ετήσια βάση). Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός της ανήλθε σε 1,592 δισ. ευρώ, υποδηλώνοντας έναν δείκτη μόχλευσης 1,6 φορές.

    Σε άλλα νέα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την εξέταση και αξιολόγηση των στρατηγικών επιλογών της, εξετάζοντας το ενδεχόμενο εισαγωγής της σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εντός των επόμενων 12-18 μηνών. Όπως τονίζει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, παραμένει προσηλωμένη στη συμβολή της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία και αναμένει να διατηρήσει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    H NBG Securities εκτιμά ότι η ενημέρωση της Mytilineos για το α’ τρίμηνο παρέχει εμπιστοσύνη στις θετικές προοπτικές της.

    Πιο αναλυτικά, μετά την επιτυχή μετάβαση των αποτελεσμάτων της στο επόμενο επίπεδο το 2023 (παρά τις προκλήσεις), οι επιτυχημένες πρωτοβουλίες της διοίκησης (π.χ. ενέργειες αντιστάθμισης κινδύνου στη μεταλλουργία, η μεταστροφή του Αλουμινίου της Ελλάδος στην Protergia από τη ΔΕΗ) και οι νέες επενδύσεις (νέα μονάδα CCGT 826MW, επέκταση ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό), επιτρέπουν στον όμιλο να παραμείνει σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά (με τις πωλήσεις, τα EBITDA και τα EPS του ομίλου να εμφανίζονται με CAGRs 13%, 9% και 8% το 2023-2026 αντίστοιχα, βάσει των εκτιμήσεών της).

    “Αναμένουμε συνολικά θετικές προοπτικές για το 2024 λόγω: α) της ανάπτυξης τόσο του ελληνικού όσο και του διεθνούς χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, ιδίως μετά την πρόσφατη στρατηγική με τη ΔΕΗ, β) τη συνεισφορά στην κερδοφορία του νέου υψηλής απόδοσης CCGT των 826MW, γ) την ενισχυμένη κερδοφορία της Protergia, η οποία συνεχίζει να αυξάνει την πελατειακή της βάση και να αναπτύσσεται τόσο οργανικά όσο και μέσω νέων εξαγορών, και δ) την αυξημένη κερδοφορία της μεταλλουργίας, αποτέλεσμα των κατάλληλων ενεργειών αντιστάθμισης κινδύνων με παράλληλη διατήρηση ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής και ηλεκτρικής ενέργεια.

    Επιπλέον, η πρόσφατη απαγόρευση του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στο εμπόριο ρωσικών μετάλλων καθώς και η απαίτηση των ΗΠΑ για τριπλασιασμό των δασμών στα κινεζικά μέταλλα έχουν θετικές επιπτώσεις στις τιμές (και τα ασφάλιστρα) του αλουμινίου.

    Τέλος, η Βeta Χρηματιστηριακή εκτιμά ως εντυπωσιακά τα καθαρά κέρδη που ανακοινώθηκαν και ανήλθαν σε 158 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 10,5% σε σχέση με πέρυσι, ακολουθώντας την τάση του EBITDA.

    Πρόκειται για την υψηλότερη ανάγνωση αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου στην ιστορία του ομίλου. Οι επιδόσεις ρεκόρ προήλθαν κυρίως από τις ΑΠΕ, υποστηριζόμενες τόσο από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ενισχύθηκε από τη λειτουργία του νέου CCGT ισχύος 826MW, όσο και από τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του τομέα μετάλλων.

    Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο όμιλος ανακοίνωσε επίσημα ότι αξιολογεί τη διπλή εισαγωγή στο χρηματιστήριο τους επόμενους 12-18 μήνες, ενδεχομένως στο LSE. Συνολικά είναι ένα καλό ξεκίνημα που υποστηρίζει επίπεδα EBITDA της τάξης των 1,05 – 1,1 δισ. ευρώ, ενώ ο όμιλος διαπραγματεύεται με δείκτη EV/EBITDA στις 6,3 φορές και με δείκτη Ρ/Ε στις 8,8 φορές.

    Διαβάστε επίσης:

    Pantelakis Securities για Σαράντης: Ξεκίνησε δυνατά τη χρονιά – Ο θετικός ρόλος της Stella Pack

    Mytilineos: Σε 12 – 18 μήνες η εισαγωγή στον FTSE 100 του Λονδίνου – Dual listing της μετοχής

    Mytilineos: Παραμένει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης – Αυξημένα κατά 12% τα EBITDA στο α’ τρίμηνο του 2024



    ΣΧΟΛΙΑ