• Business

    Citi για Mytilineos: Παραμένουμε αγοραστές στη μετοχή μετά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos


    Η Citi και ο αναλυτής Krishan Agarwal εκτιμούν ότι ο όμιλος Mytilineos ανακοίνωσε ένα σταθερό σύνολο αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο φέτος, με τα EBITDA του ομίλου στα 250 εκατ. ευρώ, 2% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του consensus στο Bloomberg.

    «Τα κέρδη υπερέβησαν τις προσδοκίες για το τρίμηνο, ενώ οι προοπτικές για τα υπόλοιπα τρίμηνα σε όλες τις επιχειρήσεις φαίνονται καλύτερες. Ο καθαρός δανεισμός στο τρίμηνο στα 1,6 δισ. ευρώ μειώθηκε από τα 1,9 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις προσδοκίες μας και υποδηλώνοντας καλύτερη από την αναμενόμενη εξέλιξη των ταμειακών ροών (ενδεχομένως και στο κεφάλαιο κίνησης). Βλέπουμε τη δυνατότητα αναθεώρησης των consensus κερδών ανοδικά, δεδομένων των ισχυρών επιδόσεων στον τομέα της ενέργειας και των βελτιωμένων προοπτικών για τον τομέα του μετάλλου. Παραμένουμε αγοραστές της μετοχής με τιμή στόχο τα 46 ευρώ ανά μετοχή και ανοδικό περιθώριο 20% από τα τρέχοντα επίπεδα», εξηγεί ο Agarwal.

    Οι δραστηριότητες μετάλλων και ενέργειας συνέβαλαν εξίσου στα αποτελέσματα του τριμήνου, με τις δραστηριότητες μετάλλων να σημειώνουν κέρδη κατά 8% έναντι των προσδοκιών μας, ενώ η ετήσια αύξηση των δραστηριοτήτων ενέργειας ανήλθε σε 23%. Το σημαντικότερο σημείο ήταν η ελληνική παραγωγή ενέργειας που ξεπέρασε τις προσδοκίες της Citi κατά 40 %, σημειώνοντας αύξηση σε τριμηνιαία βάση παρά τη δυσμενή εποχικότητα.

    Οι νέες μονάδες CCGT συνεισέφεραν το 50% περίπου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο τρίμηνο. Η εταιρεία επιτάχυνε την αύξηση του μεριδίου αγοράς της στην ελληνική λιανική προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με μερίδιο άνω του 17% στο τέλος του α’ τριμήνου, πάνω από τις προσδοκίες της τράπεζας για μερίδιο αγοράς 15% στο τέλος του 2024. Η επιχείρηση μετάλλων βλέπει πολλαπλές ανοδικές τάσεις στην αγορά που υποστηρίζουν τις προοπτικές.

    Ο όμιλος της Mytilineos έχει καθοδηγήσει για προοδευτικά υψηλότερα EBITDA, υποδηλώνοντας πιθανές αναβαθμίσεις στο consensus του 2024 για τα EBITDA, κατά την άποψη της Citi.

    Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδει πριν από τις τάσεις της αγοράς

    Παρά τη δυσμενή εποχικότητα της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το α’ τρίμηνο, η ελληνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας αυξήθηκε κατά 21% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση οφείλεται στην αύξηση της λειτουργίας του νέου CCGT, το οποίο συνεισέφερε περίπου το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου κατά το τρίμηνο.

    «Σημειώνουμε ότι ο υψηλότερος βαθμός απόδοσης των νέων CCGT είναι θετικός για την κερδοφορία της δραστηριότητας στην ηλεκτροπαραγωγή. Δεύτερον, η επιχείρηση λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας κατέγραψε μερίδιο αγοράς άνω του 17% στο τρίμηνο, οδηγώντας την εταιρεία να στοχεύει πλέον σε μερίδιο αγοράς 25% στην ελληνική αγορά. Η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκεται σε καλό δρόμο, με τη σημαντική εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων. Νωρίτερα μέσα στο μήνα, ανακοινώθηκε συμφωνία εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων για τα 2GW με τη ΔΕΗ, η οποία ενισχύει την ορατότητα των κερδών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», εξηγεί ο Agarwal.

    Τα 70 εκατ. ευρώ EBITDA για τη δραστηριότητα μετάλλων είναι 8% πάνω από τις προσδοκίες της Citi και βλέπει τη δυνατότητα για τη δραστηριότητα μετάλλων να συνεχίσει να αποδίδει καλύτερα κέρδη στο υπόλοιπο του έτους. Οι τιμές spot για την αλουμίνα και το αλουμίνιο έχουν αυξηθεί, ενώ τα ασφάλιστρα για τα billet έχουν επίσης αυξηθεί λόγω των περικοπών παραγωγής στην Ευρώπη και της διαταραχής του εφοδιασμού στις κύριες αγορές εισαγωγής. Η εταιρεία έχει αντισταθμίσει προληπτικά την έκθεσή της με ελκυστική αντιστάθμιση συναλλαγματικών ισοτιμιών ως πρόσθετη ελκυστικότητα για καλύτερη ορατότητα στα κέρδη, καταλήγει η αμερικανική τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης:

    Mytilineos: Σε 12 – 18 μηνών η εισαγωγή στον FTSE 100 του Λονδίνου – Dual listing της μετοχής

    Mytilineos: Παραμένει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης – Αυξημένα κατά 12% τα EBITDA στο α’ τρίμηνο του 2024

    Χρηματιστήριο: Όλα τα βλέμματα στον Μυτιληναίο, deals και αποτελέσματα δημιουργούν νέες προϋποθέσεις ανόδου



    ΣΧΟΛΙΑ