• Business

    Mytilineos: Σχέδια διεθνούς ανάπτυξης στην παραγωγή υδρογόνου- Οι υπεραξίες

    Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Την είσοδό του σε μια νέα πολλά υποσχόμενη και δυναμική αγορά, που μπορεί να αποδειχθεί game changer, πραγματοποίησε η Mytilineos,  me τη συμφωνία με την ιταλική NextChem με στόχο την κατασκευή μονάδας “πράσινου” υδρογόνου, μέσω ηλεκτρόλυσης, στην Ιταλία. Βάσει της Συμφωνίας, ο Τομέας RSD της MYTILINEOS θα αξιοποιήσει την εξειδίκευση της NextChem και του Ομίλου Maire στις τεχνολογίες υδρογόνου, για να αναπτυχθεί στον εν λόγω τομέα.

    Ταυτόχρονα λίγες ημέρες πριν, ο όμιλος ανακοίνωσε τη συνεργασία του με την εταιρεία τεχνολογίας Selcoms-i που δραστηριοποιείται στον τομέα των εναλλακτικών καυσίμων (βιολογικά καύσιμα / βιώσιμα συμπληρώματα καυσίμων). Οι δύο αυτές κινήσεις δείχνουν ότι η Mytilineos μπαίνει δυναμικά στις νέες αγορές της ενεργειακής μετάβασης, μια εποχή που αλλάζει τα πάντα και δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης.

    Η ενεργειακή μετάβαση έριξε τα τείχη που χώρισαν τις διαφορετικές μορφές ενέργειας (ορυκτά καύσιμα και παραγωγή ενέργειας) και όπως τα διυλιστήρια μπαίνουν στις ΑΠΕ, και οι παραδοσιακά ενεργειακοί όμιλο εισέρχονται στα πράσινα καινοτόμα καύσιμα, όπως τα βιοκαύσιμα και το υδρογόνο.

    Και πλέον η αγορά είναι διεθνής, όπως και ο ανταγωνισμός στην καινοτομία. Οι όμιλοι που θα κινηθούν γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά θα κερδίσουν στην νέα οικονομία του υδρογόνου και γι αυτό τα σχέδια του ομίλου για την παραγωγή υδρογόνου στοχεύουν στη διεθνή σκακιέρα.

    Γι αυτό και ο όμιλος είναι έτοιμος να εφαρμόσει διεθνώς όπου έχει ΑΠΕ το νέο επιχειρηματικό μοντέλο, που δημιουργεί σε συνεργασία με τη NextChem. Σημειώνεται ότι η NextChem διαθέτει τέσσερις τεχνολογικές λύσεις για την παραγωγή υδρογόνου, με διαφορετικά επίπεδα έντασης άνθρακα και στοχεύει στη δημιουργία ολοκληρωμένων πλατφορμών με μονάδες παραγωγής ενέργειας με σκοπό την ενεργειακή μετάβαση.

    Αυτή η συνεργασία, για την ελληνική εταιρεία αποτελεί μόνο την αρχή καθώς σύντομα σκοπεύει να επεκτείνει την πρακτική αυτή και σε άλλες φωτοβολταϊκές μονάδες. Η νέα αυτή αγορά στην οποία επεκτείνεται ο όμιλος έχει μεγάλες προοπτικές και δημιουργεί νέες σημαντικές υπεραξίες.

    Το υδρογόνο, θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στον  ενεργειακό μετασχηματισμό και την απανθρακοποίηση της οικονομίας, και η παραγωγή του αποτελεί πλέον κεντρικό στόχο  κάθε μεγάλου ενεργειακού ομίλου που διεκδικεί παρουσία στην ενεργειακή αγορά του μέλλοντος. Ταυτόχρονα συμβάλλει τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των ενεργειακών ομίλων, δημιουργώντας και έτσι σημαντική υπεραξία σε αυτούς.

    Η χρήση του υδρογόνου ως ενεργειακό καύσιμο θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και αποτελεί μεγάλη ευκαιρία τόσο για τους ομίλους που θα δραστηριοποιηθούν με επιτυχία στη νέα αυτή αγορά όσο και για τις εθνικές οικονομίες που γρήγορα θα προετοιμαστούν ώστε να το υιοθετήσουν.

    Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

    Η MYTILINEOS μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), και η NextChem, θυγατρική του ομίλου Maire Tecnimont S.p.A., υπέγραψαν σήμερα συμφωνία που δρομολογεί τις απαραίτητες μελέτες και διαδικασίες για την κατασκευή μονάδας “πράσινου” υδρογόνου, μέσω ηλεκτρόλυσης, στην Ιταλία.

    Η MYTILINEOS, μέσω του Τομέα RSD, κατέχει ηγετική θέση στην ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών και υβριδικών έργων μεγάλης κλίμακας, και στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 1 GW. Η NextChem, θυγατρική της Maire Tecnimont, δραστηριοποιείται στον τομέα “πράσινης” χημείας και “πράσινων” τεχνολογιών για την ενεργειακή μετάβαση.

    Ο Pierroberto Folgiero, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Tecnimont και NextChem, σχολίασε: “Η NextChem είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη “πράσινης” οικονομίας με βάση το υδρογόνο: έχουμε στο χαρτοφυλάκιό μας τέσσερις τεχνολογικές λύσεις για την παραγωγή υδρογόνου, με διαφορετικά επίπεδα έντασης άνθρακα. Μεταξύ αυτών, το “πράσινο” υδρογόνο είναι το πιο φιλόδοξο από οικονομική και περιβαλλοντική άποψη και εργαζόμαστε ήδη πάνω σε αυτό, τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό. Η εν λόγω συνεργασία με τη MYTILINEOS είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα και μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε τα οφέλη μιας προσέγγισης, η οποία στοχεύει στη δημιουργία ολοκληρωμένων πλατφορμών με μονάδες παραγωγής ενέργειας με σκοπό την ενεργειακή μετάβαση”.

    Ο Νίκος Παπαπέτρου, Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), δήλωσε: “Η Ιταλία αποτελεί μία από τις βασικές μας αγορές στην Ευρώπη και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ξεκινάμε την ανάπτυξη του πρώτου μας πιλοτικού έργου “πράσινου” υδρογόνου στη χώρα, σε συνεργασία με την NextChem. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο σε όλες τις χώρες όπου αναπτύσσουμε ΑΠΕ αυτήν τη στιγμή. Έχουμε το προνόμιο να συμβάλουμε στη στρατηγική παραγωγής ενέργειας “πράσινου” υδρογόνου, που έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένας από τους κύριους πυλώνες της ενεργειακής εξέλιξης. Η προώθηση της ανάπτυξης του “πράσινου” υδρογόνου αποτελεί απτή απόδειξη της δέσμευσής μας να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση και την απολιγνιτοποίηση”.

    Η ανάπτυξη της ικανότητας της μονάδας, όσον αφορά στην παραγωγή “πράσινου” υδρογόνου, αποτελεί βασική προτεραιότητα, τόσο για την Ιταλία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να συμβάλει στους ευρωπαϊκούς στόχους σχετικά με το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα και να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση σε αστικούς και βιομηχανικούς τομείς.

    Maire Tecnimont S.p.A.

    Η Maire Tecnimont S.p.A. είναι εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, επικεφαλής ενός βιομηχανικού ομίλου, ο οποίος ηγείται της παγκόσμιας αγοράς μετατροπής φυσικών πόρων (μηχανολογική μονάδα κατάντη πετρελαίου και φυσικού αερίου με τεχνολογική και εκτελεστική εξειδίκευση). Η θυγατρική της, NextChem, δραστηριοποιείται στον τομέα των “πράσινων” χημικών και τεχνολογιών για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης. Ο Όμιλος Maire Tecnimont δραστηριοποιείται σε περίπου 45 χώρες, μέσω 50 εν λειτουργία εταιρειών που απασχολούν περίπου 9.000 άτομα.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ