• Business

    Mytilineos: “Πράσινο” το 2021- Έρχονται ακόμη καλύτερα τρίμηνα

    Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Ένα δυναμικό ξεκίνημα είχε η Mytilineos το πρώτο τρίμηνο του 2021, το οποίο και αποτελεί μια πρώτη εικόνα από ένα έτος με θετικές προοπτικές.

    Το χαρακτηριστικό του πρώτου τριμήνου, ήταν η στροφή της δραστηριότητας του ομίλου στις πράσινες δραστηριότητες, με εξελίξεις που σηματοδότησαν τη στρατηγική της και τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει.

    Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2021, σε μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά αλλά και διεθνή δεδομένα εκδήλωση, η MYTILINEOS ανέλαβε ισχυρές δεσμεύσεις για μείωση των άμεσων και έμμεσων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030 σε σχέση με το 2019 και επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

    Σε αυτό το πλαίσιο κατά τη διάρκεια του  A’ Τριμήνου 2021 η MYTILINEOS προχώρησε στη συμφωνία για την απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48GW, καθώς και επιπλέον 25 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

    Εν όψει των σημαντικών επενδύσεων που ήδη υλοποιούνται (αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας αλουμινίου, κατασκευή νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 826MW, επενδύσεις σε ΑΠΕ) και άλλων που έχουν ήδη δρομολογηθεί στην κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης και αειφορίας, η MYTILINEOS προχώρησε πριν λίγες ημέρες στην επιτυχή έκδοση του πρώτου “πράσινου” ομολόγου της, ύψους €500 εκατ. με επιτόκιο 2,25% και λήξη το 2026.

    Πρόκειται για τη 2η φορά που η MYTILINEOS απευθύνεται με απόλυτη επιτυχία στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, μετά την πρώτη έκδοση του Νοέμβριου του 2019, ενισχύοντας περαιτέρω την χρηματοδοτική της ισχύ.

    Σημειώνεται ότι ποσό αντίστοιχο με τα καθαρά κεφάλαια που θα αντληθούν από τις ομολογίες, θα διατεθεί για την ανάπτυξη “πράσινων” έργων και υποδομών, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα πράσινων ομολογιών (Green Bond Framework) της Εταιρείας.  Η μεγάλη ζήτηση που εκδηλώθηκε για τη συγκεκριμένη έκδοση, είναι ενδεικτική της εμπιστοσύνης των επενδυτών για την επιτυχή εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος της MYTILINEOS, ενώ παράλληλα πιστοποιεί το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για ανάλογα έργα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

    Η προοπτική για τα επόμενα τρίμηνα

    Στα επόμενα τρίμηνα οι εν λόγω επιδόσεις, αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά, καθώς η ζήτηση και οι τιμές του αλουμινίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, το περιβάλλον τιμών και η ζήτηση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξελίσσονται ικανοποιητικά και η ωρίμανση και εκτέλεση των έργων των τομέων Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, προχωρούν χωρίς καθυστερήσεις.

    Αύξηση στα καθαρά κέρδη κατέγραψε η MYTILINEOS το α’ τρίμηνο του 2021 τόσο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 όσο και σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

    Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €37 εκατ. αυξημένα κατά 2,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 και κατά 37,3% σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2020.

    Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα €554 εκατ., με το δείκτη μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) να διαμορφώνεται στο 1,75, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

    Διαβάστε επίσης

    Mytilineos: 37% πάνω τα καθαρά κέρδη σε επίπεδο τριμήνου, ανεβάζει στροφές το επόμενο διάστημα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ