• Business

    Η Moody’s απειλεί την Βρετανία με νέα υποβάθμιση σε περίπτωση «κακής» συμφωνίας με την ΕΕ

    Moody's

    moodys


    Έτοιμος να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Βρετανίας εμφανίζεται ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, σε περίπτωση που υπάρξει μια «κακή» συμφωνία της χώρας με την ΕΕ, μετά την οριστική έξοδο της χώρας από την Ένωση.

    Όπως επισημαίνει ο οίκος σε πρόσφατη έκθεσή του, η Βρετανία θα πρέπει να επιδιώξει τη σύναψη μιας εμπορικής συμφωνίας που θα βρίσκεται «όσο το δυνατόν πιο κοντά» στη σημερινή προνομιακή σχέση της χώρας με την ΕΕ.

    Η επίτευξη μιας τέτοιας, θετικής συμφωνίας θα περιορίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του διαζυγίου με την Ευρώπη, αναφέρει η αντιπρόεδρος της Moody’s Kathrin Muehlbronner. «Όσο πιο κοντά στην τρέχουσα προνομιακή πρόσβαση βρίσκεται η νέα εμπορική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε., τόσο πιο περιορισμένος θα είναι ο αντίκτυπος από το Brexit», δηλώνει χαρακτηριστικά.

    Οι αναλυτές του οίκου, αναφέρουν οι Financial Times, προειδοποιούν ότι μια επιδείνωση στα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας θα αυξήσει την «καθοδική πίεση» στην αξιολόγηση. Αν η Βρετανία δεν καταφέρει να εξασφαλίσει πρόσβαση στα βασικά στοιχεία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί πως θα υπάρχει «σοβαρός κίνδυνος» αποδυνάμωσης της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης στη χώρα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανικής οικονομίας θα υποβαθμιστεί άμεσα.

    Αντίθετα, μια διευρυμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε., που θα έμοιαζε πολύ στην σημερινή κατάσταση, θα περιόριζε τις απώλειες.

    H Μοοdy’s αξιολογεί σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας με «Αa1». Ο οίκος είχε προχωρήσει σε μια πρώτη υποβάθμιση της χώρας τον περασμένο Ιούνιο, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος.

    Όπως είχε επισημάνει τότε, η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα οδηγούσε σε «μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας» που θα επιβαρύνει την οικονομική και χρηματοοικονομική απόδοση της χώρας και θα είναι πιστωτικά αρνητική για το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες αξιολογούμενες οντότητες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το Brexit θα κάνει τις βρετανικές οικογένειες φτωχότερες το 2017

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η μυστική ομιλία της T. May στους τραπεζίτες της Goldman δείχνει ότι ήξερε ακριβώς τι σημαίνει Brexit

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Brexit-Nemesis! Δεν θα ‘χει πάτο η κατρακύλα της Βρετανίας εκτός Ε.Ε.



    ΣΧΟΛΙΑ