• Business

    Μονάδα ανάλυσης ΕΧΑΕ: Ρεκόρ 15ετίας στα κέρδη των εταιρειών-Τα δάνεια, το ταμείο και οι νέες προκλήσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο


    Ισχυρά αντισώματα διαθέτουν οι εισηγμένες επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται πλέον  να αντιμετωπίσουν τις… επιδημικού χαρακτήρα αντιξοότητες που εξαπλώνονται ραγδαία στο διεθνοποιημένο οικονομικό περιβάλλον. Για τις ελληνικές εταιρείες τα αντισώματα είναι «καρπός» της περσινής χρήσης, καθώς αυτή οδήγησε σε απογείωση τα κρίσιμα και συνάμα άκρως ουσιώδη μεγέθη των ισολογισμών τους.

    Η μελέτη της Μονάδας Ανάλυσης αγοράς  και επικοινωνίας, που ανήκει στο δυναμικό της ΕΧΑΕ, αναφέρει πως τα 9,93 δισ. της λειτουργικής κερδοφορίας (Ebitda) και τα 5,11 δισ. των προ φόρων κερδών, συνιστούν τις κορυφαίες επιδόσεις της τελευταίας 15ετίας. Από τότε δηλαδή που τέθηκαν σε εφαρμογή τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

    Τα οικονομικά στοιχεία αφορούν 116 εταιρείες της Κύριας αγοράς (εξαιρουμένων των τραπεζών) των οποίων τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν πέρσι στα πολυετή υψηλά των 4,08 δισ. ευρώ. Αποτυπώνοντας όπως λέει η μελέτη,  τη συνεχή προσπάθεια των επιχειρήσεων για πρότυπη λειτουργία και παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών μεγάλης προστιθέμενης αξίας.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η τωρινή χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών ισοδυναμεί με 12,6 φορές τα περσινά τους καθαρά κέρδη. Πρόκειται για ένα p/e ( τιμή προς κέρδη) που καθιστά την ελληνική αγορά από τις ελκυστικότερες διεθνώς. Ωστόσο οι αγορές δεν συνηθίζουν να κοιτάζουν πίσω, παρά μόνο μπροστά. Και ως εκ τούτου τίθεται ζήτημα για το τι επιπτώσεις μπορεί να έχει το βεβαρυμμένο οικονομικό  σκηνικό, για τις επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στη διάρκεια της εφετινής χρήσης.

    Η γεωπολιτική αστάθεια που έχει δημιουργήσει ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, η αλματώδης άνοδος στα κόστη ενέργειας, πρώτων υλών και μεταφορών, η έξαρση του πληθωρισμού και η ανοδική τάση στα επιτόκια που παραπέμπει ευθέως σε ακριβότερο κόστος χρήματος, όπως επίσης και η διάχυτη αβεβαιότητα για την πορεία της κατανάλωσης, συνιστούν μια σύνθετη και πολυπαραγοντική εξίσωση.

    Σοβαρές επιφυλάξεις για τη συνέχεια…

    Όπως επισημαίνεται από τη Μονάδα Ανάλυσης της ΕΧΑΕ, όλα αυτά «δημιουργούν σοβαρές επιφυλάξεις για το αποτύπωμά τους στις οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών κατά το 2022».

    Η αναμέτρηση πάντως με τις νέες προκλήσεις των ταραγμένων καιρών, βρίσκει τις ελληνικές επιχειρήσεις με… περισσότερο λίπος που μπορούν να κάψουν. Ανάλογα με τις συγκυρίες που θα διαμορφωθούν από εδώ και πέρα.

    Με τον κύκλο εργασιών να ενισχύεται κατά 30,5% στην περσινή χρήση (στα 68,95 δισ.) το μικτό περιθώριο κέρδους ανέβηκε στο 17,75% για το σύνολο των εταιρειών. Πλην όμως φαντάζει δύσκολο αν όχι απίθανο να διατηρηθεί κι εφέτος, ένα τέτοιο κεκτημένο στο περιθώριο κέρδους.

    Στη διάρκεια της χρήσης του 2021 οι εισηγμένες προχώρησαν σε αύξηση των επενδύσεων κατά 27,7% (στα 4,6 δισ. ευρώ) με κύριο γνώμονα τη συνεχή βελτίωση των παραγωγικών και λειτουργικών διαδικασιών τους.

    Το τέλος της περσινής χρονιάς βρήκε τις επιχειρήσεις με συνολικό ενεργητικό 102,7 δισ., αυξημένο κατά 13,86%, ενώ η καθαρή τους θέση ενισχύθηκε κατά 16,05% και διαμορφώθηκε στα 34,9 δισ. ευρώ.

    Ο καθαρός δανεισμός και η εταιρική κατανομή του

    Λόγω των ευνοϊκών συγκυριών πέρσι, ο συνολικός δανεισμός ανέβηκε κατά 7,7% και πήγε στα 33,4 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή όμως βρέθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τα ταμειακά διαθέσιμα , που έφτασαν στα επίπεδα των 15,1 δισ., αυξημένα κατά 24,1% σε ετήσια βάση.

    Σχεδόν το 79,5% των δανείων είναι μακροπρόθεσμα, ενώ ο καθαρός δανεισμών των επιχειρήσεων σε σχέση με τα ίδια κεφάλαιά τους έπεσε πέρσι στο 0,52 έναντι του 0,62 όπου ήταν το 2020.

    Καθώς η συνολική, λειτουργική κερδοφορία ανέβηκε από τα 6 δισ. στα 9,92 δισ. πέρσι, η σχέση καθαρού δανεισμού/Ebitda υποχώρησε από το 3,1 στα επίπεδα του 1,84.

     Από το σύνολο του καθαρού δανεισμού το 88,8% είναι συγκεντρωμένο σε 15 εισηγμένες και ανέρχεται σε 16,25 δισ.. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν 26,2 δισ. δανειακά  υπόλοιπα και 9,98 δισ. ευρώ στα ταμεία τους.

    Η CocaCola ΕΕΕ 0,61% 29,64 είναι η εταιρεία με το μεγαλύτερο καθαρό χρέος (2,15 δισ. ευρώ) ενώ η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,42% 11,46 είναι εκείνη που έχει τα περισσότερα δάνεια (4,68 δισ.) και συνάμα τα πιο πολλά ταμειακά διαθέσιμα (2,8 δισ.). Ο καθαρός δανεισμός της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της χώρας, που ενισχύθηκε κεφαλαιακά με την τελευταία ΑΜΚ, είναι τώρα στα 1,85 δισ. ευρώ. Μειωμένος όμως κατά 43,6% σε  σύγκριση με το καθαρό χρέος του 2020, που ήταν 3,28 δισ.…

    Στον αντίποδα βρίσκονται 10 εισηγμένες, οι οποίες είναι εκείνες που έχουν το μεγαλύτερο καθαρό ταμείο. Καθώς τα συνολικά τους διαθέσιμα ( 2,42 δισ.) ξεπερνούν κατά 1,93 δισ. τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

    Η Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,49% 28,68 του μονίμως οδυρόμενου και «προφήτη» ενός επικειμένου οικονομικού Αρμαγεδδώνα, Απόστολου Βακάκη, είναι η εταιρεία με το πιο παραφορτωμένο ταμείο (683,6 εκατ. τα καθαρά διαθέσιμα). Ακολουθούν η ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ -0,70% 5,69 και η Καρέλιας.

    Πέραν τούτων και σε ότι αφορά το εργατικό δυναμικό στις 116 εταιρείες της Κύριας αγορά του χρηματιστηρίου, ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων στα τέλη της περσινής χρονιάς ήταν 150.287. Μειωμένος κατά περίπου 7%, γεγονός που οφείλεται όμως κατά κύριο λόγο από την εκχώρηση δραστηριοτήτων ορισμένων εταιρειών.

    Στους τραπεζικούς ομίλους οι εργαζόμενοι ήταν 41.893 από 44.643 το 2020.

    Διαβάστε επίσης:

    Συντηρείται ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας στο Χ.Α

    Blackrock: Αγνοήστε το Sell off, αγοράστε μετοχές

    Ποιος πυροβολεί τη ΔΕΗ και γιατί



    ΣΧΟΛΙΑ