• Business

    Μυτιληναίος: Άνω του 20% η ύφεση στο β’ τρίμηνο αλλά ίσως και ευχάριστες εκπλήξεις την επόμενη μέρα


    Γρήγορα η υγειονομική κρίση θα γίνει οικονομική, σημείωσε σήμερα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος Πρόεδρος της Mytilineos κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση με θέμα”Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας”  που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών. Όπως είπε στο σύνολό τους οι ευρωπαϊκές χώρες πρόταξαν τη δημόσια υγεία και την κοινωνία  στην οικονομία, σύντομα όμως θα αρχίσει να φαίνεται το οικονομικό κόστος.

    Με δεδομένο ότι το πρόβλημα δεν επιλύεται σύντομα το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την καθίζηση της ζήτησης είναι πρωτοφανές, σημείωσε. Όπως είπε μπορεί το β τρίμηνο η καθίζηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα να ξεπερνάει το 20%. “Ούτε σε καιρούς ειρήνης ούτε σε καιρούς πολέμου δεν έχουμε ζήσει τέτοια πτώση”, τόνισε.

    Η ενεργειακή αγορά, όπως είπε, λειτουργεί άψογα η επάρκεια είναι πλήρης σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, και ηλεκτρική ενέργεια.

    Το Υπουργείο Ενέργειας σημείωσε είναι πάρα πολύ κοντά στην αγορά με τις συνεχείς  τηλεδιασκέψεις είναι πιο κοντά από ότι ήταν πριν με φυσικό τρόπο, σημείωσε.

    Στη βιομηχανία, ωστόσο, επεσήμανε  τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, καθώς μεγάλες επιχειρήσεις σταματούν  να παράγουν μικρές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με αφανισμό.   Και αυτή τη φορά για τον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν δεν φταίνε οι επιχειρήσεις και οι επιλογές τους,  αλλά πρωτόγνωροι και  εξωγενείς παράγοντες.

    Σημείωσε χαρακτηριστικά: “Αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις είναι σε τροχιά επιβίωσης στη μεγάλη τους πλειοψηφία άνω του 80%”.

    Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες  αυτής της περιόδου: “Το πρώτο πράγμα που κοιτάμε είναι η προστασία των εργαζομένων, και το δεύτερο είναι η  ρευστότητα, καθώς αν μια επιχείρηση ξεμείνει από ρευστό, μπορεί να μη ζήσει να δει την επόμενη μέρα. Τώρα η οικονομία πάει ταχύτατα προς τον πάτο,  αλλά σίγουρα θα υπέρξει και άνοδος της οικονομίας  για όσους θα επιβιώσουν ως τότε.

    Το τρίτο που κάνουμε είναι κινήσεις που σε καιρούς κανονικής δραστηριότητας δεναναδιοργάνωσης, κοιτάμε την οργάνωση, την εταιρική διακυβέρνηση, τα κοστολόγια ώστε να βγούμε πιο δυνατοί την επόμενη μέρα”.

    Τέλος αναφέρθηκε και σε ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό αυτή της περιόδου: ” Η επόμενη μέρα ίσως μας παρουσιάζει και κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις: Είναι τόσο πολύ το χρήμα που τυπώνεται παγκοσμίως και είναι τόσο μεγάλα τα δημοσιονομικά ελλείμματα που δημιουργούνται, που αυτό το χρήμα, κάποια στιγμή, όταν έχουμε περάσει τον πάτο της κρίσης, θα αρχίσει να φαίνεται στην οικονομία. Αυτό το χρήμα, αργά η γρήγορα, θα ωφελήσει την οικονομία, θα ωφελήσει την κοινωνία, θα ωφελήσει  τις επιχειρήσεις. Και ναι μεν η Ελλάδα θα έχει χρέος που θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ αλλά και η Ιταλία θα ξεπεράσει το 150%. Και επειδή είναι όλα σχετικά θα τα δούμε αυτά τα θέματα την επόμενη μέρα”, είπε με νόημα.



    ΣΧΟΛΙΑ